ISW: Русия едва ли ще постигне целите си на фронта тази година

Руското военно командване вероятно ще може да осигури само 55 до 60 процента от оръжията и оборудването, от които ще се нуждае до края на 2024 г.

Руски военни
Руски военни Източник: МО на РФ

Руското военно командване формира резерви, способни да поддържат текущите настъпателни операции в Украйна, но те едва ли ще могат да функционират като сплотени мащабни формирования през тази година.
 
Машовец заяви на 21 март, че командването го планира преди обявената офанзива на Русия през лятото на 2024 г., но предположи, че е малко вероятно "стратегическите резерви" на Русия да бъдат оборудвани за пълната им крайна сила към този момент поради недостиг на материали и работна ръка.

 

Украинският военен наблюдател Константин Машовец заяви на 21 март, че руското военно командване вероятно ще може да осигури само 55 до 60 процента от оръжията и оборудването, от които ще се нуждае до края на 2024 г. Руските власти се опитват да удвоят производството в 163-ти бронетанков ремонтен завод, но вероятно няма да успеят до лятото на 2024 г., както беше планирано.

 

Той предположи, че способността на Русия да произвежда нови оръжия и оборудване и да модернизира стари системи не съответства на това колко бързо се надява да оборудва своите стратегически резерви. Оценката е в съответствие с тази на ISW, че руското отбранително производство е в състояние да поддържа текущия темп на руските настъпателни операции, но е малко вероятно да бъде в състояние да подкрепи напълно потенциална мисия на оперативно или стратегическо ниво през 2024 г.

 

Големите загуби на руска човешка сила вероятно са по-значителни от загубите на бронирани превозни средства в този момент от войната. Особено след като руските сили коригираха тактиката си и преминаха към наземни атаки с тежка пехота, за да запазят бронираните превозни средства за сметка на по-големите загуби на човешка сила през есента на 2023 г.

 

Заместник-началникът на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) генерал-майор Вадим Скибицки по-рано съобщи, че Русия е в състояние да събере нови сили със скорост, равна на месечните загуби на персонал (между 25 000 и 30 000 души на месец) и че ще трябва да проведе "мобилизация", за да се създаде "мощен стратегически резерв".

 

Британският международен институт за стратегически изследвания съобщи на 12 февруари, че Русия вероятно е в състояние да поддържа текущия си темп на загуби на превозни средства (над 3000 бронирани бойни машини годишно и около 8000 от февруари 2022 г.) за най-малко две до три години основно чрез реактивиране на превозни средства от склад.

 

Не е ясно какъв вид "стратегически резерв" Русия формира, но известната способност на Русия да събира човешки ресурс и материалните ограничения предполагат, че Русия вероятно няма да ангажира тези "стратегически резерви" като сплотена формация за боевете в Украйна, а вместо това ще използва като резерв жива сила за попълване на загубите по фронтовата линия.

 

"Мощните стратегически резерви" на Русия биха могли на теория да бъдат способни да служат като първи ешелон, сила за проникване или сила от втори ешелон за развиване на настъплението, способни да извършват широкомащабни механизирани атаки срещу украинските отбранителни линии и да постигнат оперативен значителен напредък, ако са напълно оборудвани и правилно обучени. ISW обаче прогнозира, че Русия няма да разработи стратегически резерв, който може да има такъв капацитет, поради ограниченията, обсъдени по-горе.

 

Продължаващите усилия на Русия за криптомобилизация се оказаха способни да поддържат настоящите офанзивни усилия на Русия в Украйна въпреки тежките загуби и биха могли да наемат необходимата работна ръка за формиране на по-ограничени руски оперативни резерви. Това вероятно ще позволи на руската армия да не прави значителна оперативна пауза между текущите локализирани нападателни усилия през пролетта и лятото на 2024 г.

 

Руската офанзивна тактика вероятно ще оказва все по-голям натиск върху украинската отбрана, докато западната помощ продължава да се бави. Руските сили като цяло разчитат на превъзходството си в жива сила и техника, за да проведат относително постоянен темп на атаки срещу украински позиции по фронтовата линия с надеждата да изморят украинските защитници и да създадат условия за използване на украинските уязвимости.

 

Руските сили също така разширяват използването на тактическа авиация, дронове и системи за електронна война в Украйна, за да подготвят и подкрепят тези атаки, като същевременно водят артилерийски огън, който превишава украинския артилерийски огън в съотношение до десет към едно.

 

Руските сили значително увеличиха ударите с управляеми и неуправляеми планиращи бомби срещу тиловите и предните украински позиции през 2024 г., по-специално използвайки масирани удари с планиращи бомби за тактически ефект при превземането на Авдеевка в средата на февруари.

 

Лошата маскировка била основната причина за провалите в ранната фаза от руското нахлуване в Украйна. Украинският военен наблюдател Татаригами заяви на 20 март, че руските сили провеждат настъпателни операции близо до Белогоривка (южно от Креминна) и в много други сектори на фронта в следната последователност: първо извършват разузнаване с дронове, нанасят удари по украинските сили, провеждат артилерийска подготовка, напредват с пехота от малък отряд до рота или леко механизирани групи, атакуват украински позиции от 50 до 150 метра и след това, ако успеят, превземат позиции и бързо ги укрепват. Татаригами добави, че след като руските сили влошат достатъчно украинската отбрана в даден район, ангажират по-големи щурмови групи с размер на компания, за да използват уязвимостите.

 

Наблюденията на Татаригами са в съответствие с наблюденията на ISW за общата хронология на повечето настоящи руски атаки по фронта. Общият недостиг на материални средства вероятно ще ограничи начина, по който украинските сили могат да провеждат ефективни отбранителни операции, като същевременно ще предложи на руските сили гъвкавост при провеждането на нападателни операции. Съобщава се, че недостигът на украински боеприпаси принуждава Украйна да използва артилерийски снаряди, ограничавайки украинските артилерийски части да водят ефективен контрабатареен огън и вероятно не позволява на украинските сили да разчитат на артилерийски огън, за да отблъснат руските атаки.

 

Татаригами заяви, че ограничените украински артилерийски ресурси усложняват украинските усилия да изтласка руските сили от наскоро превзетите позиции и често налага украинските сили да провеждат по-скъпи контраатаки.

 

Разследванията с отворен код показват, че недостигът на боеприпаси и неспособността на Украйна да води достатъчна контрабатарейна война вероятно са позволили на руските сили да установят стационарни артилерийски огневи позиции, позволяващи по-високи и по-устойчиви скорости на огън. Трябва да докажем, че терорът винаги е губещият, настоява украинският лидер.

 

Руските сили извършиха по-голяма серия от ракетни удари, насочени към град Киев в нощта на 20 срещу 21 март. Украинските военновъздушни сили съобщиха, че руските сили са изстреляли две ракети Искандер-М/КН-23/Х-72М Кинжал и 29 крилати ракети Х-101/Х-555 от 11 Ту-95МС от Волгодонск, Ростовска област и Енгелс, Саратовска област и че украинската ПВО и мобилните огневи единици са свалили всички ракети над Киевска област.

 

Киевската градска военна администрация отбеляза, че руските сили не са нанасяли ракетни удари по Киев през последните 44 дни. Украинското издание Suspilne съобщи, че негови източници са заявили, че руските ракетни удари са насочени към позиции на ГУР. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Patriot и други осигурени от Запада системи за противовъздушна отбрана могат да свалят руски балистични ракети, но Украйна в момента не разполага с достатъчно от тези системи, за да покрие други райони на Украйна.

 

Председателят на военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер заяви, че нито Украйна, нито НАТО са подтикнали Русия да нахлуе в Украйна и че адаптациите и иновациите на украинските сили отчасти са променили съвременната война. Бауер заяви на 21 март, че "войната на Русия срещу Украйна никога не е била за реална заплаха за сигурността, идваща от Украйна или НАТО" и че руският президент Владимир Путин "не е постигнал нито една от своите стратегически цели".

 

ISW продължава да оценява, че Путин нахлу в Украйна през 2022 г. не за да защити Русия срещу несъществуваща заплаха от НАТО, а по-скоро за да отслаби и в крайна сметка да унищожи НАТО - цел, която той все още преследва. Той призова съюзниците на Украйна да не бъдат твърде песимистични относно способността й да отблъсне руските войски. Путин твърди, че Русия не е започнала войната през 2022 г., нахлуванията в украинска територия през 2014 г. и 2022 г. са били част от отбранителна кампания, насочена към защита на руския народ и руската държава. ISW също така продължава да оценява, че максималистичните цели на Путин в Украйна, които изискват пълна западна и украинска капитулация и експанзионистични териториални придобивки, остават непроменени.

 

Бауер също така заяви, че украинските сили са "фундаментално променили много аспекти на съвременната война" и бързо са се адаптирали и внедрили иновации, включително чрез използване на оборудване от съветски стил с модерно западно оборудване. Иновациите на Украйна на бойното поле включват успешното използване на така наречените хибридни системи за противовъздушна отбрана FrankenSAM и експериментирането и производството на различни технологии за дронове за бойни мисии на бойното поле.

 

Украински официални лица наскоро заявиха, че украинските сили са доказали, че една добре обучена армия с по-модерни оръжия може да победи враг с числено превъзходство в жива сила и техника, но че украинските сили могат да запазят превъзходните си способности само с подкрепата на Запада, като предоставянето на дълги - далекобойни, високоточни боеприпаси и боеприпаси за западни артилерийски системи.

 

Руското министерство на отбраната (МО) обяви на 21 март, че вицеадмирал Константин Кабанов става временно изпълняващ длъжността командир на руския Северен флот. Преди това Кабанцов беше първи заместник-командващ на Северния флот и замени адмирал Александър Моисеев, който стана временно изпълняващ длъжността главнокомандващ на руския флот.

 

Bloomberg съобщи на 20 март, че неуточнен източник, близък до Кремъл, е заявил, че общоруските проукраински нахлувания в Белгородска област принуждават руските военни да отклонят сили от фронтовата линия към Белгородска област, въпреки че ISW не е забелязал подобни твърдения.


От миналата седмица в граничния регион са загинали 19 души. Не е ясно какви сили има предвид източникът на Bloomberg. Руски блогъри твърдят, че руски военнослужещи във въздуха са отразили неотдавнашни нападения в Теткино, Курска област и че елементи от 2-ра бригада на Спецназа са отразили неотдавнашни нападения в Белгородска област.

 

Руски официални лица заявиха, че руската армия, граничният персонал на Федералната служба за сигурност (ФСБ) и персоналът на Росгвардия са отразили неотдавнашни нахлувания в Русия, а ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров твърди, че части на чеченския батальон "Запад-Ахмат" са отбили набези от Харковска област. Преди това Русия разположи подобни сили за защита срещу руски проукраински гранични нахлувания през юни 2023 г.

 

ISW продължава да оценява, че Кремъл трябва да балансира между цената на репутацията на приемането, проукраинските сили понякога ще могат да извършват минимално ефективни трансгранични нападения в Русия, като същевременно запазва военните си ресурси за използване в Украйна, и цената на ресурсите за разпределяне на допълнителни сили и средства за охрана на границите, за да успокои руското население за сметка на военните му операции срещу Украйна. Въпреки това Кремъл може да не понесе толкова висока репутационна цена за ограничени гранични нахлувания през 2024 г., както през 2023 г. поради продължаващите усилия за цензура.

 

Санкциите на САЩ продължават да оказват влияние върху финансовия сектор в постсъветските страни, тъй като две банки в Казахстан наскоро забраниха използването на руската национална платежна система "Мир", за да предотвратят вторични санкции. Казахстанската Freedom Finance Bank заяви на 28 февруари, че е спряла операциите с платежната система "Мир" поради санкциите на САЩ.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени