Маркет линкс: Рекордно ниска активност при нови предсрочни избори

Не може да се каже при евентуални избори може ли да има разместване между първия и втория, добави Добромир Живков

Електорални нагласи
Електорални нагласи Източник: Маркет линкс

Наблюдава се демобилизация сред гласуващите, като все по-малко хора заявяват готовност да отидат да упражнят правото си на глас при евентуални следващи предсрочни парламентарни избори. Това сочи проучване на "Маркет линкс". Има 10% отлив на твърдо заявяващите преди, че ще гласуват, обясни социологът Добромир Живков.

 

Мобилизация за гласуване при предсрочен вот
Мобилизация за гласуване при предсрочен вот Източник: Маркет линкс

Той обобщи и подкрепата за служебното правителство от страна на поддръжниците на различните политически партии. Над половината българи подкрепят служебния кабинет, на каквото не може да се радва нито една политическа партия в парламента, обясни Живков. Подкрепящите ГЕРБ дават по-малко доверие на служебното правителство, но всички останали смятат, че то си върши добре работата и прави това, за което е избран.

 

Доверие в политическите лидери
Доверие в политическите лидери Източник: Маркет линкс

Подкрепата за политическите лидери пък изненадва с удвоеното доверие в Христо Иванов, който има 24%, а пръв очаквано е Слави Трифонов. При Мая Манолова има лек отлив на доверие, докато при Борисов и Нинова се вижда, че основно подкрепата идва от твърдия електорат. Не може да се каже при евентуални избори може ли да има разместване между първия и втория, но вероятно подкрепата за ИТН се е увеличила, каза още социологът от "Маркет линкс".

 

Проучването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс", проведено е сред 1059 лица над 18 г. в страната в периода 21–28 юли 2021-ва г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Още от "Мнения и анализи"

Социолог: ГЕРБ-СДС може да си позволи да играе на ръба на скалата

Защо започнаха преговорите от дамския екип? Ако си спомняте, през 2014 г. Борисов имаше същата стратегия при разговорите с Реформаторския блок. Той показа, че търси консунсус и конструктивност, добави Димитър Ганев

Прочетете повече прочетете повече

Росен Йорданов: Популистки партии от опозицията, които разпространяват слухове за мигрантите, си играят с кибрит до купа

Според него на такива въздействия се поддават млади хора с колебание в самочувствието, в самооценката, "защото най-чувствителни на тази тема са младите хора, които не са информирани"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени