Манол Глишев: Католик съм, но според мен папата се изложи с призива Украйна да издигне бяло знаме и да преговаря с Русия

Накъсо - Рим е прекрасен, папата се изложи, някои от вас - също, а Украйна ще спечели войната заедно с всички нас, напук на глупостите на папата

Папа Франциск
Папа Франциск Източник: Jornal Grande Bahia
Чета нещо, което ме потресе. Папа Франциск е казал публично, че Украйна трябва да признае загуба, да издигне бяло знаме и да преговаря с Русия. Не мога да разбера как човек на такава позиция може да каже нещо толкова очевидно безсмислено.
Преди няколко години се конвертирах в католицизъм, главно защото ми беше писнало точно от русофилщината и антиинтелектуализма на българските православни владици (повечето от тях - директни ченгета). И днес смятам, че римската Църква е за предпочитане пред източната - защото не е увредена от проклетия, крамолен, безбожен, просташки дух на циничното съветско кривославие, нито от османски мързел и тарикатлък. Но че сегашният ни папа е или наивна чебурашка, или просто човек, който не бива да се изказва по политически теми, а само да служи светата служба - в това вече нямам никакво съмнение. Разбирам южноамериканското му левичарство, но това трябва да има някакви граници. Бедата е, че от римския понтифик се очаква да е не само благочестив свещеник, а и морален, и интелектуален водач на поне една трета от християните по света. Уви, нашият сегашен папа е един много, ама много неподходящ човек за епохата, в която живеем. Горкият Бенедикт XVI щеше да е на място в днешните притъмняващи времена. А да не говорим за блажения Йоан-Павел II. Или за често погрешно оценявания Пий XII с неговия кръстоносен поход срещу болшевишката чума. Не е време за целестиновци, време е за урбановци. Сигурен съм, че и в момента стотици католически и православни свещеници заедно дават кураж и утеха на безброй украински войници и цивилни. Имало е и ще има добри и лоши папи в Рим, но Христос е с украинците.
---------
P. S. Понякога се забавлявам от средношколски ентусиазираното ниво на хора, които редовно ме четат и от време на време си въобразяват, че сме пили брудершафт. Примерно вчера пиша, че може и много да си обичам римската вяра, но че сегашният папа страшно и жестоко се е изложил с неприемливите си приказки за това как Украйна трябвало да се предаде. В този момент един куп приятни, но и малко... наивни мои читатели решават, че темата е за това колко била зла католическата общност през вековете. Също - защо то било нямало Бог. Трето - ама колко по-готини били православните. С риск да ви изненадам, първо темата не е тази. Второ, този мой конкретен постинг не е покана за исторически разговор. Всеки отделен текст е за нещо конкретно, а не за всичко, което ви хрумне. Трето, не сте подготвени за историческия разговор. Друг път може и да си приказваме за това колко са лоши кръстоносните походи и испанската инквизиция (впрочем, кръстоносните походи са ценност, но това отново го казвам само мимоходом, а не ви каня на ракия и салата). Четвърто - не бъркайте факта, че ме четете и си говорим, с някаква особено интимна близост, при която ще приемам житейски съвети или наклон на кура от непознати и полупознати. Вървете, клети мои, и недейте да грешите така срещу темата на разговора. Желая ви приятно и ползотворно четене на моите щедро, незадължаващо и безплатно предложени трудове, лек и спасителен пост или там каквито гадания по кучешки черва практикувате.
Накъсо - Рим е прекрасен, папата се изложи, някои от вас - също, а Украйна ще спечели войната заедно с всички нас, напук на глупостите на папата.
 

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени