Михаил Баришников към диктатора Путин: Вашият руски свят правилно се страхува и ще умре от страховете си

В сряда Баришников написа  отворено писмо до руския диктатор

Михаил Баришников
Михаил Баришников Източник: Pinterest

Легендарният руски балетист Михаил Баришников, известен с активната си гражданска позиция, остро критикува военнопрестъпника Владимир Путин за войната в Украйна. През март заедно с писателя Борис Акунин и известния икономист Сергей Гуриев, Баришников започна благотворителна кампания за набиране на средства в подкрепа на Украйна, наречена - "Истинската Русия" ("Настоящая Россия"). Проектът вече е събрал средства в размер на над 1,2 милиона евро.

 

В сряда Баришников написа  отворено писмо до руския диктатор, след като основаният от него сайт за помощ към жертвите на войната, бе блокиран от Роскомнадзор.

 

А ето и текста на писмото, публикувано от сайта Meduza.

"Г-н Президент,

От страх вашите придворни са наредили да бъде блокиран нашият уебсайт - сайтът на "Истинската Русия". Страхът им е разбираем. Той ни дава увереност, че сме прави.

Както и по-рано, когато в детството ми вашите тънковрати предшественици възлагаха на мен, сина на руски офицер, ролята на окупатор в Латвия, тя не ми прилягаше. Научих латвийски език и от 26-годишна възраст, завинаги отхвърляйки ролите, определени от вашите учители, вече почти половин век живея като човек на свободния свят! И все още ме наричат руснак. Наричат моя приятел Борис Акунин руски писател, а Сергей Гуриев - руски икономист. Хора като нас донесоха повече чест на руския свят от всичките ви неточни високочни оръжия. Вашият руски свят - свят на страха, свят, който гори учебниците по украински език, не може да просъществува, докато ни има нас, имунизираните още в детството срещу тази чума. А нашия свят ще го бъде - въпреки всичките ви забрани. Ние знаем как да съхраним ценностите на нашия руски свят. И вашият свят, ако не се събуди, ще умре от страховете си.

Вие знаете от какво се страхувате. И правилно се страхувате. Вие знаете кое оръжие удря точно!"

Сайтът на "Настоящая Россия" е бил блокиран на територията на Русия на 24 май, съобщават опозиционните медии. Сред заявените цели на проекта бе "помощ за жертвите на тази война - на първо място украинските бежанци, но ние искаме и да подкрепяме руските бежанци - хората, които не желаят да останат в Путинова Русия", припомня рускоезичният сайт, базиран в Латвия.

 

Михаил Николаевич Баришников, роден в Рига през 1948 г., е смятан за един от най-големите балетисти в историята, заедно с Рудолф Нуреев и Владимир Василиев. След обещаващо начало на кариерата му в Мариинския балет в Ленинград, при турне в Торонто през 1974 г. Баришников остава в Канада. Известно време танцува на свободна практика, а впоследствие се присъединява към градския балет на Ню Йорк като главен танцьор. След това се премества в Американския балетен театър, където по-късно става художествен ръководител. Успехът му като драматичен актьор на сцената, в киното и телевизията го превръща в най-широко известния и признат съвременен танцьор и хореограф.

 

През 1977 г. получава номинация "Оскар" за ролята на Юрий Копейкин във филма "Повратна точка". Играе и в сериала "Сексът и градът", както и във филма "Бели нощи" с Грегъри Хайнс, Хелън Мирън и Изабела Роселини.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени