Изследване показва, че се увеличават българите, предпочитащи ЕС и НАТО

За съюз със страни като Русия и Беларус се обявяват едва 22% от запитаните

Социологическо изследване (социологическо проучване)
Социологическо изследване (социологическо проучване) Източник: Zonanews

Увеличава се делът на българите, които предпочитат съюз с НАТО и ЕС пред съюз с Русия и Беларус. Това показват данните от национално представително изследване на общественото мнение по инициатива на Институт "Отворено общество" – София (ИООС), проведено през юли 2023 г.

 

Близо 45% от анкетираните заявяват, че България трябва да се позиционира в съюз със страните от НАТО и ЕС в случай на ново разделение в Европа подобно на това от времето на Студената война. За съюз със страни като Русия и Беларус се обявяват 22% от запитаните, обобщи БНР. Близо 4% биха предпочели неутралитет/независимост, а 1% за са самостоятелност/да се защитават националните интереси. Хората, които не могат да преценят или не отговарят на въпроса, са близо 30%.

 

На фона на очертаващото се ново разделение в Европа близо година и половина след началото на руската инвазия в Украйна приблизително два пъти повече българи биха предпочели страната да бъде в съюз с НАТО и ЕС, отколкото са тези, които биха избрали съюз с Русия.

 

Данните спрямо миналата 2022 година показват увеличение на дела на привържениците на съюз с ЕС и НАТО с 6% – от 39% през юни 2022 г. до 45% през юли 2023 г.

 

Делът на привържениците на Русия и Беларус намалява, но незначително – с 1% от 23% през миналата година до 22% през тази година.

 

Цитираните данни са от национално представително изследване на общественото мнение, проведено сред пълнолетното население на страната през периода 9-17 юли 2023 година по метода на пряко стандартизирано интервю "лице в лице".

 

Респондентите са подбрани чрез двустепенна стратифицирана извадка по регион и тип населено място с квота по признаците пол и възраст. Проведени са 1003 ефективни интервюта. Максималната стохастична грешка при 95% гаранционна вероятност и при 50-процентен дял е ±3,1%.

 

Изследването е проведено на терен от агенция "Тренд" по поръчка на Фондация "Институт Отворено общество – София" с подкрепата на Фонд Активни граждани България. Средствата за Фонд Активни граждани са предоставени от Исландия, Норвегия и Лихтенщайн в рамките на Финансовия механизъм на ЕИП 2014-2021. Изказаните мнения са на авторите и не отразяват непременно мнението на Оператора на Фонд Активни граждани или на Финансовия механизъм на ЕИП.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени