Какво ще се случи, ако Русия атакува Швеция?

Ако Русия удари Швеция, тя ще капитулира за няколко часа, пише Андерс Яркевич в шведския сайт "Barometern"

Какви ще се случи, ако Русия атакува Швеция
Какви ще се случи, ако Русия атакува Швеция Източник: Instagram

Андерс Яркевич ("Barometern")

 

Когато през 1939 г. тогавашният министър-председател на Швеция Пер-Албин Хансон обяви по единствения радиоканал в страната, че "имаме добра бойна готовност", това беше очевидна лъжа за всеки, който дори малко познава ситуацията. Включително, разбира се, за нашето собствено военно ръководство, Русия и нацистка Германия. Но шведските граждани бяха много успокоени от това изявление. Това беше време, когато народите по света наближаваха една от най-ужасяващите войни в историята на планетата. Истината беше точно обратната: през 1925 г. Швеция реши да извърши широкомащабно разоръжаване, което достигна такива размери, че в сравнение с началото на Първата световна война ВС на Швеция бяха намалени с 200 хиляди войници. Днес знаем, че заплахите от Съветския съюз и Германия бяха реални. Страна след държава се оказаха под огромна водна пара, която беше пусната от СССР и германците. Но Швеция, като остров в океана, избяга от германската окупация. Чрез което? Неутралност и позиция извън съюзите?

 

Нито Сталин, нито Хитлер имаха и най-малко уважение към договорите, подписани от неутранли държави. Те превзеха една по една неутралните Дания, Норвегия, Финландия и осем други държави.

Неприятната историческа истина е, че Швеция наведе глава и отговори положително на исканията на Хитлер, за да избегне окупацията. През 1940 г. Швеция не беше окупирана единствено, защото Германия и така, без нашествие, получи всичко, от което се нуждаеше. Желязната руда от най-високо качество, която се добиваше в мините на Кируна, осигуряваше военната индустрия в Германия, за германските войски и оръжия беше организиран удобен и безпрепятствен транспорт в цяла Швеция.

 

На практика Швеция се превърна във васална държава за Германия. Нейното правителство отговори на всички искания, отправени от германците, стига те да не нахлуват в страната. Вестниците и медиите бяха цензурирани, а демонстрациите бяха забранени. Страната започна да прилага нацистки расови закони. Еврейските бежанци не бяха допуснати през границата. Изследванията през последните години показват, че Швеция изобщо не е била неутрална и без съюзи, но твърдението, че "неутралността ни е послужила добре", които Лайла Нараги и други водещи социалдемократи от много години повтарят като мантра, демонстрирайки невежество и непознаване на историята. Само политиката на отстъпки съхранява Швеция от участие във Втората световна война.

 

Способността на Швеция да устои на масирана руска атака е нулева. Военното ръководство говори за една или две седмици! И фактът, че парламентът наскоро реши да увеличи вноските за отбраната, няма да промени ситуацията в обозримо бъдеще. Ще са необходими на Швеция от пет до десет години, за да си върне отбранителните способности. Какво ще стане, ако Русия атакува Швеция утре или в рамките на една година? Начинът, по който Русия е действала в Грузия, по време на анексията на Крим и сега на източните граници на Украйна, показва, че Путин не зачита никакви споразумения за неутралитет. Той се държи точно по същия начин, както Хитлер преди нахлуването в съседните Австрия и Полша през 1938-1939.

 

Когато датчаните се събудиха на сутринта на 9 април 1940 г., не звукът на алармата ги събуди, а ревът на армада бомбардировачи, насочени към Копенхаген, за да пуснат смъртоносния си товар. Ден преди това, близо до датските граници се бяха събрали 2400 единици немска военна техника. Но политическото ръководство не осъзнава заплахата, смята, че германците провеждат учения! В същото време  800 войници дебаркираха от военнотранспортен кораб на пристанището в Копенхаген. Датската защита приключи за 3,5 часа! Може би руската атака срещу Швеция ще бъде завършена успешно още по-бързо.

 

Десет до петнадесет удара от тактическо ядрено оръжие по няколко от най-големите ни градове, правителствени сгради и бази, където се намира военното ръководство - и Швеция ще бъде парализирана, а  населението ще е в шок. Няколко десетки хиляди ще са убитите, много повече ще бъдат ранените, няма да има ток, ще прекъсне радиото, няма да има телефонна комуникация. Пълен хаос. Дания и Норвегия нито за секунда не се усъмниха, че трябва да се присъединят към НАТО. 28-те членове на НАТО, водени от САЩ, могат да окажат съвсем различна съпротива. Русия знае, че атака срещу една от тези държави ще бъде последвана от отмъщение и това я сдържа.

 

Източник: ИноСМИ

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени