Кристиян Шкварек: Кирил Петков и БНТ "свалиха" филм за масовото изтребление на българи в Македония, залагат само на бизнес въпроси

Смъкнали са планираното по програма излъчване по БНТ на документалния филм "Само защото бяха българи"

Кристиян Шкварек
Кристиян Шкварек

Кристиян Шкварек, представител на групата на Европейските консерватори и реформисти в България
Фейсбук

Снощи медиите в Македония оповестиха триумфално "Прва отстапка од Софија за Скопје" - новата власт в България е смъкнала планираното по програма излъчване по Националната Телевизия на документалния филм "Само защото бяха българи".
В него се показват интервюта и документи относно масовото изтребление на българи от югославските власти в Македония. Филмът беше по програма, но в последния момент програмата бе сменена. Това бе ясен сигнал към Скопие от страна на новата власт у нас и медиите там го отразиха по този начин, като "първа отстъпка".
Всъщност изобщо не са прави - първата отстъпка беше, когато Кирил Петков заявяваше пред чуждестранни медии, че ще престанат с историческата тема в спора ни с Македония и залагат само на "бизнес" въпроси. Втората беше, когато им отиде там, на тях, в Скопие, да се излага и да говори, че имало фашистки режим. Това снощи беше третата отстъпка. Очевидно просто следва цяла поредица от унижения в новия курс на София към Скопие. Незнайно защо и с каква цел, сякаш ние драпаме да ни пуснат някъде, а не обратното. Сякаш Скопие са силната страна, а не София.
Качвам долу част от филма "Само защото бяха българи", а в коментарите ще сложа и линк към целия. Нека в следствие на това действие на властите сега вземат, че го изгледат повече хора, отколкото биха при редовно излъчване по БНТ. Моля, споделете го. Нека всяка подобна стъпка и унижение от страна на новия кабинет има обратен ефект.

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени