Левон Хампарцумян: Сега Русия е една средно голяма бензиностанция с ракети

В Русия има десет града, в които хората са що-годе интелигентни и космополитни. Останалите не са разбрали, че съветската власт е дошла и си е отишла, казва той

Левон Хампарцумян
Левон Хампарцумян Източник: УниКредит Булбанк

Как годината на войната промени войната? На тези въпроси отговарят анализаторите Левон Хампарцумян, Антон Иванов и Чавдар Стефанов, които бяха гости в студиото на Euronews Bulgaria.

 

"За съжаление това е война, аз не очаквах да се случи, камо ли да е толкова дълга", заяви Иванов.

 

"Общото мнение беше, че ще свърши много бързо с парад в Киев. Разбира се, грешни очаквания, но ние сме военни експерти", добави Хампарцумян.

 

"Нека да започнем с главното – Русия, а преди това и СССР, вече 43 години водят войни. Като започнем с Афганистан, след това войните на Путин, и т.н. Създадена е една суб-култура на военни в Русия, те са навсякъде там. Силите на мрака надделяха в Русия, а аз не мисля, че и тази година ще приключи тази война. Путин строи империя", каза пък Стефанов.

 

"Едно от нещата, които трябва да имаш, когато строиш империя, са средства. Те са нужни, за да можеш да я издържаш, да подхранваш войни, и т.н. Русия няма такова нещо. Русия не е СССР. Съветският съюз беше една изостанала икономика, но самодостатъчна, докато сега Русия е една средно голяма бензиностанция с ракети", включи се и Левон Хампарцумян, като разкри, че през последните години страната е загубила 4 трилиона долара и 30 милиона души.

 

"Русия е загубила, много преди да започне горещата фаза на войната. Не може да възстанови индустриалната мощ на СССР, дори географски да успее с чеченци, татари, и всякакви други", категоричен бе той.

 

Енергийният експерт Антон Иванов пък говори за енергийната инфраструктура на Украйна. "Въпросът за нея е интересен. Украинците демонстрираха, че с една малка организация и ограничени ресурси можеш да поддържаш енергийната си инфраструктура, за да покриеш базови нужди. Това противопоставяне на идеята, че тя може лесно да бъде разрушена, а трудно направена, ние трябва да си извадим нашите уроци и да се поучим от опита на Украйна".

 

На въпрос защо сред българските общество и политици продължава да цари разединение относно войната, Чавдар Стефанов каза: "Ако говорим за идеите на България за миролюбие, ако говорим за господин Путин, с него не може да се преговаря. Начинът му на мислене е такъв".

 

А Хампарцумян добави: "Имам колега в Русия, който казваше, че там има десет града, в които хората са що-годе интелигентни и космополитни. Останалите не са разбрали, че съветската власт е дошла и си е отишла. Няма хомогенна маса".

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени