"Медиана": Две седмици преди изборите ГЕРБ-СДС взимат 24,5%, двойно повече от ПП-ДБ, втора политическа сила е партията на руските националисти "Възраждане"

"Меч" и Синя България са близо до 4%-та бариера

"Медиана": Две седмици преди изборите ГЕРБ-СДС взимат 24,5%, двойно повече от ПП-ДБ, втора политическа сила е партията на руските националисти"Възраждане"
"Медиана": Две седмици преди изборите ГЕРБ-СДС взимат 24,5%, двойно повече от ПП-ДБ, втора политическа сила е партията на руските националисти"Възраждане" Източник: Агенция Медиана

Първа политическа сила, ако изборите бяха днес, е ГЕРБ с 24,5%. Това сочи изследване на агенция "Медиана", проведено в периода 8 – 13 октомври 2024 год. с 978 пълнолетни граждани чрез пряко стандартизирано интервю. Проучването е изследователски проект на агенцията и е реализирано със собствени средства.

 

Втора политическа сила е "Възраждане" с 13,7%, следват ПП-ДБ с 12,1, "БСП-Обединена левица" има малко над осем на сто, почти колкото и "Алианс за права и свободи" на Ахмед Доган. "ДПС – Ново начало" на Делян Пеевски също минава бариерата за НС с 5%. ИТН ще са другата парламентарна сила със 7%.

 

Засега можем да очакваме, че пред урните ще застанат около 1.9 – 2.1 милиона избиратели, или около 30 % от гласоподавателите по избирателни списъци, посочват от агенцията. Няма партия, която да концентрира върху себе си надеждите и очакванията не само на мнозинството, но дори и на значителна част от избирателите.

 

Наблюдаваме по-скоро обратния процес – отдръпване от политиката и политическото. ГЕРБ, "Възраждане", "БСП – Обединена левица" и ИТН запазват позициите си, но не нарастват значимо, посочват социолозите. При ПП-ДБ ерозията на доверието продължава. Втората на последните избори партия, ДПС е разцепена и сега се явява в две формации, които се борят за пето-седмо място в парламента.

 

"Величие" на практика изчезна от политическия терен (0.7% в изследването). "Меч" и Синя България, които са близо до 4%-та бариера запазват своите шансове за влизане в парламента не толкова поради голям прираст на избиратели, а благодарение на ниската избирателна активност.

 

Данните засега показват, че независимо от ниската избирателна активност, а донякъде и благодарение на нея няма да представлява особена трудност сформирането на трипартийно мнозинство за съставяне на правителство. Проблемът ще бъде по-скоро трайността на такова мнозинство, тип "сглобка", и неговата легитимност в очите на огромната маса негласуващи избиратели, посочват от "Медиана".

 

Възможността за съставяне на правителство може да реши проблема на партиите с така наречената "политическа криза". То обаче няма да реши проблема на обществото с политическото му представителство. Огромната част от избирателите (53 %) не вярват, че те реално избират.

 

Не вярват, че от техния избор зависи кой и как управлява страната. За тях изборите и въобще целият така наречен "демократичен процес" се превръща във фарс, залъгалка за наивници. Точно този проблем предстоящите избори вероятно няма да решат.

 

Все още има около 360 000 избиратели, които се колебаят за кого да гласуват. На фона на очертаващата се много ниска изборна активност това е огромна маса, която би могла драстично да промени очертаната картина ако се люшне в една или друга посока, посочват от агенцията.

Още от "Мнения и анализи"

ISW: Руснаците не искат да се бият в Украйна, не помага и увеличеното финансово стимулиране

Според оценките на ISW съществуват средносрочни и дългосрочни ограничения за броя на новобранците, които настоящата руска кампания за криптомобилизация може да генерира

Прочетете повече прочетете повече

Експерт за агресията на "Хамас": Путин даде старт на това и оттам се завъртя целият порочен кръг

Реформаторите и умерените сили в Иран могат да покажат желание да не се разраства войната, защото нямат шанс да я спечелят, убеден е Васил Данов от Атлантическия съвет

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени