ISW: За 500 дни война Русия не успя да постигне нито една от целите си

От Института посочват, че благодарение на западната помощ Украйна е обезпечила своята независимост, но пред нея стои особено значимата задача да освободи стратегически важни територии, които все още са под контрола на РФ

Руски военни
Руски военни Източник: Telegram

Преди петстотин дни Русия започна непредизвикана завоевателна война срещу Украйна. Руските военни възнамеряваха да превземат Киев в рамките на три дни, но не успяха да постигнат нито една от планираните цели в Украйна. Това се посочва в дневния анализ за войната в Украйна от Института за изследване на войната (ISW), цитиран от "Украинска правда".

 

Решителната и умела украинска съпротива доведе до кулминацията на множество руски настъпления, включително тази, насочена към Киев, и освободи Сумска и Черниговска области, както и частите от Харковска, Николаевска и Херсонска области, които руските сили временно бяха превзели.

 

Украинските сили са осигурили и задържат инициативата и провеждат контранастъпателни операции по по-голямата част от фронтовата линия, като руските сили са съсредоточени почти изцяло в опитите си да задържат украинските земи, които все още окупират.

 

От Института посочват, че благодарение на западната помощ Украйна е обезпечила своята независимост, но пред нея стои особено значимата задача да освободи стратегически важни територии, които все още са под контрола на РФ. 

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени