Кой ви плащаше телефона, докато бяхте шеф в парламента, г-жо Дончева?

Четяхте ли оперативни разработки в ГДБОП и защо

Татяна Дончева в компанията на Румен Петков, Мая Манолова и Стефан Данаилов
Татяна Дончева в компанията на Румен Петков, Мая Манолова и Стефан Данаилов Източник: Zonanews

Иван Михайлов, Breaking.bg

 

От няколко дни в медиите шества г-жа Татяна Дончева. От новата коалиция "Изправи се! Мутри вън!". Дончева е част от "новите лица на протеста" за които толкова радостно хлипат различни политолози. Дали е така? По времето на Тройната коалиция Татяна Дончева, депутат от БСП, е зам.-председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност в Народното събрание. И същевременно е председател на подкомисията за контрол на специалните служби.

 

На 1 януари 2008 година започва работа Държавната агенция "Национална сигурност"-ДАНС. Законът за създаването на агенцията е приет окончателно на второ четене на 11 декември 2007 година. Идеята за ДАНС лансира премиерът Сергей Станишев, който е в подмолен конфликт с вътрешния министър Румен Петков и иска да спре концентрирането на цялата информация в МВР. "Майката" на агенцията е Дончева. "Аз създадох ДАНС. Автор съм на модела, по който е съставен законопроектът за създаването на агенцията, участвах в структурирането й, дори измислих името", казва през 2010 година тя пред несъществуващата вече телевизия PRO.BG.

 

В края на септември 2008 година ДАНС вече е забъркана в грандиозен скандал с подслушване на журналисти и депутати. Автор на скандала е Татяна Дончева. На 1 октомври "новото лице" в 45-то Народно събрание отива в ДАНС заедно с шефа на вътрешната комисия в НС Минчо Спасов. Това е същият Спасов, юрист от НДСВ, който заедно с президентския човек Еленко Божков спряха метрото в разгара на протестите и блокираха стотици хора в ужас. Тандемът Дончева-Спасов отива на проверка в ДАНС. По-късно отиват втори път, но заедно с още четирима депутати от комисията по сигнал, че "Родното ФБР" събирало незаконно разпечатки от телефонни разговори на журналисти и депутати. След визитата им се разрази скандала с разработката "Галерия".

 

Да припомним за какво ставаше дума. Делото "Галерия" е водено срещу издателите на вестник "Уикенд" Мартин Златков и Недялко Недялков, както и срещу журналиста Димитър Златков. То е започнато от ДАНС по повод на публикации на спрения сайт "Опасните" и вестник "Уикенд" и поради съмнения за изтичане на класифицирана информация от службата. Председателят на ДАНС Петко Сертов сам е подал сигнал до агенцията за започването на разработката, както и лично е поискал от Софийския градски съд разрешение да се използват СРС-та по делото. Като причина за откриване на "Галерия" Сертов е посочил, че с технически средства е установено кой стои зад сайта "Опасните", а именно журналистът Огнян Стефанов.

 

Сред подслушваните са политици, хора от ДАНС, журналисти и бизнесмени. На 12 юли 2013 година "Родното ФБР" официално разсекрети и публикува цялата разработка. Ето части от нея:

Агентите стигат до извода, че вероятният "център" на информацията е бившият секретар на МВР Цвятко Цветков, който поддържал контакти с бивши и настоящи служители на агенцията, сред които Светозар Кунгалов, Зоя Димитрова (пресаташе на ДАНС), Веселин Марков, директор на дирекция в ДАНС и Петко Сертов. Информацията достигала до журналиста Огнян Стефанов, който е засичан да се среща и с депутата от БСП Татяна Дончева. От своя страна Дончева е засичана да контактува често със служителите Зоя Димитрова, Веселин Марков, Иван Драшков (зам.-председател на ДАНС), Цветлин Йовчев (по това време директор на дирекция), както и с председателя на ДАНС Петко Сертов.

 

Агентите засекли, че в рамките на три месеца червената депутатка е имала 126 разговора с Иван Чобанов и 6 разговора с Орлин Иванов, и двамата бивши служители на НСС и ВКР. В същото време Иван Чобанов е засечен да разговаря със служители на ДАНС повече от 220 пъти. След проверката Дончева обявява, че нейният телефон е подслушван. В медиите се тиражират твърдения, че са засечени над нейни 80 телефонни разговора с Огнян Стефанов.

 

Тя отрича, но не уточнява кой телефон е подслушван. Според запознати в разработката "Галерия" е засечен телефон на бургаска фирма. Чак по-късно се установява, че това е телефон, който ползва Дончева, но се плаща от въпросната фирма.

Тя е на червени бизнесмени край морето, близки до БСП и приятелката на Дончева Дора Янков, бивш кмет на Смолян и депутат. Затова имам няколко въпроса към г-жа Дончева, която постоянно говори за олигархия, мафия и зависимости на политици.

 

Г-жо Дончева, вярно ли е, че докато депутат от БСП и зам.-председател на вътрешната комисия в НС вашият телефон е плащан от бургаска фирма?

 

Ако е така, по какви причини един толкова влиятелен депутат, председател на подкомисия за контрол на спецслужбите, трябва да ползва фирмен телефон?

 

Това зависимост ли е? Или конфликт на интереси?

 

Имахте ли някакви финансови или икономически взаимоотношения с въпросната фирма?

 

През март-април 2008 година, отново с активното участие на Татяна Дончева, избухва страхотния скандал в МВР, довел до оставката на министъра на вътрешните работи Румен Петков. Овакантеният пост се заема от Михаил Миков, депутат от БСП. Според запознати това става с личното покровителство на Татяна Дончева, която реално контролира Миков като вътрешен министър. И ето още няколко въпроса към Дончева.

 

Г-жо Дончева, колко пъти сте ходила в ГДБОП в качеството си на депутат и зам.-председател на вътрешната комисия след разпореждане на Миков?

 

Вярно ли е, че при посещенията си при антимафиотите сте получавала достъп до всички разработки на службата?

 

Това законно ли е? И ако смятате, че е законно, за какво сте събирала информация от оперативните разработки на ГДБОП?

 

Нормално ли е депутат да проверява оперативни разработки на службите неофициално?

 

Искрено се надявам "новото лице" на парламента да благоволи да отговори на въпросите.

 

 

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени