Какви са нагласите на българите за предстоящите избори според "Галъп"

Коментар на Първан Симеонов

Първан Симеонов
Първан Симеонов Източник: NOVA
Ако парламентарните избори бяха в средата на октомври, моментната снимка на електоралните нагласи щеше да изглежда така: за ГЕРБ-СДС биха гласували 22,5% от гласуващите, за БСП – 15,1%, за "Продължаваме промяната“ – 13,4%, за "Има такъв народ“ – 12,2%, за "Демократична България“ – 11,2%, за ДПС – 10,8%. Това са и сигурните от днешна гледна точка формации в следващия парламент. Близо до бариерата е и "Изправи се.БГ! Ние идваме!“ – с 3,7%. Под бариерата личат също "Възраждане“ и ВМРО, съответно с 2,9% и 2,3%. Останалите гласове биха отишли при други формации. Това коментира в студиото на NOVA Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл".
 
"Виждаме, че продължава битката за второто място между ПП "ПП" и БСП - сега БСП излиза с едни гърд инапред. Но както виждате - те се движат в пакет. Три формации в пакет, преследвачи на ГЕРБ", добави той.
 
"Ако ги сметнем в мандати излиза нещо много любопитно - стотина мандата ГЕРБ и ДПС, стотина мандата на ПП "ПП", ИТН и ДБ. И в средата остава БСП с 40. Получава се така, че БСП, която е хем промяна, хем статукво, може да реши кой да управлява страната", коментира социологът от "Галъп. 
 
Нагласи за вота за парламент
Нагласи за вота за парламент Източник: NOVA

Ако изборите за президент и вицепрезидент бяха проведени миналата неделя, за Румен Радев биха гласували 51,2% от гласуващите, за Анастас Герджиков – 22,5%, за Мустафа Карадайъ – 7,9%, за Лозан Панов – 6,2%. Сред останалите кандидати личат най-вече Костадин Костадинов – 3,1%, Милен Михов – 1,6%, Веселин Марешки – 1,1%. С "Не подкрепям никого“ биха гласували 2,7%. Останалите се разпределят сред други кандидати. Сред тях личат Волен Сидеров, Валери Симеонов и др.
 
"Румен Радев е на ръба да има подкрепа, която би дала възможност за победа на първи тур. Само че за такава победа се иска и активност", коментира социологът от "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов.
 
Симеонов направи уточнение, че изследването е направено преди последните катаклизми със зелените сертификати. "Не случайно написахме в прессъобщението за изследването, че това е прогноза ако изборите бяха миналата неделя. Може би това са вече остарели данни, с извинение". 
 
"Събитията от последните дни обаче може би ще направят така, че да има и втори тур, където Радев също е с добри позиции, но няма да му е толкова лесно. Но все пак е рано за такива прогнози", добави той.
 
"По традиция ДПС има мобилизирана подкрепа. Част от подкрепата за Панов пък е колеблива и защото западно-либералното пространство е малко по-индивидуалистично, и защото Румен Радев заема част от тази подкрепа", смята Симеонов.
 
Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено с таблети, между 10 и 17 октомври, сред 1009 души, по метода "лице в лице“. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени