Макрон: Днес Русия води война с Украйна. Как искате аз да обясня на един украинец или на една украинка, че не трябва да бъде унижавана Русия

Посещението на четиримата европейски лидери в Украйна - събитие, чертаещо дългосрочна програма

Посещение на четиримата европейски лидери в Украйна
Посещение на четиримата европейски лидери в Украйна Източник: www.president.gov.ua

Визитата на четирима европейски лидери в Киев безспорно беше водещата световна новина за 16 юни и дълго време ще бъде коментирана в чуждите издания. Днес тя е водеща тема за медиите в Европа. За посещението на френския президент Еманюел Макрон, на италианския премиер Марио Драги, на германския канцлер Олаф Шолц и на румънския президент Клаус Йоханис в украинската столица се говореше предварително дни наред, но потвърждението на тази визита дойде едва, когато лидерите бяха вече напът за украинската столица. 

 

Модерен "Ориент експрес"

Тримата западни лидери пристигнаха в Украйна след 10-часово пътуване  с влак. Медии от целия свят публикуваха кадри от самото пътуване, на които се вижда как Макрон, Драги и Шолц дискутират важни проблеми в луксозен вагон, наподобяващ на модерна версия на "Ориент експрес". Безспорно преди пристигането в Киев тримата лидери са съгласували какво послание да отправят на украинските лидери и на украинския народ във връзка с техни амбиции за еврочленство и тяхната съпротива на руската инвазия, отбелязват италиански издания.

 

"Тримата мускетари"

Посещението на тримата западни лидери бе наречено в някои издания "Мисия на тримата мускетари". Любопитното е, че и за Макрон, и за Драги, и за Шолц, това е първа визита в Киев от началото на руската инвазия в Украйна.  Не бива да се забравя, че става дума и за лидери на три страни, които украинският президент не пропусна на няколко пъти да упрекне за техните прекалено близки връзки с Русия в миналото и за продължаващата им зависимост от руския газ или за диалогирането с руския президент.

 

Най-често тези упреци Зеленски отправи в речи, които произнесе пред парламентите на трите страни още в началото на руската инвазия в Украйна. Още тогава в реч пред френските депутати Зеленски отправи призив към френските компании да напуснат Русия, за да спрат да финансират убийството и изнасилванията на украински жени и деца. Тогава той каза, че всеки трябва да си спомни, че ценностите струват повече от печалбите”, предаде Франс прес.

 

Пак по това време в реч пред германските депутати Зеленски направи паралел между онази Германия, разделена на две от Берлинската стена, и настоящата Германия, която сякаш отново е зад стена, и разкритикува тесните икономически връзки, изтъкани в последните години между Берлин и Москва,  в частност в енергийната сфера, по-специално с проекта за газопровода "Северен поток 2”. Пак по същото време пред италианските депутати Зеленски разкритикува това, че някои западни столици отлагат по-тежките санкции срещу Русия, а  по това време именно Рим бе възприеман като част от тези колебливи столици. 

 

С течение на времето последваха още упреци от страна на Киев към Германия, че се бави с решението за оръжейни доставки на Украйна, към френския президент Макрон, че продължава да диалогира с Путин и да повтаря, че на Русия трябва да бъде спестено унижението, и към Италия, че продължава енергийните си отношения с Русия.

 

Сега според някои анализатори "тримата мускетари" не случайно са били придружавани в Киев от президента на Румъния -  една страна, за чиято подкрепа Зеленски благодари още от началото на руската инвазия. В присъствието на Йоханис Зеленски едва ли би разкритикувал открито някои от западните лидери за миналите връзки на страните им с Русия, или за опитите им да водят диалог с Русия сега. От друга страна присъствието на Йоханис на срещата на върха в Киев показва и, че трите големи сили в ЕС не искат да държат партньорите си от Източна и Централна Европа встрани от усилията им да разрешат украинската криза, отбеляза "Политико".

 

Ясно послание към Украйна

Срещата на върха донесе ясно послание към Украйна от страна на Драги, Макрон и Шолц. Но имаше и малки нюанси. Драги каза, че Италия иска Украйна в ЕС, но припомни, че тук не става дума за една стъпка, а за път, който трябва да се извърви. Макрон от името и на Шолц, Драги и Йоханис каза, че всички са за незабавно предоставяне на статут на кандидат за член на ЕС. Но думата "незабавно" не означава "незабавно членство" и западните агенции припомниха, че много страни със статут на кандидати години наред са вървяли по пътя към еврочленството, а някои от тях и сега продължават да вървят по него.

 

Все пак Макрон не спомена в Киев новата си идея за европейска политическа общност като допълнение на ЕС  - едно предложение, на което Украйна реагира с недоверие и в отговор на което няколко пъти и външният министър Дмитро Кулеба, и президентът Володимир Зеленски повториха, че държат на еврочленство, а не на алтернативни варианти. Шолц също подкрепи предоставянето на статут на Украйна на еврочлен, но спомена в тази насока и Молдова, а също така припомни, че ЕС трябва да изпълни и даденото обещание на Западните Балкани за еврочленство, защото в противен случай има риск за доверието в съюза.

 

Изпадна ли Грузия от влака?

В Киев се говореше за статут на кандидати за Украйна и Молдова, но Грузия също подаде молба за еврочленство след началото на руската инвазия в Украйна. В последно време обаче ЕС сякаш забравя за нея. Според Европейският център за политически изследвания Грузия е парадокс. От една страна тя прилага икономическите части на Споразумението за асоцииране с ЕС и на договора за зона за свободна търговия по един впечатляващ начин. По този показател тя изпреварва не само Молдова и Украйна, но и някои кандидатки за еврочленство от Западните Балкани.

 

Пак според същия анализ Грузия до голяма степен е елиминирала общата корупция, като в тази насока тя се е справила по-добре дори от някои еврочленки. Но от друга страна грузинският политически режим от години е в противоречие с фундаменталните ценности на ЕС за функциониране на демократичните институции и върховенството на закона. В основата на проблема е концентрирането на политическата власт в ръцете на един неизбран и неподлежащ на отчетност олигарх Бидзина Иванишвили, се казва в анализа на мозъчния тръст. 

 

А зърното за Украйна?

По време на визитата в Украйна западните лидери се обявиха за рамково споразумение на ООН, което би позволило от пристанището на Одеса да се изнасят украински зърнени култури, но припомниха, че Русия е против тази идея на този етап. Преди време руският президент Владимир Путин предложи и други маршути, сред които най-удачен му се стори този през Беларус до балтийските страни и техните пристанища, при условие че ЕС вдигне санкциите, наложени на Минск.

 

А оръжията?

На обща пресконференция Зеленски пак заговори за модерни оръжия, от които се нуждае Украйна, за да победи Русия. Франция обеща още 6 самоходни установки "Сезар" към доставените вече 12, а Германия обеща да оказва военна подкрепа на Украйна, докато това е необходимо. 

Убеди ли Зеленски западните лидери да не говорят с Путин?

 

По време на общата пресконференция Зеленски заяви, че не е сигурен, че Путин ще се вслуша в който и да е лидер, отбелязват агенциите. Но пак на общата пресконференция Макрон заговори за запазване на канал за комуникация с Русия, допълва Ройтерс. После в интервю за телевизия "Те Еф 1", дадено от Киев, Макрон отново каза, че трябва да се говори с Путин, или във всеки случай с онези, които представляват Русия. Относно евентуална своя визита в Русия той каза, че това предполага да има предварителни условия за нея, които на този етап не са изпълнени.

 

Но Макрон добави, че ще продължи да говори с Путин и припомни, че винаги е бил прозрачен относно разговорите си с него и понякога е повеждал тези телефонни разговори и по искане на Зеленски. Той изтъкна, че освен с Путин, често е говорил и със самия Зеленски (около 50 пъти). Но все пак Макрон даде "на заден ход" относно изказването си, че Русия не трябва да бъде унижавана, отбелязва Франс прес. "Днес Русия води война с Украйна. Как искате аз да обясня на един украинец или на една украинка, че не трябва да бъдат унижавани Русия, руският народ, руските лидери?", попита той и каза, че сега войната трябва да бъде спечелена и че Франция ясно подкрепя Украйна в победата й в тази война.

 

Но добави, че в края на войната не трябва да се допускат грешки, които някои са направили в миналото, визирайки отношението към Германия, победена през Първата световна война. Така Макрон поясни, че думите му да не се унижава Русия са визирали момента, в който войната в Украйна ще свърши и ще трябва да се преговаря за нова архитектура в областта на сигурността в Европа, отбелязва Франс прес.

 

А как ще свърши украинската криза?

Западните лидери бяха ясни по време на визитата си в Киев. Украйна е тази, която трябва да решава какви да са основите на евентуални разговори за мир и евентуална договорка с Русия. Украйна е тази, която също така трябва да реши какви евентуални отстъпки да направи или да откаже да прави каквито и да е отстъпки пред Русия и никой не може да й се меси в тази насока. Но западните лидери изразиха увереност, че Украйна ще постигне победа в противопоставянето й с Русия.

 

Как реагира на Русия на всичко това?

Тези дни се отчита спад в доставките на руски природен газ по "Северен поток 1", което засяга и трите западни страни, чиито лидери бяха в Киев. Случайно или не е това съвпадение? Засега руският енергиен гигант "Газпром" говори" за трудности с доставки на оборудване, възникнали от наложените й санкции. Вчера обаче от Киев Драги обвини "Газпром" в лъжи. На което пък Александър Милер, шефът на руския енергиен гигант, отвърна, че "руският газ си е наш продукт и правилата за него са си наши". "Ние играем само по правила, които само ние сме създали", допълни той, припомня Франс прес.

 

По-рязка реакция на визита на западните лидери в Киев дойде от руския външен министър Сергей Лавров.  "Ако на Украйна бъде предоставена пътна карта за подготовка за членство, това ще означава само, че ЕС за пореден път е готов да си затвори очите за всички свои критерии, които винаги са съществували за кандидатите, и е готов да се ръководи изключително от геополитически съображения", отбеляза руският министър. Той не пропусна и да обяви, че доставените на Украйна "Стингъри" и "Джавлини" са вече на черния пазар и че те са се появили в Албания, и в Косово, за което се говорело открито, предаде ТАСС.

 

А най-иронична реакция от руска страна дойде от заместник-председателя на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, който нарече безсмислени визитите на западни лидери в Украйна. Той каза, че в Киев са пристигнали почитатели на жабешките бутчета, на наденичките и на спагетите, но ползата от тази визита ще бъде нулева. Западните лидери отново са обещали на Киев приемане в ЕС и стари гаубици и са се почерпили с горилка (украинска водка), а после с влака са се прибрали у дома, съобщиха АНСА и телевизия "Бе Еф Ем".

 

Обзор на БТА

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени