ISW: Украйна се прицели в руската ПВО отбрана

ВСУ унищожиха няколко свръхскъпи комплекса С-400 и С-300

ПВО система С-400 Триумф
ПВО система С-400 Триумф Източник: ТАСС

Възможно е украинските сили да полагат усилия, насочени към разрушаване на руската противовъздушна отбрана, което, ако е успешно, би могло да даде възможност на Украйна да използва по-ефективно пилотирани въздушни сили в дългосрочен план. Това се казва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

 

На 12 юни украинският генерален щаб съобщи, че през нощта на 11 срещу 12 юни украинските сили са нанесли удари по една батарея за противовъздушна отбрана С-300 и две батареи за противовъздушна отбрана С-400 в близост до окупираните Белбек и Севастопол, Крим.

 

Някои руски източници предполагат, че украинските сили са използвали ATACMS по време на удара от 11 до 12 юни, въпреки че ISW не може да потвърди кои системи са използвали украинските сили.

 

Основателят на украинския военен спецназ "Кракен" към Главното управление за разузнаване на МО ан Украйна (ГУРМО) Костянтин Немичев потвърди на 12 юни, че украинските сили са използвали HIMARS за унищожаване на четири руски системи С-300 в Белгородска област на неуточнена дата. 

 

А украинското издание Suspilne посочи изявленията на Немичев като първото официално украинско потвърждение за удари срещу руска батарея С-300 в Белгородска област на 1 или 2 юни. Последните действия са принудили Кремъл да прехвърли ПВО части от Крим в Белгородска област.

Още от "Мнения и анализи"

Борислав Цеков: Сенаторът от ДП Робърт Менендес е част от "антикорупционното мнозинство" на ППДБ, сега е признат за вино

През 2021 г. същият подписа (може да се предполага, че е срещу заплащане) "отворено писмо" до България. То беше писано от родни соросоидни активисти и съдържаше всички техни опорки за "завладяната държава", затънала в корупция и пр.

Прочетете повече прочетете повече

"Машината за убийства" на Москва набира скорост, непряката война между Русия и Запада навлиза в по-опасен етап

Дори съветският режим, в пика на своята параноя, не откри "ловния" сезон за всички свои критици или за онези, които работеха в критични отрасли

Прочетете повече прочетете повече

Асим Адемов: Мутренските подходи са били винаги използвани в общините, управлявани от кметове на ДПС

Моето искане към вас е да освободите не само страха в партията ви, а и страха в управляваните от вас общини, заявява евродепутатът от ГЕРБ-СДС към Доган

Прочетете повече прочетете повече

ISW: НАТО ще помогне на Украйна да спечели войната на изтощение срещу Русия

Избрани военни бази на САЩ в Европа въведоха повишени нива на готовност в отговор на засилените руски диверсионни и хибридни операции срещу съюзници от НАТО през последните няколко месеца

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени