Медиана: Силната мобилизация на поддръжниците на ГЕРБ носи почти 26 % за партията - с 8 процента пред втория

Към момента изборната активност се очертава около 3.2 -3.3 млн. избиратели

Ако днес имаше парламентарни избори, за кого бихте гласували
Ако днес имаше парламентарни избори, за кого бихте гласували

Симпатизантите на ГЕРБ (25,4%) са силно мобилизирани и консолидирани и тяхната партия е първа - с 8% дистанция от следващите. Това сочи проучване на агенция "Медиана", проведено сред 957 души между 4 и 8 ноември.

 

"Продължаваме промяната" получават 17,3%. Оставащото време до изборите едва ли ще й стигне да стопи разликата с ГЕРБ. БСП засега са трети с 15,6% в остра конкуренция с партията на Кирил Петков и Асен Василев за второто място. ИТН, ДПС и Демократична България воюват за четвъртото място и са с близки проценти - съответно 12,2%, 10,6% и 9,7%. ИБНИ са на ръба с 4.2 %.

 

Според агенцията обаче независимо че ГЕРБ е най-силната партия, към момента не изглежда възможно тя да се върне във властта. Освен чисто партийните сметки (за възможни коалиции), на този етап тя е обществено неприемлива като управляваща партия. За връщането й във властта са едва 21% от избирателите, докато 51 % искат управление без ГЕРБ.

 

"Медиана" прогнозира, че формирането на правителство ще бъде трудно. Данните засега показват, че за целта ще е нужно формирането на поне 4-партийна коалиция, като всяка от партиите в тази коалиция ще бъде в състояние да торпилира създаването на управляващо мнозинство и стабилно правителство.

 

Румен Радев е много близо до спечелването на изборите на първи тур. Това сочи още проучването на агенция "Медиана". Според агенцията това, което може да прати президентските избори на балотаж, е основно изборната активност (съгласно закона, за да има избор на първи тур, пред урните трябва да отидат поне 50% от избирателите по списък, или над 3,35 млн. души).

 

Към момента изборната активност се очертава около 3.2 -3.3 млн. избиратели. Все още обаче близо 30% се колебаят дали и за кого да гласуват.

 

Ако сега са президентски избори, за кого от кандидатите щяхте да гласували
Ако сега са президентски избори, за кого от кандидатите щяхте да гласували

При евентуален балотаж съперник на настоящия президент Румен Радев (48,3%) ще е Анастас Герджиков (25,6%). Трети е Мустафа Карадайъ (10,3%), а четвърти - Лозан Панов (8,1%). Независимо от възможните преливания на гласове към Анастас Герджиков на втори тур обаче фаворит на тези избори е Румен Радев, посочва "Медиана". При балотаж той би получил 65,5% подкрепа от гласуващите, а Герджиков - 35,5%.

 

Ако се стигне до втори тур (балотаж) между Румен Радев и Анастас Герджиков, за кого от двамата бихте гласували
Ако се стигне до втори тур (балотаж) между Румен Радев и Анастас Герджиков, за кого от двамата бихте гласували

 

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени