Китай: Русия ще загуби войната в Украйна

Фън Юджун, професор в Пекинския университет и директор на Центъра за руски и централноазиатски изследвания в университета "Фудан" посочва 4 причини за това

Професор Фън Юджун
Професор Фън Юджун Източник: Руски съвет по международни дела

Русия ще претърпи поражение във войната срещу Украйна, заяви Фън Юджун, професор в Пекинския университет, директор на Центъра за руски и централноазиатски изследвания в университета "Фудан".

Според експерта, бивш член на кремълския международен дискусионен клуб "Валдай", четири фактора ще определят фиаското на украинската инвазия на Владимир Путин.

 

Първият е високото ниво на съпротива и национално единство, показано от украинците.

 

Вторият е международната подкрепа за Украйна, която въпреки неотдавнашния спад остава значителна.

 

Третият фактор, според Фън Юджун, е естеството на съвременната война, която зависи от комбинация от индустриална сила и системи за командване, контрол, комуникации и разузнаване. Русия, според неговите наблюдения, изпитва трудности във войната срещу Украйна и това може да се дължи на факта, че страната все още не се е възстановила от деиндустриализацията, преживяна след разпадането на СССР.

 

Последният фактор е информацията. Според Фън Юджун Путин е попаднал в информационен пашкул заради дългата си диктатура. Кремъл няма надеждна разузнавателна информация, а системата, в която работи руското ръководство, няма ефективен механизъм за коригиране на грешките, цитира мнението на експерта The Economist.

 

Фън Юджун подчертава, че поражението на Русия поради тези четири фактора е неизбежно и с течение на времето Москва ще трябва да изтегли войските си от всички окупирани украински територии, включително Крим. Дори ядреният му потенциал не гарантира победата на Русия, смята професорът. Като пример той посочва изтеглянето на американските войски, които също притежават ядрено оръжие, от Корея, Виетнам и Афганистан.

 

Украинската война се превърна в повратна точка за Руската федерация, пише Фън Юджун. Тя постави режима на Путин в широка международна изолация и създаде плодородна почва за "всякакви черни лебеди", т.е. за различни непредвидими катастрофи, с които руските власти вече се сблъскват и ще продължат да се сблъскват. Като примери той посочва бунтът на ЧВК "Вагнер", етническото напрежение в Русия и неотдавнашната терористична атака в Москва.

 

Освен това конфликтът в Украйна все повече убеждава бившите съветски републики, че имперските амбиции на Русия застрашават тяхната независимост и териториална цялост.

 

"Налице е нарастващо осъзнаване, че победата на Русия е изключена и тези държави се отдалечават от Москва по различни начини: от формиране на икономическа политика, която е по-малко зависима от Руската федерация, към провеждане на по-балансирана външна политика. В резултат на това перспективите за евразийска интеграция, за които говори Русия, избледняха", каза Фън Юджун.

 

В същото време войната накара Европа да осъзнае огромната заплаха, която Русия представлява за сигурността на континента и международния ред. Много европейски страни "изоставиха илюзиите си" относно Руската федерация и Путин.

 

Войната принуди НАТО да увеличи военните разходи и да разположи повече военна техника в Източна Европа. Присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО показа неспособността на Владимир Путин да използва войната, за да предотврати разширяването на Северноатлантическия алианс.

 

Фън Юджун припомня, че от началото на войната Китай е "провел два кръга дипломатическо посредничество" и въпреки че досега не е постигнат успех, "никой не трябва да се съмнява в желанието на Китай да сложи край на тази брутална война чрез преговори". 

 

"Това желание показва, че Китай и Русия са напълно различни страни. Русия се стреми да подкопае съществуващия международен и регионален ред чрез война, докато Китай се стреми да разреши споровете по мирен път", каза китайският професор.

 

В заключение Фън Юджун посочва, че ако конфликтът в Украйна бъде замразен без "фундаментални промени в политическата система и идеологията на Русия", тогава Кремъл ще има възможност да си върне силите и да отприщи нови войни.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени