Какво ще се случи с Мустафа Карадайъ след знаковата оставка?

Политическите лидери в парламента отказаха да коментират рокадата по същество, от ДПС днес запазиха мълчание

Мустафа Карадайъ
Мустафа Карадайъ Източник: БГНЕС

Делян Пеевски вече е единственият председател на ПГ на ДПС, решиха депутатите на движението, след като Мустафа Карадайъ подаде оставка. Карадайъ още не е обявил дали ще остане като редови депутат или ще напусне парламента. Пеевски вече е единственият председател на парламентарната група на ДПС . Политическите лидери в парламента отказаха да коментират рокадата по същество, от ДПС запазиха мълчание.

 

Делян Пеевски
Делян Пеевски Източник: БГНЕС

"Всяка партия трябва да има правото да си избере лидерите, да си ги сменя, да има промяна", каза Кирил Петков, съпредседател на ПГ на ПП-ДБ, цитиран от БНТ.

 

"Първо е редно да чуем тълкуванията, които ще излязат от ДПС, преди ние да се впуснем в някакви тълкувания и коментари", коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

 

Христо Иванов
Христо Иванов Източник: Zonanews

"Има един човек, който определя и решава всичко и очевидно той уволни преди няколко месеца техния формален председател, така че сега остава да видим кого ще назначи за нов", заяви Костадин Костадинов, председател на "Възраждане".

 

"Всяка партия има право да решава вътрешните си въпроси самостоятелно", смята Корнелия Нинова председател на БСП.

 

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова Източник: БГНЕС

"Тяхно право е да правят каквото си искат", категоричен е Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

 

Знак за новата роля на Пеевски в ДПС видяхме още при гласуването на кабинета Денков-Габриел. Гласовете "за" от ДПС бяха два - именно на Пеевски и Карадайъ.

 

Конкретни сигнали за размествания по върха на движението дойдоха в средата на предизборната кампания, когато от сайта на парламента разбрахме, че заедно с Мустафа Карадайъ съпредседателател на парламентарната група става и Делян Пеевски. Оттогава и Пеевски измести Карадайъ от срещите с избирателите.

 

В последните седмици единствено Делян Пеевски беше човекът, който обясняваше позицията на ДПС и така напълно засенчи Карадайъ. Човекът, който участва в срещите и разговорите с лидерите на некоалицията - Борисов и Петков - също беше Пеевски. А след първия вот на недоверие той заяви:

"Ако министрите си изпълняват ангажиментите към хората, то дотогава им даваме кредит на доверие", каза Делян Пеевски на 05. 10. 2023 година.

 

Така постепенно се наложи и усещането, че Пеевски е човекът, който решава основните въпроси на държавата - от инсулина за болните, през проблемите на енергетиците и земеделците до промените в Конституцията.

 

"Първото четене ще бъде на 6 декември, след това на 13 декември ще има Комисия по конституционни въпроси, на 14 ще е второто четене, а на 15 ще е третото на Конституцията", посочи Делян Пеевски на 6 октомври тази година.

 

Връщайки лентата назад, мнозина си спомниха още един намек - недеволство от почетния председател към Карадайъ. За рождения ден му ден Ахмед Доган написа във Facebook. "Пожелавам ти да намериш мярата на личното и партийното с националното и европейското политическо здраве".

 

Журналистката Валерия Велева, която от години наблюдава работата на ДПС, определи оставката на Карадайъ като предизвестена, заради напрежението срещу него от редови членове. Причината според нея е авторитарното управление на Карадайъ.

 

"Проявиха се едни симптоми на вождизъм. Много е вероятно, всички ще бъдат изненадани от това, което казвам. Появиха се елементи на агресивно негово отношение към структурите, към колегите. Абсолютно агресивно поведение, включително към депутатите, включително със заплахи към депутати, които той е приемал като заплаха за неговия пост, че могат да бъдат конкурентни на неговия пост", коментира журналистката Валерия Велева.

 

Според Велева фактът, че в средата на предизборната кампания Делян Пеевски беше назначен за съпредседател на ПГ се случва за пръв път и не е случайно. "Доган вижда в Пеевски човекът, който може да поправи тези грешки или да поправи влиянието на тези грешки, както в партията, така и в парламентарната група", допълни Велева.

 

За журналиста Илхан Андай причината за отстраняването на Карадайъ са интриги по места, разбити структури, странни ходове на терен в Турция. "Беше отличник в първия мандат, след това ДПС се оказа непосилна тежест за него, огъна се под този товар и сега се дава път на Пеевски, защото за кратко време той издържа много изпити", обобщи журналистът Илхан Андай.

 

Мустафа Карадайъ така и не обясни публично защо се оттегля от поста.Още не е обявил и дали ще остане като редови депутат в парламента или не. ОБ вчера реши, че почетният председател Ахмед Доган поема оператавното ръководство на партията до февруари, когато Националната конференция ще определи кой ще е следващият председател на ДПС.

 

Източник: Фокус

Още от "Мнения и анализи"

Изследване на БАН опроверга руската пропаганда: Всеки втори е на мнение, че мястото на България на геополитическата карт

Предмет на изследване е колективната идентичност на съвременните български граждани, разгръщаща се по оста национална-наднационална-етническа и локална

Прочетете повече прочетете повече

The Economist: Доналд Тръмп е най-голямата заплаха за човечеството през 2024 г.

Какво би означавала победа на Тръмп на президентските избори в САЩ следващата година в свят, в който Русия, Китай и Иран координират усилията си за изграждане на нов световен ред

Прочетете повече прочетете повече

Д-р Любомир Канов: Америка взе от мен всичко, което можех да ѝ дам и аз получих от нея онова, което бях заслужил

Срещу годините, които посветих на своята работа и практика в Америка, аз получих заслуженото си място в тяхното общество, тяхното уважение и запазих личното си достойнство, което през всичките 40 години живот преди да емигрирам беше потъпквано в родната България

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени