Колко "чужди агенти" ще открие "Възраждане" в дома си, ако идеята им стане закон

Не за първи път наяве излизат двойните стандарти на хора от партията на Костадин Костадинов

ПП Възраждане
ПП Възраждане Източник: Zonanews

Те организират референдум срещу еврото, но имат депозити в евро. Те са антиваксъри, но някои сами са ваксинирани срещу COVID-19. Сега са срещу НПО сектора, но сами ползват услугите му. Какъв е двойният стандарт в отношението на "Възраждане" към финансирането в неправителствените организации? След като успя да прокара анти-ЛГБТ закон, проруската партия "Възраждане" поиска и закон за "чуждестранните агенти".

 

Първият забранява в училищата да се разискват въпроси, свързани с ЛГБТ общността – лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални хора. Вторият представя неправителствените организации (НПО) като агенти на вредно чуждо влияние. В Русия на Владимир Путин властите от години използват подобни закони за репресия срещу инакомислещи.

 

Деян Николов, Костадин Костадинов и Коста Стоянов в Москва
Деян Николов, Костадин Костадинов и Коста Стоянов в Москва Източник: Facebook

"Възраждане" иска също отделяне на България от Европейския съюз (ЕС) и НАТО. Партията се противопоставя на приемането на еврото и на помощта за Украйна във войната, която Русия води срещу нея. Оказва се обаче, че членове на "Възраждане" се възползват от програми на неправителствени организации. Такива, които биха били "чуждестранни агенти", ако техният закон бъде приет. Боравят и с пари от европрограми – каквито няма да има, ако страната напусне ЕС.

 

Не за първи път наяве излизат двойните стандарти на хора от партията на Костадин Костадинов. Оказва се, че дори сред гласовите ѝ депутати има "грантаджии".

 

Какво е НПО
Неправителствените организации (НПО) са юридически лица с нестопанска дейност. Занимават се със социално приобщаване, благотворителност, хуманитарна помощ, подпомагане на бизнес идеи или обучение на хора, научни изследвания и иновации, защита на човешки права, защита на околната среда. Все важни теми, които често са неподкрепени от правителствените програми.

 

Тези организации са неправителствени, защото не са свързани с държавата, в която работят. Държавата понякога ги подпомага с пари, но те обикновено не са достатъчни за дейността им, затова търсят финансиране – от частни лица, от чуждестранни правителства, организации и компании. Безвъзмездното финансиране за работа по конкретен проект се нарича грант. В България неправителствени организации се финансират от частни и публични донори от САЩ, от европейски държави, както и от ЕС като цяло.

 

"Грантаджии" и "соросоиди"
Членовете и поддръжниците на "Възраждане" налагат внушението, че "грант" и "грантаджия" – човек или организация, която получава грантове – са мръсни думи.

 

"Цялата световна наука се финансира с проекти – т.е., с грантове", казва политологът Огнян Минчев и дава за пример европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН. Минчев обяснява изкривяването на значението на думата "грантаджия" в България със завист към хората, които вземат пари от фондации. Защото парите се дават на специалисти в някоя област и защото грантовете се управляват от фондации, които имат международни стандарти за ефективност и за отчетност. "Трябва да си професионалист по нещо, а освен това не бива да крадеш – защото всичко се наблюдава и отчита", добавя Минчев.

 

Джордж Сорос
Джордж Сорос Източник: Shutterstock

От "Възраждане" също често употребяват и етикета "соросоиди" като синоним на "родоотстъпници" по адрес на НПО-та, финансирани от външни донори. И на първо място – организации, финансирани от американския милиардер и филантроп Джордж Сорос и фондацията му "Отворено общество".

 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов често обвинява политическите си противници в това, че обслужват чужди интереси, обикновено американски. Той е известен с призивите си за разправа с "русофобската паплач в България", която според него е съставена от "прости отрепки", които трябва да бъдат "избити като вреден дивеч".

 

Закон за "чуждестранните агенти"
Сега "Възраждане" опитва да прокара закон, подобен на руския, който задължава всички, получили финансиране от чужбина – без значение от повода – да се регистрират като "чуждестранен агент". Те няма да имат право да участват в политиката, да работят в държавни и частни детски градини, училища, университети, научни институти, социални домове, болници.

 

Ако бъде приет законът, без работа ще останат например учени от БАН, учители и университетски преподаватели. Поради постоянната липса на пари в държавния бюджет те разчитат изключително на финансиране от ЕС или чужди фондации, за да осъществят научните си проекти, да си купят апаратура, да участват в международни конференции.

 

Българска академия на науките (БАН)
Българска академия на науките (БАН) Източник: Zonanews

С грантове се издържат дори ученическите олимпийски отбори на България по математика и природни науки.

Но ако бъде приет законът, в списъка на "чуждестранните агенти" ще се наложи да влязат и някои от членовете на "Възраждане". Това на практика ще ги лиши от депутатското им място.

 

"Чуждестранните агенти" от "Възраждане"
Един от най-активните говорители на "Възраждане" и председател на парламентарната комисия за децата, младежта и спорта – Коста Стоянов, в кариерата си многократно работи с неправителствения сектор.

От биографията му, публикувана на сайта на партията, се разбира, че от януари 2018 до октомври 2022 г. Стоянов е изпълнителен директор на местна инициативна група "Долни чифлик и Бяла". Тя изпълнява т. нар. Стратегия за водено от общностите местно развитие по три европрограми – за развитие на селските райони, за развитие на човешките ресурси и по иновации и конкурентоспособност.

 

Община Бяла
Община Бяла Източник: Zonanews

"През това време са финансирани и изпълнени множество проекти на общините Долни чифлик и Бяла, проекти на местни НПО и на местни частни компании", се казва в текста. Стоянов е и оценител на проекти, финансирани по европейски програми, както и член (до 2018 г.) на комисията на сдружението на общините по управление на пари от европейските фондове.

 

Коста Стоянов, Възраждане
Коста Стоянов, Възраждане Източник: Zonanews

Коста Стоянов е и председател на неправителствената организация Сдружение "Бъдеще чрез спорт", пише в официалната му биография. Сдружението организира детски (Милан Джуниор Камп 2017, Интер Академи Камп 2018, 2019 и 2021 ) и младежки ( Бяла Къп 2016, 2017 и 2018) футболни лагери и турнири, както и лекции за спортно кариерно развитие на деца и юноши.

 

Друг депутат от "Възраждане" – Ангел Янчев, който сега посочва фондациите "Америка за България" и "Заедно в час" (финансирана и от "Америка за България", и от различни компании) като основен враг на "образователните ценности", сам се е възползвал от предлагани от тях програми.

 

Янчев е един от вносителите на закона за забраната в училище да се говори за ЛГБТИ, който яростно защитава тезата, че "чужди неправителствени организации създават мрежа от свои агенти в системата на българското образование с цел подмяна на основните ценности на българското образование". Партията на Костадинов развива тезата, че НПО-та плащат на стотиците учители, застанали срещу нейния анти-ЛГБТ закон.

 

Ангел Янчев е бивш учител по история и бивш директор на средното училище "Вела Благоева" във Велико Търново. Той е и възпитаник на програма на "Америка за България", която изпраща училищни директори на обучение в САЩ, се вижда от публикация на сайта на фондацията.

 

През 2015 г. той кандидатства по проекта "Академия за млади лидери" на неправителствената организация, който е за обучение на училищни директори. Одобрен е и заедно с още 29 директори участва в семинар за обучение по училищно лидерство и нови педагогики с водещи специалисти от САЩ.

 

През 2021 г. училището на Янчев кандидатства и по програмата на "Заедно в час" "Учим заедно: Преодоляване на образователните трудности, причинени от пандемията", но не преминава финалния етап. Стоянов и Янчев не бяха намерени за коментар. От пресцентъра на "Възраждане" отказаха всякакъв коментар пред Свободна Европа.

 

Ангел Янчев
Ангел Янчев Източник: Пресцентър на ПП "Възраждане"

Любопитен е и фактът, че докато Ангел Янчев е директор на ОУ "Вела Благоева", Костадинов прави реална пропаганда в училището със своя "учебник" по родинознание за ученици от 1 до 4 клас. Претендира, че той представя историята "такава, каквато е". През юни 2021 г. той дарява 400 броя на училището на Янчев.

 

По-късно самият Костадинов признава, че нов тираж на "учебника" е финансиран с пари от държавната субсидия на "Възраждане" и сумите за "представителни разходи" на народните ѝ представители. Тоест – учебникът на практика е "партийно издание", което се разпространява в училища. Политическата дейност в училищата е забранена по закон отдавна.

 

"Учебникът" на Костадинов не е одобрен от министерството на образованието (МОН). Самият Костадинов се оплаква, че с изрична заповед тогавашния министър на образованието Николай Денков го е забранил. Със заповедта си преди началото на учебната година Денков всъщност нарежда да не се използват в училищата и детските градини неодобрени от МОН учебници, помагала и познавателни книжки.

 

Преди година стана известно, че грантове получава и съпругата на лидера на "Възраждане" Велина Костадинова. Тя е в Управителния съвет на учредената през 2021 г. неправителствената организация сдружение "Образователна общност Варна", чиято цел е подобряване на образователната среда.

 

Фондацията на Костадинова печели конкурс за обучение на учители, а финансирането – до 10 000 лв. – е осигурено по програма за корпоративна социална отговорност на Lidl България (чуждестранна компания) чрез "Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ) – фондация, която партнира с Институт "Отворено общество" и десетки други чуждестранни партньори.

 

Двойните стандарти на "Възраждане"
Това не е първият път, в който се осветляват двойни стандарти на членове от партията на Костадинов. По времето на пандемията от COVID-19 "Възраждане" набираше популярност, възползвайки се от страховете на хората. Журналистката от бТВ Мария Цънцарова обаче разкри, че една трета от пропагандиращите антиваксърство депутати от партията всъщност са ваксинирани срещу коронавируса.

 

От "Възраждане" от години водят агресивна кампания срещу членството на България в ЕС и НАТО, както и против приемането на еврото като официална валута в България. В същото време проверка на BIRD в публичните имотни декларации на депутати от "Възраждане" обаче показа, че самите те спестяват в евро. По същото време стана известно и, че през дарителската платформа Patreon "Възраждане" събира дарения в евро за борбата си… срещу еврото.

 

Източник: Кафенето.нет

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени