ISW: Руските хибридни атаки засягат все повече страни от НАТО

Финландските власти твърдят, че повечето смущения в авиационните и морските GPS и радарни сигнали идват от Русия

Руски кибератаки
Руски кибератаки Източник: Zonanews

Руските власти са планирали да убият водещи фигури в европейската отбранителна индустрия, вероятно като част от усилия да се спрат западната помощ за Украйна и да дестабилизират членовете на НАТО. CNN цитира на 11 юли петима американски и западни служители, които са заявили, че американското разузнаване в началото на 2024 г. е разкрило план на Кремъл за убийството на главния изпълнителен директор на германския производител на оръжия Rheinmetall Армин Папергер. Германското правителство е било информирано и е успяло да осуети заговора. Това е един от множеството подобни планове.

 

Европейските власти съобщиха за руските хибридни военни операции, целящи възпиране и прекъсване на западната помощ за Украйна, а НАТО и неговите държави-членки многократно са предупреждавали за засилване на руските хибридни операции на територията на членките на НАТО. Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

 

Финландските власти твърдят, че повечето смущения в авиационните и морските GPS и радарни сигнали идват от Русия. Федералната транспортна и комуниационна агенция Traficom каза на финландското издание Iltalehti на 11 юли, че проблемите са се увеличили през последната седмица след конкретен инцидент във Финския залив през нощта на 10 срещу 11 юли. Финландски морски пилот съобщи в X (бивш Twitter) за сериозни неизправности в GPS и радара през нощта, докато е насочвал други лодки на южното крайбрежие.

 

Пилотът публикува кадри от повредата на своя радар и съобщи, че GPS е бил недостъпен за 90 процента от маршрута между пилотната подстанция Orrengrund и пристанището Хамина. Твърденията съвпадат със съобщенията за руски GPS заглушавания, засягащи балтийските държави и други части на Европа. Вероятно руско заглушаване от Калининград преди това е заглушило GPS на самолет, превозващ тогавашния министър на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс и е принудило финландската авиокомпания Finnair да спре множество полети извън Финландия. Очевидното GPS заглушаване вероятно е част от засилващата се хибридна кампания на Русия, насочена директно към страните от НАТО, вероятно насочена към подкопаване на подкрепата за Украйна и единството на Запада.

Още от "Мнения и анализи"

Поуки от непредсказуемата и продължаваща война в Украйна - какви са предварителните заключения за НАТО

Военни експерти анализират визията на НАТО за стратегическото си бъдеще като мощен Алианс на демокрациите, способен да действа в условията на всякаква непредсказуемост

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени