Лоши новини за Русия - Пентагонът премина от краткосрочна помощ към цялостно укрепване отбраната на Украйна

Русия с това ниво на въоръжение и с тази армия не е равностоен противник на САЩ и НАТО

Борислав Береза
Борислав Береза

Борислав Береза, бивш украински депутат
Фейсбук

 

Извинете ме, но нося лоши новини. Много лоши новини за РФ. Вчера Пентагонът обяви, че новият пакет помощ за Украйна е предназначен за укрепване на отбраната на страната за дълги години напред, за разлика от краткосрочната военна помощ. 

 

На практика заявлението на Пентагона означава, че:

  • Пентагонът е уверен, че Украйна ще се съхрани като международен субект;
  • Украйна е разглеждана като стратегически съюзник на колективния Запад и ще й помагат на постоянна основа;
  • Военната стратегия на Украйна е насочена към активно сдържане на Русия и зануляване на нейния военен потенциал.

Това са много лоши новини за Русия. Нашествието в Украйна бавно, но сигурно се превръща за Русия в такова "блато", каквото на времето стана Виетнам за САЩ. При абсолютно различни причини за началото на тези войни, те са сходни. 

 

Ще напомня, че в крайна сметка САЩ изразходваха огромен военен, финансов и човешки ресурс, но не постигнаха нищо и бяха принудени да напуснат Виетнам. САЩ не се гордеят с тази война. Русия я чака същото, но увеличено многократно заради разрушителните процеси в резултат на санкциите и ефекта от изолацията й от съвременните технологии. 

 

На практика, Кремъл вкарва Русия в положението на Иран. Може да се живее така, но не можеш да се развиваш пълноценно и не можеш да играеш активна геополитическа роля. На Русия ще й се наложи да изведе войските си от Украйна, но последиците за нея ще бъдат много по-тежки, отколкото бяха последиците от извеждането на американските войски от Виентнам за САЩ.

 

А най-важното, което Русия показа е това, че тя, с това ниво на въоръжение и с тази армия не е равностоен противник на САЩ и НАТО. Украйна разруши този мит. 

 

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени