Лъчезар Богданов: Ако съдим по енергийния популизъм, преходът явно не е свършил

Не е нормално да плащаш еднакво, ако топлиш нормално скромно жилище и ако искаш да топлиш триетажна къща, оранжерия и три гаража

Лъчезар Богданов
Лъчезар Богданов Източник: Интернет

Лъчезар Богданов,  главен икономист в Института за пазарна икономика: Ако съдим по енергийния популизъм, преходът явно не е свършил. Народното събрание изненада всички, включително новото правителство, с мораториум върху цените на ток, парно и вода. Това стана ден, след като на теория независимият регулатор стартира процедура по промяна в цените на електроенергията и топлоенергията и публикува анализ с предложения.  

 

Критериите са такива, че двама работещи на минимална заплата с дете или двама пенсионери със средна пенсия нямат право на подкрепа – а е съвсем очевидно, че за тези домакинства разходите за енергия са сериозна тежест. Това са всъщност най-бедните 5% от населението.

 

По груба оценка, а и отчитайки статистиката за енергийната бедност на Евростат, вероятно обхватът на новата програма би трябвало да е 5-6 пъти по-голям. Ако имаме такъв работещ механизъм, това ще гарантира, че много широк кръг лица и семейства ще получат компенсация, което да помогне те да останат зимата на топло, без да ограничават рязко другите си нужди.

 

Такава компенсация може да е и по-гъвкава – в години с високи цени да е по-висока, при спад на цените да е по-ниска или дори да няма, може да е на няколко стъпки според дохода. Но важното е, че тя ще отива при нуждаещите се и че ще е ограничена – т.е. покрива ти част от разходите, ако топлиш нормално скромно жилище и дотам; ако искаш да топлиш триетажна къща, оранжерия и три гаража – плащаш си по високата цена.

 

Накрая трябва да припомним, че дългосрочното решение е бърз икономически растеж и увеличение на доходите. В България темата за енергийните цени (а и на храните) е болезнена, защото много хора живеят с ниски доходи – и затова за тях тези стоки тежат изключително много на общия бюджет.


Ако в България енергията за жилището е 11-12% от разходите на средното домакинство, в Германия е около 7%, а в други страни е дори по-малко.

 

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени