"Маркет линкс": При избори днес ГЕРБ-СДС първи с 24,7%, ПП-ДБ - 15,4 %

Третото, четвъртото и петото място заемат съответно ДПС - 12,3%, "Възраждане" - 11,1%, БСП - 7,5%

Електорални нагласи според Маркет Линкс
Електорални нагласи според Маркет Линкс Източник: Маркет Линкс

ГЕРБ - 24,7%:, ПП-ДБ - 15,4%, ДПС - 12,3%, "Възраждане% - 11,1%, БСП - 7,5%. Такава е ситуацията дни преди изборите според изследване на "Маркет линкс", представено по bTV.

 

ИТН е на ръба на влизането в парламента с 4%. Добромир Живков обаче отбеляза, че "Синя България" отбелязва сериозен ръст на подкрепата и вече се очертават като седма политически сила с 2.7%. 

 

"Забелязваме съживяване на интереса към желанието за гласуване. Твърдо декларират, че ще гласуват 48.3% от анкетираните за изборите за национален парламент и 47.4% за европарламент", каза Добромир Живков от агенцията.

 

Това е с 2-3% по-голяма активност спрямо предишния месец. Живков не изключва интересът към изборите да е по-голям от този през април миналата година. Според социолога от "Маркет Линкс" около 250 хиляди души в последния момент ще решат за кого да гласуват.

 

Появата на нови политически играчи и повишеният интерес към изборите намаляват подкрепата за големите политически сили. Това е един от изводи от последното проучване на "Маркет линкс". То показва, че резултатите на всички основни политически сили са с няколко процента по-ниски отколкото преди месец.

 

Националното представително проучване е финансирано от Би Ти Ви и "Маркет линкс", обхванало е 1004 лица и е проведено между 23 май и 2 юни.

Още от "Мнения и анализи"

Поуки от непредсказуемата и продължаваща война в Украйна - какви са предварителните заключения за НАТО

Военни експерти анализират визията на НАТО за стратегическото си бъдеще като мощен Алианс на демокрациите, способен да действа в условията на всякаква непредсказуемост

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени