Кирил Петков прилага непохватна техника за отлагане на решаването на проблемите на бизнеса и хората

През третото тримесечие на 2021 г. преките чуждестранни инвестиции в страната са с 72,7% по-малко спрямо третото тримесечие на 2020 г.

Даниел Лорер и Кирил Петков
Даниел Лорер и Кирил Петков Източник: ПП "Продължаваме Промяната"

Една от най-непохватните техники за отлагане на решаването на проблемите на бизнеса и на хората от страна на управляващите е подхода за правене на анализ и работни групи. Това виждаме като подход у новите управляващи. Първо ще се прави анализ после работна група, въпреки че анализите ги има и само трябва адекватно вземане на решения. Инфлацията и цените на тока вече убиват бизнеси и скоро ще се стигне до прекъсване на жизненоважни вериги на доставките в промишлеността. Въпреки това за всеки проблем чуваме, че ще има анализ след анализ.

 

Създадохме и специална комисия в парламента, която да се занимава с анализ на проблемите в енергетиката. Социалните мрежи вече гърмят – "Стига, бе! Буквално всяка втора дума на Кирил Петков е "анализ". Анализ, анализ, анализ - и изричането на тази вълшебна думичка, винаги бива направено с широка усмивка и приповдигнат тон". Истината обаче, че анализите ги има както за цените на тока в работодателските организации и синдикатите, така и за нарушената конкуренция на пазара на горива от КЗК.

 

Анализи има и за цените на металите и химикалите в обединенията на структоропределящите енергийно интензивни индустрии. Анализи има и в хранителното вкусовата промишленост, която не издържа вече и не може да планира производството на хляб. Анализи има вече и в портфейлите на пенсионерите, които скоро трудно ще купуват насъщния си.

 

За съжаление няма кой да чуе хората и бизнеса, а новият министър на растежа и иновациите Даниел Лорер с оптимизъм говори за нови инвестиции, преди да е помислил как да спаси едва съществуващите бизнеси. Той казва, че тези инвеститори отново ще се появят и пожелаят да инвестират – "Имаме списък от тях за много сериозни цифри".

 

Явно Лорер обаче е пропуснал началното си образование и не прави разлика между цифра и число. А как би правил анализи само с цифрите от "0" до "9" или капацитетът му се изчерпва само до там. Явно е обаче, че качеството на анализите му клоняи към "0". Толкова са потенциалните му аналитични възможности за инвестициите, защото спада по времето на управлението на служебните правителства, в които и той беше съветник на Кирил Петков е очеваден.

 

Последните данни на БНБ за периода януари – октомври 2021 г. сочат спад на потока на преки чуждестранни инвестиции в размер на 50,7%, спрямо същия период на предходната година. През третото тримесечие на 2021 г. преките чуждестранни инвестиции в страната са с 72,7% по-малко спрямо третото тримесечие на 2020 г. Сертифицираните на проекти по Закона за насърчаване на инвестициите от началото на работата на служебните правителства са за 411 млн. лв. при 796 млн. лв. за периода предходното редовно правителство от 01 януари до 12 май 2021 г.

 

Е, такива са им криви анализите на новите министри. Според него "Натискът на инфлацията ще започне да намалява от следващата година". А до тогава можем да останем без жив бизнес и работеща икономика. Пенсионерите едва ли ще има какво да ядат, а властта ще продължи да прави работни групи и анализи. Ето това е анализа на анализите.

 

Източник: Гласове, Стефан Джендов

Още от "Мнения и анализи"

Изследване на БАН опроверга руската пропаганда: Всеки втори е на мнение, че мястото на България на геополитическата карт

Предмет на изследване е колективната идентичност на съвременните български граждани, разгръщаща се по оста национална-наднационална-етническа и локална

Прочетете повече прочетете повече

The Economist: Доналд Тръмп е най-голямата заплаха за човечеството през 2024 г.

Какво би означавала победа на Тръмп на президентските избори в САЩ следващата година в свят, в който Русия, Китай и Иран координират усилията си за изграждане на нов световен ред

Прочетете повече прочетете повече

Д-р Любомир Канов: Америка взе от мен всичко, което можех да ѝ дам и аз получих от нея онова, което бях заслужил

Срещу годините, които посветих на своята работа и практика в Америка, аз получих заслуженото си място в тяхното общество, тяхното уважение и запазих личното си достойнство, което през всичките 40 години живот преди да емигрирам беше потъпквано в родната България

Прочетете повече прочетете повече

Прегръдката на Путин с Хамас е най-сериозното предупреждение за русофилите в Европа

Фактът, че Путин накара тези терористични чудовища да дойдат на официално посещение в Москва след това, което направиха на 7 октомври, трябва да разубеди всеки, че владетелят на Кремъл и неговият режим имат нещо общо с християнската религия или цивилизация като цяло

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени