Крайно съмнително е участието на кандидат-депутат от ДБ в процеса на удостоверяване на машините за гласуването на 11 юли

Може би Божидар Божанов е ангел и в главата му се въртят само ангелски мисли

Христо Иванов и Божидар Божанов
Христо Иванов и Божидар Божанов Източник: NOVA
Не са малко случаите в българската и световна история, когато под привидно формален начин, са се случвали крайно неприемливи практики. Един от последните примери е свързан със скандалното участие на кандидат-депутат от Демократична България в процес ана удостоверяването на съответствието на машините за гласуването в неделя. За какво става дума? Последните промени в Изборния кодекс, извършени в 45-то НС, предвиждат съгласно чл. 213 а, ал.3, че "...в процеса на удостоверяването по ал. 2 може да участват и представители на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в изборите...". Тези представители могат да участват в процеса на удостоверяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията на чл.213, ал. 3 и изискванията на техническата спецификация по методика, утвърдена от председателя на ДА "Електронно управление", председателя на Българския институт по метрология и председателя на УС на Българския институт по стандартизация. Това е законовата рамка.

Божидар Божанов е кандидат на ДБ в 24 МИР София
Божидар Божанов е кандидат на ДБ в 24 МИР София Източник: ДБ
Крайно притеснителният факт е, че ДБ определят като участник в този процес представител на коалицията, който е кандидат за народен представител. Това е 3-тият в листата им в 24 МИР Божидар Божанов. Не е от най-редните неща кандидат за народен представител да участва в този процес, на практика това съдържа в себе си подозрение за възможен конфликт на интерес. Та този представител, който е и кандидат за депутат, ще има възможност да получава всевъзможна информация, която въпреки че е публична по смисъла на закона, все пак е информация, която касае и неговото избиране. Този представител на ДБ може да задава въпроси, които са свързани със софтуера на тези машини, да прави предложения, да създаде условия за евентуална намеса. Хипотетично! Може би Божидар Божанов е ангел и в главата му се въртят само ангелски мисли, но опитът е доказал, че хората с ас порочна природа по рождение, склонни съм към фаворизиране на себе си и своите приятели с цел извличане на конкурентни предимства.
 
Освен това - същият Божидар Божанов е много близък с Атанас Шарков! Да, да, това е оня същият, когото пламенно защитава в във фейсбук. Метежник, особено приближен до ДБ, който беше инсталиран като консултант по подготовката на софтуера на машините за предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Атанас Шарков е особено близък и до Христо Иванов-Бойкикев, който споделя идеите му в социалните мрежи за тунинговане на машинния вот чрез софтуерни гъдели.  Атанас Шарков е бил експерт на граждански договор в ЦИК за около месец, лично предложен от Стефан Янев. 

Атанас Шарков и кандидатът за депутат от ДБ Владислав Панев
Атанас Шарков (вдясно) и кандидатът за депутат от ДБ Владислав Панев (вляво)Източник: Facebook


 
 

 

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени