Калоян Методиев за Слави Трифонов: Този човек би бил бедствие в управлението

Мнозина сме били свидетелите на черния джип из София с надпис отзад: "Добрите момчета отиват в рая, а лошите, където си искат"

Калоян Методиев
Калоян Методиев

От Фейсбук профила на политолога Калоян Методиев, бивш началник кабинет на Румен Радев, днес директор на Институт "РЕГО", близък до председателя на БСП Корнелия Нинова, а преди доста години - председател на МСДС:

 

"На няколко пъти в кампанията журналисти ме питаха за коментар на Слави Трифонов. Отговорът ми беше, че няма как да коментирам политологично някой, който не е обелил и една дума за политика, няма позиция по нито един въпрос и реално не участва в кампанията. Днес Трифонов даде първото си интервю (БНР при Волгин).  Две неща трябва да се отбележат в него  – заявката му, че  ще разгражда модела ГЕРБ и демонстрирания управленски капацитет.

Първо, Трифонов е един от архитектите на модела "ГЕРБ" в мутренските му характеристики. И не просто на ГЕРБ, а на целия преходен проблем на промотиране на криминалния начин на живот в патриотично-музикална обвивка.  Героизирането на престъпниците, които го олицетворяваха през 90-те години, същите, които биеха хора по светофарите, крадяха бизнеси, харесваха си момичета и ги завличаха, рекетираха дребните търговци и производители, е и негово дело.

Мнозина сме били свидетелите на черния джип из София с надпис отзад: "Добрите момчета отиват в рая, а лошите, където си искат."  Това прогони много от добрите момчета и момичета от България тогава. Човекът, който беше основният глас на мутра-реалността ли ще я събаря?! Човекът, който напълни до пръсване свирката с пара за едно интервю с Бойко Борисов, превърна същото това интервю в слугинажно самоунижение пред погледа на десетки хиляди зрители.

И днес от националното радио се самопровъзгласява за опозиционер на "режима" като громи реалната опозиция като фалшива. Едва ли би могло да има по-нахална поза.

Второ, относно управленския му и политически капацитет. Интервюто разкри фундаменталния проблем на Трифонов в политиката – това не е неговата сила и компетенция. Оплете се, започна да се кара, не можа да изрази смислена позиция и затъна по конкретните въпроси за плоския данък, Истанбулската конвенция, отношенията Запада и Русия, пенсионната реформа... 

А това е политиката – решения на конкретни проблеми за държавата и обществото. В чист вид се видя, че да интервюираш и да пристискаш не е като да даваш интервюта, да изразяваш свое мнение и да взимаш непопулярни позиции, колкото и да е тежко и неблагодарно понякога. Хубаво е и гласоподавателите да започната да го разбират.

Този човек е гост в политиката. В шоубизнеса е сила, но в управлението най-вероятно ще е бедствие. Триседмичният му престой в парламента го показа -  продуциране на хаос, непоследователност, задкулисие, обиди, крясъци и компромати. А думите, които каза на Волгин, че никога нищо не е обещавал (по повод на мажоритарния вот) са индикативни, че отричането му от всичко може да се изпълнява с лекота".

 

На няколко пъти в кампанията журналисти ме питаха за коментар на Слави Трифонов. Отговорът ми беше, че няма как да...

Публикувахте от Kaloyan Metodiev в Събота, 8 май 2021 г.

За да обобщим, няма как Трифонов да е "новото лице". Няма как и да е моралният съдник и протагонист на каквато и да е положителна промяна. Може да се окаже промяна, но само към по-лошо. 

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени