Кремъл пее ядрената си песен - тактиката му става все по-изродена и коварна

Старата гвардия в Кремъл раздухва блъфа за използване на ядрено оръжие, а отговорниците за пропагандата влагат сили да изтощят и заблудят проверителите на факти и медийните организации

Ядреното блъфиране на Кремъл
Ядреното блъфиране на Кремъл Източник: Представителство на ЕК в България

Както се вижда от неотдавнашния ни материал, описващ 17-хилядния случай на дезинформация, регистриран в базата данни на "EUvsDisinfo", тактиката на Кремъл не търпи развитие, а става все по-изродена и коварна. Тя включва перчене на тема ядрено оръжие, дискредитиране на демократичните процеси в ЕС и даже стига до мащабна дезинформационна кампания, наречена Операция "Претоварване". Чрез всичко това пропагандистите на Кремъл не спират да сеят разделение и недоверие.

 

Цяр срещу немощ

Когато внезапно ги обземат мисли за това, че животът е кратък или че са станали старомодни, някои хора си купуват примерно спортна кола. Ето че обаче други, в търсене на вълшебно лекарство за възстановяване на изгубената им мощ, прибягват до празнословни заплахи с ядрени оръжия.

Последният пример за лекомислено говорене за ядрена заплаха, сякаш небрежен разговор на вечеря около масата, дойде от Лавров – той отправи ядрени заплахи по повод предстоящите доставки на изтребители Ф-16 за Украйна. Медведев не остана по-назад и даже надмина безумните приказки на Лавров като се включи със свои собствени заплахи за ядрен апокалипсис - Медведев настоява, че този път Кремъл изобщо не блъфира, че ще използва ядрени оръжия.

 

Лудостта настрана

Като оставим цялата лудост настрана, тези кухи ядрени заплахи служат на Кремъл и неговите поддръжници като средство за информационна война. Както сме обяснявали неведнъж в публикации на "EUvsDisinfo", това информационно оръдие разполага с множество бойни глави.

 

Първо, ядрените заплахи се опитват да изкривят изчисляването на риска от страна на вземащите решения в западните столици и да повлияят на общото ниво на военна подкрепа, която Украйна получава от западните страни.

 

Второ, те имат за цел да подхранят страховете сред западните граждани и да намалят обществената подкрепа за усилията на Украйна да се защити срещу бруталната инвазия на Москва.

 

Трето, на по-тактическо ниво, говоренето на ядрена тематика се стреми да ограничи способността на украинските въоръжени сили да използват изцяло своите военни способности – например срещу концентрацията на сили във вътрешността на Русия. И накрая, шоуто с дрънкане на ядрени оръжия, излъчено пред руската публика, представя застаряващите кремълски ветерани като все още мощни и силни мъже.

 

Операция "Претоварване"

Наскоро публикуваният доклад за Операция "Претоварване" на организацията "CheckFirst" разкри как кръгове, свързани с Кремъл, провеждат мащабна кампания за дезинформация.

 

Кампанията е насочена срещу проверители на факти, новинарски редакции на медии и научни изследователи в световен мащаб, като цели да изчерпи техните ресурси и да манипулира надеждни информационни екосистеми, така че те да прокарват проруска пропаганда и политическия дневен ред на Кремъл.

 

Операция "Претоварване" използва многопластова стратегия, която включва координирани имейл кампании, използване на "Телеграм"-канали за хостване и разпространение на съдържание, мрежа от неавтентични акаунти в "Екс" (бивш "Туитър") и разпространение на манипулирано съдържание чрез свързани с Русия уебсайтове като мрежата на "Правда".

Операцията смесва реални с изфабрикувани събития, разпространява истории с продължение и имитира реномирани медии, чрез което сее руската пропаганда, като в същото време се опитва да заблуди и "задръсти" надеждни медийни организации и проверители на факти и да изчерпи ресурсите им.

 

Как Кремъл се опитват да манипулира изборите

Между 6 и 9 юни се провеждат изборите за Европейски парламент в 27-те държави членки на ЕС. Стотици милиони хора имат право на глас в най-мащабното проявление на силата на демокрацията в Европа. Изборите ще дадат мандат на Европейския парламент за следващите пет години и ще доведат до избор на следващ председател на Европейската комисия и комисари.

 

Поредицата "Изборите са бойно поле за Кремъл" на "EUvsDisinfo" разкри основните тактики, техники и механизми, използвани от пропагандистите на Кремъл. В четирите статии, публикувани в поредицата, показахме как те се опитват да опетнят лидерите; да всяват недоверие, съмнение и разделение; да наводняват социалните медии и информационното пространство с неистини; както и да внушават чрез отклоняване на темата, че "аз може и да не съм прав, ама и ти не си безгрешен".

 

Всички тези усилия имат за цел да вгорчат атмосферата, да обезсърчат хората да гласуват и да манипулират или изкривят дневния ред в навечерието на европейските избори. Изглежда, че тези манипулативни практики също така подготвят почвата за наративи, с които ще се оспори легитимността на изборните резултати и ще се атакуват следизборните процеси. Наред с всичко останало, те се прицелват в легитимността на Съюза като цяло.

 

Не се заблуждавайте – ние от "EUvsDisinfo" насърчаваме всички, които имат право на глас, да участват в изборите и да допринесат за укрепването на нашия Европейски съюз.

 

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

  • В изопачените дезинформационни фантазии на Кремъл Русия се бори с глобалистките режими, за да спаси Европа. Тези манипулации отчаяно се стараят със своя морален патос да представят Русия като бастион на "традиционните ценности" и моралното благоприличие, и същевременно да обвиняват западните страни в морален разпад. Такива разкази изкривяват и подкопават основните принципи на прогресивните ценности като правата на жените, етническите и религиозните малцинства, ЛГБТ групите, и други. В действителност руските дезинформатори проектират болестите на собственото си общество върху другите. Действията им произтичат от дълбоко вкоренената руска завист към либералните общества и техния прогрес;

  • Руските държавни и свързани с Кремъл рупори за дезинформация продължават усилията си да делегитимират президента Володимир Зеленски с фалшиви наративи. Те твърдят, че той вече не е президент и трябва да бъде мобилизиран в армията. Разкази от този род целят – освен нанасянето на удар по авторитета на Зеленски и стабилността на Украйна – да осуетят успеха на предстоящата среща на върха за мир в Швейцария и да подкопаят обществената подкрепа за Украйна. Конституцията на Украйна е ясна и опровергава твърденията на Кремъл: не могат да се провеждат избори по време на война и президентът на Украйна упражнява правомощията си до встъпването в длъжност от
    новоизбран президент;

  • В опит да подкопаят ЕС, контролираните от Кремъл медии разпространяват дезинформационни наративи с изфабрикувани твърдения като този, че "Европейският съюз все повече отнема суверенитета на страните членки". Тази дезинформация има за цел да заблуди публиката и да отклони вниманието й от факта, че европейските държави са суверенни и вземат суверенни решения за собствената си вътрешна, икономическа и външна политика и политиката им за сигурност. Европейският съюз е ясен по въпроса за националния суверенитет: всички държави членки остават суверенни и независими; те са решили да обединят част от своя суверенитет в области, в които си струва да работят заедно.

Източник: Представителство на ЕК в България

Още от "Мнения и анализи"

Асим Адемов: Мутренските подходи са били винаги използвани в общините, управлявани от кметове на ДПС

Моето искане към вас е да освободите не само страха в партията ви, а и страха в управляваните от вас общини, заявява евродепутатът от ГЕРБ-СДС към Доган

Прочетете повече прочетете повече

ISW: НАТО ще помогне на Украйна да спечели войната на изтощение срещу Русия

Избрани военни бази на САЩ в Европа въведоха повишени нива на готовност в отговор на засилените руски диверсионни и хибридни операции срещу съюзници от НАТО през последните няколко месеца

Прочетете повече прочетете повече

Горан Благоев: Новият патриарх, възпитаник на двама бивши агенти на ДС, не може да удовлетвори моите нужди като вярващ

Вярата, която е изстрадана, когато други са я предавали за постове и облаги, няма нищо общо с вярата, декламирана като държавна идеология

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени