ISW: Западната помощ вече обръща ситуацията на фронта в Украйна

Артилерийското предимство на руските сили наскоро е намаляло от седем към едно до пет към едно в резултат на пристигането на американската помощ

Украинска артилерия
Украинска артилерия Източник: Telegram

Първият заместник-министър на отбраната на Украйна генерал-лейтенант Иван Гаврилюк съобщи, че западната военна помощ е започнала да пристига в Украйна, но че западната военна помощ вероятно няма да пристигне в такъв мащаб и да окаже значително влияние върху ситуацията на фронта още няколко седмици до месеци.

Наскоро руските сили напреднаха незначително в близост до Купянск и Авдеевка. Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

 

Гаврилюк заяви пред Associated Press (AP), че украинските сили все още очакват по-голямата част от обявената в края на април 2024 г. военна помощ от САЩ да пристигне в Украйна, но че ограниченото количество помощ, което е пристигнало, вече намалява недостига на артилерия в Украйна.

 

Гаврилюк заяви, че артилерийското предимство на руските сили наскоро е намаляло от седем към едно до пет към едно в резултат на пристигането на американската помощ. Гаврилюк изрази надежда, че след пристигането на изтребители F-16 и други средства за противовъздушна отбрана, предоставени от Запада, Украйна ще може да защитава по-добре въздушното си пространство в бъдеще.

 

АП интервюира и няколко украински командири и военнослужещи от фронтовата линия, които потвърдиха, че украинските сили са започнали да получават ограничени количества снаряди, предоставени от Запада, но отбелязаха, че снарядите не са пристигнали в мащаба, от който украинските сили се нуждаят, за да се защитават напълно от руските атаки.

 

На 14 юни чешкият външен министър Ян Липавски обяви, че първият кръг боеприпаси от чешката артилерийска инициатива е започнал да пристига в Украйна и че чешката инициатива ще продължи да закупува и доставя боеприпаси за Украйна през цялата 2024 г.

Още от "Мнения и анализи"

Асим Адемов: Мутренските подходи са били винаги използвани в общините, управлявани от кметове на ДПС

Моето искане към вас е да освободите не само страха в партията ви, а и страха в управляваните от вас общини, заявява евродепутатът от ГЕРБ-СДС към Доган

Прочетете повече прочетете повече

ISW: НАТО ще помогне на Украйна да спечели войната на изтощение срещу Русия

Избрани военни бази на САЩ в Европа въведоха повишени нива на готовност в отговор на засилените руски диверсионни и хибридни операции срещу съюзници от НАТО през последните няколко месеца

Прочетете повече прочетете повече

Горан Благоев: Новият патриарх, възпитаник на двама бивши агенти на ДС, не може да удовлетвори моите нужди като вярващ

Вярата, която е изстрадана, когато други са я предавали за постове и облаги, няма нищо общо с вярата, декламирана като държавна идеология

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени