Калоян Методиев: Радев се опитва да концентрира в ръцете си цялата власт

По думите на Калоян Методиев формулата за коалиционен кабинет 8:4:3:3 ще е нестабилна

Калоян Методиев
Калоян Методиев Източник: Президентска администрация

"Преговорите дотук не означават нищо - дали ще имаме правителство, или - не". Това каза пред БНР политологът Калоян Методиев от Институт "Рего", бивш началник на канцеларията на Румен Радев. Според него важните въпроси пред бъдещото правителство са бюджетът за 2022-ра и позицията на България за Северна Македония.

 

По думите на Калоян Методиев формулата за коалиционен кабинет 8:4:3:3 ще е нестабилна:

"Ще е някаква сглобка, която да роди кабинет след два неуспешни парламента. Това е преходна конструкция, която да стабилизира държава, икономика и здравна система. ... Виждам една опасност, която е в опитите на президента Румен Радев да вкарва министри от служебния кабинет в редовния - през ПП. Това е подмяна на вота, политически инженеринг и намеса в изпълнителната власт. Това може да минира преговорите. Премиерът Стефан Янев не го отрече в интервюто пред БНТ, че би се включил в редовното правителство, ако бъде поканен".  

 

Той изказа мнение, че президентската институция се опитва да концентрира в себе си цялата власт в държавата:

"Отговорността, която ще се носи от управляващите тази зима, ще е много тежка. По-добре ще е цената да бъде платена от нещо междинно като правителство, в което президентската институция да има задкулисна роля през вътрешната опозиция в БСП, през служебни министри и през ПП. ... Президентът трябва да бъде стабилизиращ фактор, а не да се превръща в център на властта в държавата. И в един момент да се опитва да концентрира цялата власт, това нещо ще свърши зле".

 

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени