ISW: Русия търси посредници за преговори с Украйна

По-специално, служители на Кремъл поддържат тесни връзки с Индия и Бразилия

Москва, Кремъл
Москва, Кремъл Източник: Pixy

Кремъл вероятно се опитва да формира международно посредничество за мир във войната срещу Украйна. В същото време руската страна демонстрира нежеланието си да участва в честни преговори с украинците.

 

Според доклад на Института за изследване на войната (ISW), руският външен министър Сергей Лавров се е срещнал с бразилския външен министър Мауро Виейра и индийския външен министър Субраманиам Джайшанкар в кулоарите на заседанието на Съвета за сътрудничество между Русия и Персийския залив в Саудитска Арабия на 9 септември.

 

Руското министерство на външните работи (МВнР) твърди, че Лавров е обсъждал войната в Украйна с Виейра и Джайшанкар, но не дава подробности. Бразилия и Китайската народна република (КНР) популяризираха своя мирен план от шест точки "Политическо уреждане на украинската криза" — чиито ключови принципи са в полза на Русия — от май 2024 г.

 

Индийският премиер Нарендра Моди наскоро потвърди отново подкрепата на Индия за мира в Украйна въз основа на принципите на международното право, като зачитане на териториалната цялост и суверенитета на държавите.

 

Лавров обаче повтори шаблонните разкази на Кремъл на 9 септември, демонстрирайки нежеланието на Русия да участва в преговори, твърдейки, че формулата за мир на украинския президент Володимир Зеленски - която наистина се основава на принципите на международното право - е "ултиматум" и че Русия никога не е обмисляла сериозно плана.

 

Бразилия и Китайската народна република от май прокарват своя мирен план от шест точки "Политическо уреждане на украинската криза", чиито ключови принципи са благоприятни за Русия.

 

Индийският премиер Нарендра Моди наскоро посети Киев и официално потвърди подкрепата на Индия за мир в Украйна въз основа на принципите на международното право, включително зачитане на териториалната цялост и суверенитета на държавите.

 

Украински официални лица открито поканиха руски представител да присъства на втората мирна среща на върха на Украйна по-късно през 2024 г.

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени