Какви са основните политики на коалиционните партньори в Германия?

Трите партии казват, че няма да повишават данъците върху доходите, корпоративните данъци или данък добавена стойност

Какви са основните политики на коалиционните партньори в Германия
Какви са основните политики на коалиционните партньори в Германия Източник: Pinterest

Трите германски партии, които предстои днес да представят споразумение за съставяне на коалиционно правителство, искат да водят по-съобразена с опазването на околната среда политика, поддържат проевропейски позиции и са привърженици на многостранното сътрудничество, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Социалдемократите, "Зелените" и свободните демократи очертаха своите приоритети в проектоспоразумение миналия месец, което показва какви са основните им цели в различните сфери на управлението. В областта на климатичните промени те искат да постигнат нулеви парникови емисии до 20 години. Според източници, участвали в коалиционните преговори, трите партии са се договорили да се ангажират с постепенно спиране на използването на енергия от въглища до 2030 г. "Зелените" обаче са се отказали от плановете си за налагане на всеобщо ограничение за скоростта по пътищата в Германия - идея, която не е особено популярна сред свободните демократи.

 

Най-спешният въпрос, пред който ще бъде изправено новото правителство, е четвъртата вълна на коронавируса. Лидерите на трите партии са подложени на все по-голям натиск от средите на социалдемократите за въвеждане на задължителна ваксинация - мярка, относно която засега има разногласия.

 

Във външната политика трите партии искат Германия да се съсредоточи върху засилване на позициите на Европа, включително чрез сътрудничество с Франция и Полша, както и многостранни отношения с партньори, които споделят германските демократични ценности. Според тях трансатлантическият съюз между САЩ и европейските им партньори е основен стълб на глобалното сътрудничество, а НАТО има съществена роля за германската сигурност. Един въпрос, който изниква, обаче е дали Германия при новото правителство ще остане част от договореностите на НАТО за ядрено споделяне или ще се откаже и ще поиска САЩ да изтеглят ядрените си оръжия от нейна територия.


Трите партии казват, че няма да повишават данъците върху доходите, корпоративните данъци или данък добавена стойност. Те предвиждат да подсилят икономиката чрез насърчителни мерки за инвестиране в защита на околната среда и цифровизация. Също така искат да намалят бюрокрацията за обществени и частни инвестиционни проекти. Според тях правителството би трябвало да спре всякакви субсидии и разходи, които са ненужни, неефективни или вредни за околната среда.

 

В социалната сфера коалиционните партньори показват, че възнамеряват да увеличат минималното заплащане до 12 евро на час през първата година от управление на новото правителство. Те искат да бъдат построени 400 000 нови жилища на година като мярка за борба с жилищната криза, да бъде понижена възрастта за гласуване на 16 години и да се въведе точкова имиграционна система с цел привличане на квалифицирани работници.

 

Също така обещават промени в законодателството във връзка с транссексуалните, по семейните въпроси и за репродуктивните права. Трите партии възнамеряват да позволят двойното гражданство, а това е значителна промяна за хилядите етнически турци, много от които продължават да са чуждестранни граждани, въпреки че живеят от десетки години в Германия.

Още от "Мнения и анализи"

Радомир Чолаков: ПП-ДБ измислиха тази схема с шорт-листа, за да се отнеме правото на президента да назначава кабинет

Ние от ГЕРБ-СДС имахме едно единствено предложение и то беше: въвеждане на принципа за непрекъсваемост на законодателната власт, тоест, Народното събрание да не се разпуска, пише той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени