Маркет ЛИНКС: При избори днес ГЕРБ-СДС безапелационен победител с над 23 %, БСП пада до малко над 5 %

Битката за второто и третото място между ПП-ДБ и Възраждане е оспорвана

Електорални нагласи според Маркет ЛИНКС
Електорални нагласи според Маркет ЛИНКС Източник: Маркет ЛИНКС/bTV

Шест партии влизат в 51-вото Народно събрание, а "Продължаваме Промяната-Демократична България" и "Възраждане" ще си оспорват второто място. Това показва национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет ЛИНКС", проведено сред 1011 пълнолетни в страната в периода 25 септември - 1 октомври.

 

Лидерското място е за ГЕРБ-СДС с малко над 23%. За второто място - битката е между "ПП-ДБ" и "Възраждане", съответно с 14,1-о и 13,3 на сто.  Разликата е 0,8%.

 

Проучването показва, че и двете крила на ДПС биха били част от новия парламент. Коалицията около Ахмед Доган "Алианс за права и свободи" води с близо 8,4 на сто пред формацията около Делян Пеевски "ДПС – Ново начало", която получава 6,4% подкрепа от решените да гласуват.

 

"БСП – Обединена левица" получава 5,3% от всички гласуващи, а "Има такъв народ" получава подкрепата на 3,4 процента, като на този етап според социолозите от "Маркет ЛИНКС" партията не преминава четирипроцентната бариера.

 

48% от анкетираните казват, че купеният и контролиран вот ги обезсърчават да гласуват. А 55 на сто очакват на тези избори да има повече контролиран и купен вот.

Данните са от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет ЛИНКС", проведено сред 1011 пълнолетни в страната в периода 25 септември - 01 октомври.

Още от "Мнения и анализи"

Експерт за агресията на "Хамас": Путин даде старт на това и оттам се завъртя целият порочен кръг

Реформаторите и умерените сили в Иран могат да покажат желание да не се разраства войната, защото нямат шанс да я спечелят, убеден е Васил Данов от Атлантическия съвет

Прочетете повече прочетете повече

ISW: Руснаците са силно загрижени за оперативния натиск, който украински удари дълбоко в Русия биха оказали върху рускит

Оценките на американското разузнаване "омаловажават" ефекта, който украинските удари по Русия от ракетни системи с голям обсег, биха могли да имат върху хода на войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Тренд: ГЕРБ-СДС запазват лидерската си позиция с 24.8% от всички гласуващи, битката за второто място остава с неясен кр

7 сигурни формации в следващото Народно събрание, а 2 с шанс да преминат бариерата. 2 милиона българи заявяват, че ще упражнят правото си на глас

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени