Кеворк Кеворкян: Има такъв народ - има такъв Бойко! Гримаси от изборната нощ!

Дори когато задължително трябваше да каже нещо в изборната нощ, Слави се измъкна с едно писъмце във Фейсбук - имал симптоми на Ковид 19. Прозвуча като шегичка, като напомняне за основното му амплоа, комедийното: след като цяла година твърдиш, че няма пандемия, да си лепнеш Ковид, баш когато посягаш към Властта, това си е истински черен майтап

Кеворк Кеворкян
Кеворк Кеворкян Източник: Фейсбук

 Кеворк Кеворкян

 

Преди време партията на Слави трябваше набързо да смени името си – и така от "Няма такава държава" стана "Има такъв народ". Народът е великодушен – винаги е готов да се притече на помощ, да поправи нечия глупост, понякога дори е склонен да даде назаем името си. Сетне дълги месеци "Има такъв народ" трябваше да се приема като символ на съпротивата срещу Бойко.

Хубаво намерение – обаче изборите от 4 април показаха, че той се представи далеч по-добре от "Има такъв народ". Изобщо – съобщи на публиката, че "Има такъв Бойко", и няма никакво намерение да се преправя…

 
И сега, като нищо, публиката ще започне да приписва на Бойко чудодейни сили или поне някакъв космически късмет - след като всички скандали, златни кюлчета, тайнствени мадами и пр. изобщо не повлияха и той си прибра 25 процента от гласувалите. Всеки друг на неговото място щеше три пъти досега да е погребан. Успехът му е очевиден – и обезателно трябва да се проникне до дъното на тази мистерия. За какви инстинкти на българина подсказва тя, за какви светли или тъмни страни, изобщо – какви сигнали ни изпраща.

Враговете на Бойко искат просто да го няма, някак да се изпари – те не желаят, а може би и се страхуват да проникнат в това странно безподобие, да се опитат да го обяснят.


Те са до там: някой/нещо да го няма, останалото е без значение. Това е патент на фалшивите "десни", които, обзети от бесовщината на отрицанието, провалиха през 1989-90 година най-голямото изригване на Народна енергия в близката ни история. И сега имаме пред себе си двама самотни рейнджъри – партиите са само една гарнитура към тях. Двама бивши приятели. Не бих се обзаложил, че някой ден пак няма да си сплетат палците. Навремето публиката прие Бойко най-напред като Шерифа – дали сега Слави не иска да влезе в ролята на Ангелът-Отмъстител, който е подобаващо мълчалив.


Дори когато задължително трябваше да каже нещо в изборната нощ, той се измъкна с едно писъмце във Фейсбук - имал симптоми на Ковид 19. Прозвуча като шегичка, като напомняне за основното му амплоа, комедийното: след като цяла година твърдиш, че няма пандемия, да си лепнеш Ковид, баш когато посягаш към Властта, това си е истински черен майтап. А Бойко пък направи специално изявление пред къщата си в Банкя, а не пред резиденцията в Бояна. Тънък намек, най-вероятно заблуждаващ. И предложи мир – още един образец на черен майтап. Сигурно е вбесил враговете си.

 

Вижте картата на изборните резултати: печели 21 области, там и местната власт е негова, това ли е поражението му? Да не говорим, че може да издържи/финансово на безкрайна серия от избори. Социолозите веднага затикаха Слави към нови избори, щял със сигурност да ги спечели – честна дума лакейска. Четкай в аванс и дръж устата си отворена, все нещо ще падне в нея.
Слави обаче никак не е дащен, в сравнение с Бойко направо си е една скръндза. Бойко е майстор в изкушаването, ако научите какви хора е "приласкавал", сън няма да ви хване до следващите избори.


Наслова на изборната нощ по БНТ беше "Избори 2021: Развръзката". Никаква развръзка не се получи, напротив - още по-здраво се затегна възелът. Някои си мислят, че се е затегнал около врата на Бойко. Да не бързат. В изборната нощ се чу, че времето на супергероите свършило. Нищо подобно: големият сблъсък вече е в ход – този на двама завършени индивидуалисти, супергерои на собствения си егоцентризъм – и в този смисъл, дори безсрамни ексхибиционисти. За Бойко съм писал още преди много години, че иска приживе да му направят мавзолей, иска си го и няма да отстъпи, докато не го получи. Само че, през годините егоцентризмът му поизглади ръбовете си, той стана много ловък в общуването и в действията си.


Разбира се, с един гол егоцентризъм до никъде не можеш да стигнеш. Проблемът на Слави е, че е бил голяма телевизионна звезда и завинаги ще остане роб на публиката. Народът, видян като публика, обаче е нещо абсурдно за истинския политик. А Бойко се докара дотам, че вече няма нужда от публика - Супергероят монологист, който сам си говори в джипката, ако не броим симпатягата Нанков, аранжиран като безмълвен храст във въпросния моноспектакъл. Слави обаче все още, а може би и завинаги ще има нужда от акламациите на публиката, от онези диви концерти, в които не е ясно, ти ли предизвикваш екзалтацията или публиката си се надрусва сама, защото има нужда да изхвърли от себе си своята обикновеност, своята безличност, своята обреченост.


Тази публика е много удобна за един политик: достатъчни са й два часа куфеене, и нищо повече - никакъв интерес към онова, което следва след това, включително и какво ще се случи по-нататък с мизерния ти животец. Дори да се сетят да питат Слави, няма да получат отговор, поне засега. Практически подобни хора винаги ще си останат една публика, а тя няма навика да държи сметка на звездата. Един немаловажен детайл от последните избори: отново най-много висшисти са гласували за Бойко, така беше и на предишните избори - какво означава това? "Еднокнижникът" привлича най-образованите? А какво ли ще научим от една разбивка по образование на гласувалите в чужбина? Изпитвам симпатия, дори умиление към тия хора, към тия бегълци по принуда, смятам ги за най-кървавата жертва на Прехода. Очевидно е, че не бива да ги приемаме само като "чалга публика".


Но защо, все пак, харесват Слави? Някои упорито пренебрегват факта, че партиите са в залеза си, станали са дружества с непродаваеми акции. Кюскат се няколко личности - по-точно всички въртят тояги срещу Чудовището, изнервени от това, че така и не могат да разберат, на какво се дължи успеха му. Утешават се със слепи фрази: "Бойко спечели изборите, обаче загуби властта". Най-много се старае в това отношение Христо Иванов - той трябва да бъде наблюдаван внимателно, да не получи удар от превъзбуждане.
Да го назначат за пожизнен екзекутор/палач на Бойко, но при едно условие: да каже, какви са идеите му за народеца…


Предложението на Бойко за мир не бива да се схваща като слабост. Пък и в политиката нерядко в протегнатата ръка се крие камък. Той има интерес от нови избори в края на юли и ако и тогава резултатът е същият, което е много вероятно, следващите избори да съвпаднат с президентските. Може би това е замисълът му. Междувременно, някои от партиите ще бъдат "хуманизирани", известно ви е как става това. Някои злорадстваха, че Бойко не изглеждал вече като победител. Точно от това трябва да се плашат. Проблемът им с него винаги е бил един и същи: може да го мразиш, но трябва да го проумяваш. След многочасовото каканижене на анализаторите в изборната нощ не изплува нито една идея от партийните програми, която да заслужава вниманието на Народа – а и бяха напълно забравили за него. Единственото, което ги интересуваше бе, как ще се направи пазарлъкът в новия Парламент. Тракаха със сметалата, за да нагласят някакво подходящо съешване.


Една любопитна подробност: проф. Ангелов, здравният министър, който едва ли се ползва с много симпатии заради ограничителните мерки, които налага, убедително победи Слави във Варна. Тази пък инжекция как трябва да се тълкува? Бойко вероятно е останал най-доволен от успеха на Цветанов, който твърдеше, че ще бъде незаобиколим фактор в новия Парламент - а пък аз го поощрих, като го нарекох незаобиколим политически труп. Той взе малко повече от един процент. Оказа се, че няма никакво влияние върху ГЕРБ, партията е в менгемето на Вожда, заредена с послушание и задоволеност. А в САЩ, Цветанов и неговият донор - "американецът" Вълнев, са получили едва 146 гласа… Играта приключи – поне засега.

 

Част от избирателите, които отгледаха "Има такъв Бойко", продължават да си го дундуркат. Кого се готвят да отгледат след него, не е много ясно.

 

www.kevorkkevorkian.com ИМА ТАКЪВ НАРОД - ИМА ТАКЪВ БОЙКО ГРИМАСИ ОТ ИЗБОРНАТА НОЩ Преди време партията на Слави...

Публикувахте от Кеворк Кеворкян в Вторник, 6 април 2021 г.
 

Още от "Мнения и анализи"

Ето защо Божков поръчал ликвидиране на "Бюрото по защита" - иска сваляне на охраната на свидетелите по делата му. Радев,

Атаката срещу "Бюрото по защита" обаче показва и сложния механизъм от зависимости и интереси, с които най-богатият българин е оплел новото ОФ и очевидно близкия му Румен Радев

Прочетете повече прочетете повече

Георги Харизанов: Изборните правила са изнасилени два месеца преди изборите

Конституционна криза означава два от конституционна предвидените органи да не функционират. В случая изборите, макар и предсрочни, няма да доведат до конституционна криза, смята доц. Наталия Киселова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени