ISW: Руските елитни подразделения деградират

ВСУ достигнаха на юг Новопрокоповка

Руски военни, руски окупатори
Руски военни, руски окупатори Източник: Telegram

На южния фронт в Украйна елитните подразделения на руската армия продължават да деградират под натиска на укпаинските Сили за отбрана, които достигнаха покрайнините на Новопрокоповка. Това съобщи в ежедневния си обзор вашингтонския Институт за изследване на войната (ISW).

 

"Разпадащи се подразделения на 42-ра мотострелкова дивизия от 58-а общовойскова армия на РФ нарастващо контраатакуват в района на Новопрокоповка, което предполага, че украинските контранастъпателни операции са довели до деградацията и унищожаването на елитните руски въздушно-десантни подразделения, отговарящи за контраофанзивата в този район", пишат анализаторите от ISW. 

 

Части на 70-и и 71-ви гвардейски мотострелкови полкове на 42-ра мотострелкова дивизия все по-често участват в ограничени контраатаки близо до Новопрокоповка през последната седмица. 

 

Елементи от 70-и, 71-ви и 291-ви мотострелкови полкове на 42-ра мотострелкова дивизия редовно участваха в бойни действия и контраатаки срещу украинските сили на най-предните руски отбранителни позиции в района на Оригов, преди да се изтеглят зад руския отбранителен слой между Върбове и Солодка Балка (на 20 км южно от Оригов) в средата до края на август.

 

Приблизително един месец почивка и евентуално възстановяване едва ли ще компенсират значителното влошаване, което части от 70-ти и 71-ви мотострелкови полкове претърпяха, докато се защитаваха по-рано в контранастъплението.

 

"Руското командване рискува да направи небоеспособни и без друго деградиралите части на 70-ти и 71-ви мотострелкови полкове, ако реши да ги включи активно за отблъскване на украинското настъпление до Новопрокоповка", се казва в обзора на Института за изследване на войната.  

Още от "Мнения и анализи"

Изследване на БАН опроверга руската пропаганда: Всеки втори е на мнение, че мястото на България на геополитическата карт

Предмет на изследване е колективната идентичност на съвременните български граждани, разгръщаща се по оста национална-наднационална-етническа и локална

Прочетете повече прочетете повече

The Economist: Доналд Тръмп е най-голямата заплаха за човечеството през 2024 г.

Какво би означавала победа на Тръмп на президентските избори в САЩ следващата година в свят, в който Русия, Китай и Иран координират усилията си за изграждане на нов световен ред

Прочетете повече прочетете повече

Д-р Любомир Канов: Америка взе от мен всичко, което можех да ѝ дам и аз получих от нея онова, което бях заслужил

Срещу годините, които посветих на своята работа и практика в Америка, аз получих заслуженото си място в тяхното общество, тяхното уважение и запазих личното си достойнство, което през всичките 40 години живот преди да емигрирам беше потъпквано в родната България

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени