ISW: Украйна се прицели в руската ПВО отбрана

ВСУ унищожиха няколко свръхскъпи комплекса С-400 и С-300

ПВО система С-400 Триумф
ПВО система С-400 Триумф Източник: ТАСС

Възможно е украинските сили да полагат усилия, насочени към разрушаване на руската противовъздушна отбрана, което, ако е успешно, би могло да даде възможност на Украйна да използва по-ефективно пилотирани въздушни сили в дългосрочен план. Това се казва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

 

На 12 юни украинският генерален щаб съобщи, че през нощта на 11 срещу 12 юни украинските сили са нанесли удари по една батарея за противовъздушна отбрана С-300 и две батареи за противовъздушна отбрана С-400 в близост до окупираните Белбек и Севастопол, Крим.

 

Някои руски източници предполагат, че украинските сили са използвали ATACMS по време на удара от 11 до 12 юни, въпреки че ISW не може да потвърди кои системи са използвали украинските сили.

 

Основателят на украинския военен спецназ "Кракен" към Главното управление за разузнаване на МО ан Украйна (ГУРМО) Костянтин Немичев потвърди на 12 юни, че украинските сили са използвали HIMARS за унищожаване на четири руски системи С-300 в Белгородска област на неуточнена дата. 

 

А украинското издание Suspilne посочи изявленията на Немичев като първото официално украинско потвърждение за удари срещу руска батарея С-300 в Белгородска област на 1 или 2 юни. Последните действия са принудили Кремъл да прехвърли ПВО части от Крим в Белгородска област.

Още от "Мнения и анализи"

Кремъл пее ядрената си песен - тактиката му става все по-изродена и коварна

Старата гвардия в Кремъл раздухва блъфа за използване на ядрено оръжие, а отговорниците за пропагандата влагат сили да изтощят и заблудят проверителите на факти и медийните организации

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени