Медиана: ГЕРБ-СДС печели изборите, ако се провеждаха днес, води с 2 % пред ПП-ДБ

БСП отново е пета

Електорални нагласи според "Медиана"
Електорални нагласи според "Медиана" Източник: Медиана

Шест политически формации ще влязат в следващото Народно събрание, ако изборите бяха днес. Това сочи проучване на агенция "Медиана" относно предизборните нагласи. Изследването е проведено между 19 и 24 февруари сред 973 души.

Ако изборите бяха днес, първа политическа сила щеше да е ГЕРБ, която води с около 2% пред коалицията "Продължаваме Промяната – Демократична България". Трета сила е "Възраждане", на четвърто място е ДПС, следвано от БСП и "Български възход".

Новообразуваната коалиция "Левицата" е на ръба на 4%-овата бариера за влизане в Народното събрание. "Има такъв народ" пък би събрала около 3% подкрепа от гласуващите.

Президентът Румен Радев продължава да бъде политикът с най-горяма подкрепа. Веднага след него по одобрение е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Изследването е проведено в периода – 19 - 24 февруари 2023 г. с 973 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени