Медиана: ГЕРБ-СДС първа сила, ако изборите бяха днес

Води пред ПП-ДБ с 2 %

ГЕРБ-СДС води според агенция Медиана
ГЕРБ-СДС води според агенция Медиана Източник: Медиана

Към момента ГЕРБ води пред коалицията "Продължаваме Промяната – Демократична България" с около 2%. Коалицията "Продължаваме Промяната – Демократична България" засега не успява да консолидира напълно бившите избиратели на двете основни формации участващи в нея. 

 

Това сочат данни на агенция "Медиана", предоставени на Епицентър. бг


Тези данни не са предизборни прогнози.

Те показват предизборните нагласи към момента - към 23 март 2023 г. (своеобразна моментна "снимка" на обществено-политическите настроения). Тези нагласи могат да подлежат на промяна в оставащите 9 дни до изборите.

 

Още повече, че към момента 10 % от избирателите, които заявяват, че може да отидат до урните не са решили твърдо дали ще го направят и за кого ще гласуват – това представляват около 250 хил. колебаещи се потенциални избиратели, които могат драстично да променят настоящата картина.

 

Парадоксална картина оформят резултатите от социологическо проучване "Медиана", което показва нагласите 10 дни преди предсрочния парламентарен вот. Данните не дават особени надежди за бърз изход от политическата криза. Независимо от това коя формация ще бъде първа и коя втора (респ. трета, четвърта) те ще трябва да решат много сложна гатанка.

Огромната маса избиратели не биха искали нито правителство, лидирано от ГЕРБ-СДС, нито от ПП-ДБ, нито коалиционно между потенциално първите две политически сили. Същевременно огромната маса от избирателите са омерзени от непрестанната политическа баталия и политическа нестабилност и желаят сформирането на редовно правителство.

Към момента може да се очакват поредните "избори с най-ниска избирателна активност". Данните показват, че пред урните могат да се очакват около 2,5 млн. избиратели.

Към момента ГЕРБ води пред коалицията "Продължаваме Промяната – Демократична България" с около 2%. Коалицията "Продължаваме Промяната – Демократична България" засега не успява да консолидира напълно бившите избиратели на двете основни формации участващи в нея.

 

"Възраждане", към момента, е трета политическа сила, като данните показват нарастване на потенциала им.

ДПС са четвърти, като тук традиционно влияние ще окаже гласуването в чужбина.

БСП изглежда, че засега е спряла бурния отлив на симпатизанти, но тук значително се е увеличил обема на колебаещи се избиратели – нещо нехарактерно за тази партия.

Данните към 23 март 2023 г. показват, че следващият парламент вероятно ще бъде сформиран от седем партии/коалиции. "Левицата" (4,3%) и "Български възход" (4,5%) засега са над бариерата за влизане в парламента. ИТН също запазва шансове (3.4%).

Данните, към момента, не дават особени надежди за бърз изход от политическата криза. Независимо от това коя политическа формация ще бъде първа и коя втора (респ. трета, четвърта) те ще трябва да решат една много сложна гатанка.

 

Огромната маса от избирателите (около 60%) не биха искали нито правителство лидирано от ГЕРБ, нито правителство лидирано от ПП-ДБ, …нито коалиционно правителство между двете. (Потенциално първите две политически формации).

 

Същевременно огромната маса от избирателите са омерзени от непрестанната политическа баталия и политическа нестабилност и желаят сформирането на редовно правителство.

 

Редовно или служебно правителство
Редовно или служебно правителство Източник: Медиана

Оформя се парадоксална картина – Не искаме тия, не искаме и ония, не ги искаме и заедно, но … трябва да се състави редовно правителство! Вероятно единствения изход от това положение е съставянето, под някаква форма, на "служебно" (временно, експертно и т.н.) непартийно правителство … или нови избори.

(Изследването не взима предвид гласуването в чужбина, което може да има значително влияние)

* Изследването е проведено в периода – 17 - 22 март 2023 г. г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Още от "Мнения и анализи"

ISW: Кремъл сменя Пригожин и ЧВК "Вагнер" с Кадиров и неговия спецназ

Ако твърденията на Кадиров, че разполага със 7000 военнослужещи в Украйна, са близки до истината, неговите сили няма да могат да провеждат успешно множество значителни настъпателни операции

Прочетете повече прочетете повече

Анализатор: В условия на война, в която България е вражеска за Русия страна, за шефове на спецслужбите под патронажа на

Щом партиите ни сами не могат да градят държавност, а все пак искаме да сме европейци, не ни остава друго, освен да минем на ръчно управление от Брюксел, пише Веселин Стойнев

Прочетете повече прочетете повече

Сенатор Линдзи Греъм, обвинен от Кремъл в русофобия: Готов съм да застана пред съда в Хага. Заедно с вас!

Ще нося като почетен знак заповедта за ареста ми, издадена от корумпираното и неморално правителство на Путин, написа сенаторът-републиканец от Южна Каролина в Twitter

Прочетете повече прочетете повече

Журналист: Очевидно са задействани всички възможни нива за руска хибридна атака у нас – от обикновения изпълнител Руди Г

Целта е максимална дестабилизация на България и всички власти, до степен да продължи България да е удобна в този толкова критичен за Русия момент

Прочетете повече прочетете повече

Проруските групи са риск за "стабилно нестабилната" България, сочи доклад на "Фрийдъм хаус"

Подновената инвазия на Москва срещу съседа ѝ даде да се разбере, че ЕС е единствената им жизнеспособна възможност за политическа и икономическа солидарност

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени