Кирил Петков: Конституцията принадлежи на живите, а не на мъртвите

Правилата са за задръстеняци, пише възмутено в профила си в социалната мрежа журналистът Явор Дачков

Кирил Петков
Кирил Петков

Повод за поста на Петков в профила му в социалната мрежа е казуса с двойното му гражданство. Лидерът на ПП е споделил и линк към материал на адвокат Михаил Екимджиев, където той обяснява становището си по случая.

 

Постът на Кирил Петков
Постът на Кирил Петков Източник: Facebook

"По повод казуса на бившия служебен министър Кирил Петков много млади българи, доказали жажда за промяна по площадите и пред изборните урни, с удивление разбраха, че за да станеш министър у нас, трябва да имаш само българско гражданство. Като граждани на Европейския съюз (ЕС), израсли без стигмата на граници и идеологии, пътуващи свободно, учещи и работещи където им харесва, те не разбират целта на забраната за двойно гражданство, която отнема надеждата на някои от тях да работят за родината си",  пише  Екимджиев.

 

Анонимният коментар под публикацията на Михаил Екимджиев
Анонимният коментар под публикацията на Михаил Екимджиев Източник: Скрийншот/Lex.bg

Във форума под публикацията на Екимджиев има мнение на анонимен читател, който е направил кратка, но безупречн адисекция на двулчието и двойният стандарт, който буквално се натрапва от писанието на Михаил Екимджиев:
"Ала бала.
Чудя се ако Гешев, беше с двойно гражданство, дали този радетел, ще се вихри така.
Значи, ще тълкува ме конституцията според човека.
САЩ, колко поправки има в конституцията си и кой може да е президент в САЩ, с двойно гражданство роден извън САЩ?Според Екемджиев конституцията на САЩ не става.
Значи конституцията е писана от "слаби юристи" починали и за това сега Екемджиев и Кирчо, не я признават.
Хвала на такива, наричащи себе си "почетени", а техен съмишленик, наричащ опонентите "бивши хора".
Всички тези хора, носители на демократични ценности, действащи под юмрука на президента".


"Най-добре ще е Конституцията да се преправя както е удобно на всеки, сдобил се с внезапната и непостоянна народна любов. И той да е доволен и феновете да са спокойни....Правилата са за задръстеняци:)", пише в профила си в социалната мрежа и журналистът Явор Дачков.

 

 

Още август месец от "Има такъв народ" разгласиха информация, че бившият икономически министър има двойно гражданство - канадско. Последва реакция на депутатите от ГЕРБ, които внесоха искане в Конституционния съд, който да установи дали има противоконституционност при назначаването на служебния кабинет. Делото беше образувано веднага, а от МВнР изпратиха и запитване до Канада дали Петков наистина е техен гражданин. 

 

Тогавашният служебен икономически министър, беше категоричен, че е направил всичко необходимо според законите, за да стане министър. Той съобщи, че е получил потвърждение от канадските власти, че вече не е гражданин на страната, с което отговори на обвиненията, че е бил назначен незаконно за министър, тъй като само е подал заявление, без да е получил отговор. 

 

Кирил Петков ще представи в Конституционния съд в указания срок - 9 октомври 2021 г., документа, удостоверяващ, че вече не е гражданин на Канада.

 

Ако той е престанал да бъде канадски гражданин преди това, указът на президента за назначаването му за министър ще бъде сметнат за законен. Ако е Петков е бил канадец и след 10 май, КС ще отмени указа на държавния глава.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени