Излезе сборник с 50 статии на д-р Борислав Цеков, прокарали аналитична пъртина

Повод е 50-годишният юбилей, който д-р Цеков навършва на 19 януари т.г.

Сборникът 50 крачки отвъд матрицата, със статии на д-р Борислав Цеков
Сборникът 50 крачки отвъд матрицата, със статии на д-р Борислав Цеков Източник: Републикански център

Излезе от печат сборникът "50 крачки отвъд матрицата". В него са подбрани 50 статии на конституционалиста д-р Борислав Цеков. Съставител е докторът по социология Петко Петков, а инициативата на сдружение "Републикански център". Повод е 50-годишният юбилей, който д-р Цеков навършва на 19 януари т.г. Статиите са посветени на разобличаването на неолибералния глобализъм, джендър-идеологията, както и други интересни теми.

 

Борислав Цеков
Борислав Цеков Източник: Facebook

В сборника са поместени и отзиви от:

- Проф. Георги Близнашки: "Публицистиката на д-р Борислав Цеков е жива, енергична и динамична, каквито са и проблемите, по които той се произнася с ерудиция и компетентност. Негова отличителна черта е умението високите идеи, принципи и каузи да се обясняват и защитават достъпно и разбираемо. Подобно на своя учител – незабравимия и неповторим Гиньо Ганев – той се стреми към изящно формулиране на своите мисли, а така се раждат ярки и запомнящи се сентенции. Това го прави авторитетна и влиятелна фигура, която не просто обяснява хода на събитията, а много често задава тон в обществения живот на България".
- Проф. Огнян Герджиков: "Дори когато времето не ми позволява да обърна повече внимание на вестника, не загърбвам материал на д-р Цеков. Винаги е интересен, последователен, злободневен и... честен".
- Доц. Петко Симеонов: "Познавам Борислав Цеков от ученическите му години. В негово лице съм видял как израства и се формира политически деец и политически анализатор от международен мащаб. Добре информиран, ерудиран, с ясна и смело изразявана политическа позиция. Демократ, привързан към републиката, парламентаризма и конституционализма. Д-р Цеков има дарбата да обяснява и развива най-сложни въпроси на достъпен език, понятен за широката публика, приеман и ценен от експертите. Той предлага идеи, които са в челото на световните консервативни школи. Един човек на бъдещето".
- Петър Кичашки: "Д-р Борислав Цеков е от онази рядка порода хора, които правят големите и трудни неща да изглеждат по ежедневному прости и лесни. Това изисква комплекс от умения - далновидност, ловкост, опит, прозорливост, хъс".
- Проф. Владимир Чуков: "Поздравявам д-р Борислав Цеков с неговия половинвековен юбилей. Той е един от най-добрите български юристи-конституционалисти. Неговото творчество е оригинална смесица между новаторски дух, неповторим професионализъм и непресъхваща гражданска енергия. На добър път към вековния юбилей!".

 

По думите на съставителя д-р Петко Петков: "Личностите, които имат куража да правят крачки извън матрицата, са наричани trendsetters – хора, които създават тенденции.  Сред тях без съмнение е и конституционалистът д-р Борислав Цеков. Само няколко примера: още през 2000 г. той първи лансира в печата въвеждането на  преференциална избирателна система, референдуми и прозрачност на партийните финанси; през 2001 г. първи внася историческия Закон за вероизповеданията, който прекрати църковния разкол; през 2016 г. първи у нас концептуализира доктрината "Тръмп", а през 2018 г. изигра важна роля за спирането на Истанбулската конвенция и по делото в КС".

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени