Международно изследване установи позорния факт, че в ЕС българите са най-големите фенове на Путин

Само в България и Словакия под половината анкетирани обвиняват Русия. Дори в Унгария осъждащите Москва за агресията се е увеличил за година до 54%

Социологическо изследване (социологическо проучване)
Социологическо изследване (социологическо проучване) Източник: Zonanews

Отношение към Владимир Путин
Една година след началото на руската агресия срещу Украйна почти една трета (32%) от българите имат положително отношение към Владимир Путин. Почти два пъти повече (60%) са тези с отрицателно мнение за него, показва социологическо проучване сред 8 държави от Източна Европа, публикувано преди дни от словашкия изследователски институт GLOBSEC (в България е проведено от "Алфа рисърч").

 

Отношение към Путин
Отношение към Путин Източник: Дневник

В компанията на гражданите на Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, Литва и Латвия българите демонстрират най-големи симпатии към Путин. В Унгария, където премиерът Виктор Орбан откровено говори в подкрепа на Москва, сключва нови газови сделки и няколко пъти блокира санкции на ЕС, една пета (21%) от населението харесва Путин и 71% имат отрицателно отношение към него. Авторите на годишния доклад за тенденциите в Източна Европа цитиран Румена Филипова от Института за глобални анализи да казва:

"Независимо от войната на Кремъл в Украйна, Путин се радва на високо одобрение в България в сравнение с други европейски държави. Това се дължи отчасти на доминирането на руската пропаганда в България, подсилваща проруските настроения и преми на обективен обществен дебат по въпроса. В резултат българите остават разделени в мнението си за конфликта и дори по въпроса кой е отговорен за започването на войната".


Само в България и Словакия под половината анкетирани обвиняват Русия. В Унгария осъждащите Москва за агресията се е увеличил за година до 54% (обвиняващите Запада са 19%). 4% от българите вярват, че Русия е виновна за войната в Украйна (намаление от 50% през 2022 г). 32% са убедени, че вината е в Запада, провокирал Русия (още 15% смятат, че вината е на Украйна, която потискала рускоезичните си граждани). В седем от осемте държави (без Словакия) мнозинството не смята САЩ за заплаха за сигурността. Но масираната информационна кампания срещу ключовият съюзник и гарант за района постига резултати в някои части от обществото.

 

САЩ ни въвличат във война
Ако преди войната (през 2021 г.) в България 16% са смятали Америка за заплаха за сигурността, през 2022 г. този дял се у удвоил до 33% и остава на това ниво и през март тази година. За няма и две тодини (от 2021 до началото на 2023) е намаляла от 27% на 20% групата българи, определящи САЩ като стратегически партньор. Проучването показва още, че българите са с най-ниско доверие в защитната роля на НАТО - само 53% вярват, че членството в алианса възпира враждебни държави да нападнат България. Словакия се колебае толкова, но във всички останали увереността е в рамките на 73-79 процента.

 

САЩ ни въвличат във война с Русия
САЩ ни въвличат във война с Русия Източник: Дневник

Доверие към собствената армия
Българите не вярват и на собствената си армия, че ще ги защити. През миналата година тази увереност е паднала под 50% и не се е възстановила приз 2023 г. Като водеща причина са сочи руската агресия, накарала мнозина да се замислят в какво състояние е националната отбрана. Но за България и Словакия има още нещо: "масово и систематично недоверие и към националните, и към международните институции".

 

Доверие към армията
Доверие към армията Източник: Дневник
Доверие към армията в България
Доверие към армията в България Източник: Дневник


Българите харесват Си Цзинпин, но не знаят много за него

В никоя от обхванатите от изследването държави не обичат толкова много китайския лидер Си Цзинпин, колкото в България. Над една трета (36%) имат положително отношение към него, а негативно - 25%. Във всички останали неодобряващите президента на Китай са повече от одобряващите го. В Литва, която влезе в конфликт с Пекин заради откриването на представителен офис на Тайван, 62% не одобряват Си Цзинпин и само 2% имат положително отношение към него. От 2021 г. насам Си Цзинпин е значително повече разпознаван в целия регион, но това е довело само до повишаване на отрицателните възприятия за китайския президент. Това може да е причинено от неофициалното привеждане на политиката на Пекин за Украйна по-скоро към позицията на Москва", коментират авторите на доклада. Те отбелязват относително високата популярност на Си Цзинпин в България, но и допълват: 40% от българите все още не знаят кой е Си Цзинпин или не могат да изразят мнение за него.

 

С каква оценка разпознавате Син Цзинпин
С каква оценка разпознавате Син Цзинпин Източник: Дневник
Дял на възприемащите Китай като заплаха
Дял на възприемащите Китай като заплаха Източник: Дневник


Харесват демокрацията, но не толкова либералната демокрация

Средно четири пети от анкетираните в осемте държави, обхванати от проучването, оценяват демокрацията като "добра система" за управление. В България подкрепящите я са 74%, но когато ги попитат дали същото важи за "либералната демокрация" този дял рязко спада до 50%. И в двата случая това не са нито най-категоричната, нито най-слабата подкрепа за демокрацията Авторите коментират, че резултатите са сигнал, че "възходът на някои лидери с авторитарни тенденции не означава непременно, че гражданите желаят алтернативна система на управление". ( Бел.ред. - в Унгария, например, въпреки все по-лошите оценки за режима на Виктор Орбан и партията му "Фидес" 82% одобряват демокрацията, а 61% - либералната ѝ версия.) "Това по-скоро може да се разглежда като форма на протест срещу определени правителства и/или техните политики, или липсата на такива, сред определени сегменти от населението".

Харесват демокрацията, но не толкова либералната демокрация
Харесват демокрацията, но не толкова либералната демокрация Източник: Дневник

 

Това не отменя факта, че след десетилетие на системно очерняне на "либерализма" и правозащитниците от злонамерени външни и национални играчи в политиката и обществото като нетипични за съответната страна и привнесени заради чуждесктранни интереси, изразът "либерална демокрация" предизвиква отрицателни емоции в някои страни. Такива са България, Латвия и Словакия. С цел постигане на възможно най-спонтанна реакция анкетьорите са използвали серия от 9 произволно подредени твърдения, в които са вмъкнати двата въпроса за отношение към "демокрацията" и "либералната демокрация". В Чехия, Полша или Румъния хората нямат толкова голям проблем с либералната демокрация.

Отношение към Орбан
Отношение към Орбан Източник: Дневник

 

Българите - по-големи орбанисти от унгарците

Симпатиите на много българи към автократи и "нелиберални лидери" се виждат и в отношението към Виктор Орбан. Одобрението за него е най-високото сред осемте анкетирани държави и заедно с резултата от Словакия в двете държави харесват унгарския лидер повече от самите унгарци. В действитеност тази "икона" на небилерализма не е особено популярна в Централна и Източна Европа - средно 31% имат положително отношение към него, а там, където го харесват, има отчетливо проруски възгледи.

 

В доклада се обръща внимание още на това, че одобрението за Орбан е по-високо в страни с ниско доверие към собственото правителство. В България през март тази година само 27% от анкетираните са дали положителна оценка на правителството, в Словакия - 18%. В Унгария кабинета на Орбан е одобряван от 39% - рязък спад след 55% през април 2022 г., когато бяха парламентарните избори, спечелени след месеци на щедри финансови трансфери от държавата и ангажименти. В немалка степен заради тези политики на правителството Унгария завърши 2022 г. с най-високата годишна инфлация (25%) в ЕС срещу 10.4% за 27-те страни от съюза и следващата я в района Чехия с 16.8%. Храни и безалкохолни поскъпнаха официално с почти 48%, енергията - с близо 56%.

 

Източник: Дневник (заглавието е на Zonanews)

 

Още от "Мнения и анализи"

Институтът за изследване на войната описа приликите между анексирането на Крим през 2014 г. и войната в Украйна

Русия също така започна през 2014 г. да променя съществено етническата демография на Крим чрез презаселване на хиляди руснаци на полуострова и се опита да изкорени както украинската, така и кримскотатарската национална идентичност

Прочетете повече прочетете повече

Социолог: ГЕРБ-СДС може да си позволи да играе на ръба на скалата

Защо започнаха преговорите от дамския екип? Ако си спомняте, през 2014 г. Борисов имаше същата стратегия при разговорите с Реформаторския блок. Той показа, че търси консунсус и конструктивност, добави Димитър Ганев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени