"Маркет линкс": ГЕРБ - 23%, ПП - 16,3 %, БСП - 12,1%, ИБНИ - вън от НС

Над 70 % е отрицателното отношение към развитието на страната

Електорални нагласи за парламентарания вот според проучване на Маркет линкс
Електорални нагласи за парламентарания вот според проучване на Маркет линкс Източник: bTV

"Влиянието на COVID кризата върху електоралните нагласи може да се види в около 6%, които са ги променили по отношение на президентския вот. Тук може да се направи връзката с динамиката на низходящия тренд макар и не много силно изразен в подкрепата за президента Радев", обясни пред bTV социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков.

 

Президентските избори вероятно ще се решат на втори тур, смятат социолозите. "Пряката връзка с мерките се осъществява с президента, а не със служебния кабинет. Негативна кампания срещу президента от други опоненти също играе роля вероятно", добави Живков.

 

Румен Радев събира подкрепа от 46,7%. Това е разлика от повече от 20 пункта пред втория. Подкрепеният от ГЕРБ-СДС Анастас Герджиков получава 25,6%. Кандидатът на ДПС Мустафа Карадйъ е трети с 10,3% подкрепа, а Лозан Панов получава - 7,7% от гласовете.

 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов има подкрепата на 2,6% от гласуващите, а певицата Луна Йорданова е шеста по резултат с около 1,3%.

 

"За парламентарния вот ГЕРБ-СДС се очертава като категоричен победител. Резултатът може да се измени с плюс минус процент и половина, но много нагоре няма накъде. Може би са постигнали максимални проценти", обясни Живков.

 

Според него при "Продължаваме промяната" има отражение казусът с гражданството на Кирил Петков, но се очаква и да има промяна на резултата с два-три процента нагоре или надолу при вота в неделя. При тях се оформя и партийно ядро, добави социологът.

 

Относно левицата според Живков няма значителна промяна на резултата от юли, а ДПС имат ръст за сметка вероятно на кандидатурата за президент на Мустафа Карадайъ.

 

Ето какви са данните според проучването: коалицията ГЕРБ-СДС - 23%, ПП - 16,3 %, БСП - 12,1%, ДПС -11,2%. "Демократична България" - 10,5%. Според изследването "Има такъв народ" на Слави Трифонов e на шеста позиция с подкрепа от 9,7%. На ръба за влизане в парламента остава "Изправи се БГ! Ние идваме" с 4,1%. Под тях са "Възраждане" с 3 % и ВМРО с 1,2%.

 

Според социолога на тези избори ще е добро постижение да имаме 52% активност. От проучването става ясно още, че над 70 % е отрицателното отношение към развитието на страната. Отчита се висок ръст на неудовлетворение, страх, липса на стабилно управление. Кампанията пък е станала заложник на ковид кризата, която и днес отне живота на над 330 души. Хората свързват мерките и липсата им с Радев, това се подпомага от негативната кампания срещу него.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени