ISW: Войната в Украйна източва бюджета на Русия

Цената на руската война в Украйна вероятно ще продължи да подкопава геополитическите кампании на руския президент Владимир Путин по света, прогнозират от Института за изследване на войната

Русия
Русия Източник: Zonanews

Руските сили продължават да оформят и консолидират състава на силите си в Източна Украйна, за да укрепят отбраната срещу продължаващите украински контраофанзиви близо до границата на Харков и Луганска област. Продължават и да подкрепят ограничените настъпателни усилия в Донецка област.

 

Независима украинска аналитична организация, Център за отбранителни стратегии, отбеляза на 12 декември, че руснаците централизират и систематизират командването и управлението на войските на Западния военен окръг (ЗВО) в посока Харков-Луганск. Това съобщи Институтът за изследване на войната (ISW).

 

Центърът отбеляза, че в момента в този район действа 20-та общовойскова армия на ОМУ в три общи групировки: части от 144-та мотострелкова дивизия край Сватово; елементи на 3-та мотострелкова дивизия на линията Кременна-Рубижне и части от 18-та мотострелкова дивизия на 11-ти армейски корпус в северозападната част на Луганска област близо до Троицке.

 

Центърът също така съобщи, че части от 1-ви и 2-ри армейски корпуси (съответно войски на Донецката и Луганската народни републики), 76-та десантно-десантна дивизия и 106-та въздушно-десантна дивизия и до три отряда БАРС (боен резерв), възлизащи на 15 до 17 батальона, са съсредоточени в тази обща зона.

Тези концентрации на войски обаче вероятно са значително изтощени и недостатъчни.

 

ISW и преди е наблюдавал елементи на ОМУ, действащи в цяла Харковска област преди мащабните украински контраофанзиви през септември, които в крайна сметка отблъснаха руските войски обратно към текущата линия по протежение на границата между Харков и Луганска област. Руски и украински доклади освен това предполагат, че има висока концентрация на мобилизиран персонал, действащ по тази ос, вероятно с цел да се запълнят празнини в единиците за ОМУ, които са били деградирали в хода на продължаващите украински контраофанзиви в Североизточна Украйна. Отрядите БАРС-13 и БАРС-16 са особено активни по линията Сватове-Креминна.

 

Елементи на Централния военен окръг (ЦВО) по-рано са наблюдавани в района на Северодонецк-Лисичанск.

Наблюдението, че елементи от руските въздушнодесантни сили  действат в Луганска област, предполага, че те са се преразпределили далеч от западния (десния) бряг на Херсонска област, където ISW по-рано съобщи, че са действали преди масовото руско изтегляне от десния бряг. Сегашният състав на силите на руския контингент в Източен Херсон е неясен. Елементи на руския Южен военен окръг (ЮВО) вероятно поддържат присъствие в окупираните Херсонска и Запорожка области.

 

Бойците на групата "Вагнер", подкрепени от елементи на 1-ви и 2-ри армейски корпус, са до голяма степен отговорни за провеждането на настъпателни операции в Донецка област, особено около Бахмут и западните покрайнини на град Донецк. ISW по-рано съобщи за ролята на силите на групировката в осигуряването на незначителни печалби около Бахмут през последните няколко месеца. Войските на 6-ти полк на 2-ри армейски корпус на Луганската народна република (ЛНР) действат североизточно от Бахмут в района на Соледар.

 

ISW допълнително е наблюдавал преобладаването на групировки на 1-ви армейски корпус на Донецката народна република (ДНР) в района на град Донецк-Авдиевка, по-специално батальоните "Спарта" и "Сомалия", които са заявили успехи по западните покрайнини на град Донецк през райони като Пески, Водяне и Маринка. Елементите на ДНР са особено активни в тази област от 2014 г. насам. Руски източници съобщават, че войските на ДНР, елементите на руския Източен военен окръг (ВВО) и 155-та морска пехотна бригада и 40-та отделна морска пехотна бригада на Тихоокеанския флот са отговорни за скъпоструващи настъпателни операции югозападно от град Донецк в района на Въгледар-Павливка през ноември.

 

Цената на руската война в Украйна вероятно ще продължи да подкопава геополитическите кампании на руския президент Владимир Путин по света. Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО) съобщи на 11 декември, че Путин е подписал закон, отпускащ над девет трилиона рубли (приблизително 143 милиарда долара) за отбрана, сигурност и правоприлагане в бюджета за 2023 г. Тази сума е около 8 процента от брутния вътрешен продукт на Русия за 2021 г. според Световната банка. Министерството на отбраната на Обединеното кралство оцени, че разходите за отбрана на Русия са се увеличили значително и ще представляват над 30% от целия бюджет на Русия за 2023 г.

 

По този начин Путин продължава да източва бюджета си за войната си в Украйна и може да се наложи да върне средствата за други международни или вътрешни кампании в процеса. ISW отдавна е оценил, че руските сили преместват оборудване и персонал от други конфликтни зони като Сирия и Нагорни Карабах и може да отменят приоритета на други бойни действия и ангажименти с мека сила в полза на поддържането на продължителна война в Украйна.

 

Путин изглежда все още не желае да пожертва геополитическите си инициативи в краткосрочен план и рискува да се изправи пред финансови затруднения, в които няма да може да балансира максималистичните цели в Украйна с кампаниите си за глобална проекция на властта. Той, например, продължи с опитите си да възстанови позициите на Русия в Централна Азия, като неуспешно предложи да се създаде тристранен съюз между Русия, Казахстан и Узбекистан в края на ноември, по време на срещата на Висшия евразийски икономически съвет в Бишкек, Киргизстан, на 9-и декември.

 

Продължаващите разходи на Путин за регионални инициативи за мека сила вече ядосаха няколко видни провоенни блогъри, които критикуваха Кремъл за това, че според съобщенията е отпуснал почти шест милиарда рубли (около 95,5 милиона долара) за развитието на училища с преподаване на руски език в Таджикистан, като същевременно не успява осигуряване на руските сили на бойното поле.

 

Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че Украйна възнамерява да продължи контранастъплението през зимата на 2022-2023 г., след като замръзването поради ниските температури позволи.

Резников заяви на 11 декември, че Украйна ще възобнови контранастъплението, след като "земята е по-здрава" през зимата, когато отговаря на въпрос относно прогнозата на директора на Националното разузнаване на САЩ (DNI) Аврил Хейнс, че Украйна вероятно ще проведе контранастъпление през пролетта. По-рано Резников заяви на 6 декември, че Украйна се нуждае от артилерийски боеприпаси, бронирани превозни средства, танкове и бойни самолети, за да подкрепи украинската контраофанзива.

 

Руските окупационни власти продължават усилията си да установят законов контрол върху украинските граждани в окупираните територии. Ръководителят на администрацията на Луганска област Сергей Хайдай заяви на 12 декември, че длъжностни лица в самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР) постепенно запълват свободните длъжности в правоприлагащите органи на територията на ЛНР с руски граждани.

 

Украинският център за стратегически комуникации и информационна сигурност съобщи на 12 декември, че руските окупационни служители в момента държат повече от 230 украински граждани в плен в окупираната Запорожка област, за да принудят сътрудничество с руските окупационни усилия. Украинският генерален щаб съобщи на 11 декември, че руските окупационни власти продължават да принуждават украински граждани да получават руски паспорти в окупираните територии, с особен акцент върху Мелитопол, Запорожка област.

 

Руските окупационни власти продължават да предприемат стъпки за консолидиране на икономическия контрол върху окупираните територии и са принуждавали украинските цивилни да преминат към рублата на 11 и 12 декември. Украинският център за съпротива съобщи на 12 декември, че руските окупационни власти продължават да притискат украинските предприятия да премахнат гривната, но срещат съпротива въпреки глобите и заплахите.

 

Украинският генерален щаб съобщи на 11 декември, че руските окупационни власти предлагат финансова помощ на лица в пенсионна възраст в размер на 10 000 рубли и предлагат по-високи заплати на местните жители, които са се съгласили да работят в институциите на окупационните власти. Украинският генерален щаб също съобщи на 11 декември, че руските окупационни власти постепенно изтеглят украинските гривни от търговските мрежи, принуждавайки населението да премине към руски рубли.

 

Руските власти продължават да изпращат украинските деца в окупираните територии с пропаганда, за да оправдаят нахлуването на Русия в Украйна. Центърът за украинска съпротива заяви на 12 декември, че училищата в окупираните територии са наели руски учители, за да промиват мозъците на украински деца с истории, че Русия ги е освободила от "нацистите".

 

Украинският център за съпротива също съобщи на 12 декември, че руските власти в Южна Украйна са увеличили пропагандните събития, на които са гостували известни руски блогъри, спортисти и музиканти. Руските власти продължават да се сблъскват с партизански натиск в окупираните територии. Украинската и татарска партизанска група "Атеш" поеха отговорност за подпалването на руските казарми в Съветске, Крим, на 10 декември, като отбелязаха, че са насочени само към базата на мобилизираните руски мъже.

 

Превод: News.bg

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени