Маркет Линкс: Седмица преди вота ГЕРБ е първа сила

Ще имаме избирателна активност в рамките на тази, която имахме на 4 април, каза още Добромир Живков

Електорални нагласи
Електорални нагласи Източник: bTV
Ако изборите бяха днес, ГЕРБ-СДС биха получили 19,7 % от гласовете, а ИТН - 18,8 %. Резултатът между първите 2 политически сили е практически еднакъв, т.е. не можем да кажем сега коя партия ще е първа. В рамките на тази седмица нещата могат да се обърнат. Това каза в студиото на bTV Добромир Живков от "Маркет Линкс". Ще имаме избирателна активност в рамките на тази, която имахме на 4 април, допълни експертът. 
 
Третото и четвъртото място са съответно за БСП и "Демократична България" – 16,9% и 12,5%. Петото за ДПС с 9,5% подкрепа, а шестото за "Изправи се! Мутри вън!" с 5,4% подкрепа. "При Демократична България има периферия, която те активно се опитват да привлекат. Периферия от различни посоки - има български граждани, които избират между трите партии на протеста. Нека да минат изборите - тогава ще може да се направи относителна оценка", каза още той.
 
ДПС и ДБ са партиите с най-висока мобилизация. По думите му има българи, които се колебаят между трите протестни партии. Разликата между ДБ и ДПС трудно би намаляла, защото и двете партии черпят подкрепа от чужбина. Но да кажем, че в чужбина гласовете се насочиха към ИТН и ДПС. Патриотичните формации са с прогноза от 3% - този резултат е допитване, стартирало по-рано, затова резултатът при тях може да е по-различен, който е и може да е близък до 4%.
 
Проучването е финансирано и реализирано от bTV и "Маркет линкс" сред 1075 пълнолетни българи в периода 18-25 юни по методите на прякото-лично интервю и онлайн анкета.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени