"Маркет линкс": ГЕРБ продължава да е първа политическа сила, "Възраждане" със сериозен спад в доверието

Непоправимо сринат е рейтингът на Румен Радев - нехаресващите го са почти толкова, колкото и тези, които го подкрепят

Електорални нагласи според Маркет линкс
Електорални нагласи според Маркет линкс Източник: Маркет ЛИНКС/bTV

ГЕРБ продължава да е първа политическа сила. Ако днес имаше парламентарни избори, за партиятана Бойко Борисов ще гласуват 23.8% от всички, които със сигурност ще отидат до урните. Това показват данните от проучване на социологическата агенция "Маркет линкс" по поръчка на bTV.

 

То е проведено в периода 26 януари - 4 февруари сред 1016 пълнолетни граждани по метода пряко лично интервю и онлайн анкета.

 

На второ място се нарежда "Продължаваме промяната - Демократична България" със 17.2%. ДПС е трета политическа сила с 12.1% подкрепа.


Социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков уточни пред bTV, че само БСП би увеличила присъствието си в парламента при предсрочни избори. 8.5% от анкетираните са заявили, че ще гласуват за социалистите. Така политическата сила запазва петото си място, но се доближава все повече до "Възраждане".

 

Прокремълската партия е четвъртата най-предпочитана политическа сила, като води с 1.4 процентни пункта на БСП. Живков подчерта, че "Възраждане" губят, макар и слабо, подкрепа в последните месеци, като това се дължи на поляризацията в обществото.


"Има такъв народ" остава малко под границата за влизане в парламента с 3.8%. Близо една пета от участниците заявяват, че няма да гласуват или няма да подкрепят никого в случай на предсрочен вот.

 

От агенцията не отчитат сериозни промени в електоралните нагласи спрямо последното си проучване от началото на декември миналата година. Единствената по-съществена разлика е намалената с 0.6 процентни пункта разлика между БСП и "Възраждане". Преднината на ГЕРБ пред "Продължаваме промяната - Демократична България" продължава да е на едни и същи нива.


Това е първото за годината социологическо проучване на агенцията. То идва само месец преди да се осъществи ротацията на премиерите, която в последните дни предизвиква сериозни спорове заради полемиките кой да бъде министър на външните работи.

 

По-голяма част от анкетираните очакват ротацията в управлението на страната да премине без трусове. Според социологическата агенция обществото постепенно е започнало да приема т.нар. сглобка и това е довело до успокояване в обществените нагласи.


43% са на мнение, че ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" ще успеят плавно да се сменят в управлението, докато 40 на сто са скептични и не очакват преходът във властта да бъде плавен и безпроблемен.

 

Непоправимо сринат е рейтингът на Румен Радев - изследването отчита  отстъпление с три процентни пункта сравнение с октомври миналата година. Доверието към него е 40%, а недоверието - 38. Външният министър и вицепремиер Мария Габриел е следващата в класацията с 28% доверие и 45% недоверие. Тя успява да изпревари премиера Николай Денков в предпочитанията на българите.


24% от участвалите в допитването са казали, че вярват на председателя на ГЕРБ, а 61 на сто, че не му имат доверие. Сходно е доверието и в Денков, но недоверието към него е малко над 50%.


Лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов продължава да е сред водещите политици по доверие. След него се нарежда председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

С почти идентични резултати са съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев, а непосредствено зад тях са лидерът на БСП Корнелия Нинова и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

 

Делян Пеевски продължава да е с един от най-ниските рейтинги сред политиците в България, като доверието в него е 8%, а недоверието - 79%. Така той продължава да е с един от най-ниските рейтинги сред политиците в България.

Още от "Мнения и анализи"

Слави Трифонов: Това би трябвало да е краят на политическата кариера на Христо Иванов

Спомняте ли си как се беше снимал пред централата на ДПС и крещеше “Нито глас за Пеевски"? И, в крайна сметка, сгушен в скута на Делян Пеевски, пие мазно турско кафе

Прочетете повече прочетете повече

Евродепутатът Александър Йорданов: Въпросът как наследниците на терористи, на кадри на престъпната БКП, както и на нейна

Комунистите създадоха филм за възхвала на убийците - "Черните ангели" - и много български актьори се опозориха с участието си в него в ролята на терористи

Прочетете повече прочетете повече

Чуваш ли ги, Путин? Моряците на "Курск" те зоват при себе си! Путин бавно и постепенно губи разсъдъка си. Треперещи ръце

За един ден само в Авдеевка Русия губи толкова войници, колкото СССР е губил за цяла година в Афганистан през 80-те, пише експертът Камен Невенкин

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени