Надцакването започна. Радев удари първи

Чакаме да видим ответния удар, или предупреждение

Румен Радев
Румен Радев Източник: Прессекретариат на Президента

Живка Кехайова, Zarata.info

Оказа се, че логиката е вярна. И двете страни – президент и преговарящи за правителство, усетиха, че съставянето на правителство и евентуално достатъчно единно четирипартийно парламентарно мнозинство, измества центъра на тежестта. Измества го така, че президентът и кръговете пряко около него, губят реална власт и олекват.

 

Затова и Радев късно вчера удари пръв чрез служебното си правителство, за да покаже, че не бива нито да го отписват, нито да го подценяват. Става дума за проектобюджета, представен от служебното правителство напук на предупреждението от Асен Василев, че не бива служебното правителство да прави такъв. Нещо повече, очевидно нарочно въпросният бюджет надцаква значимо договорките за социални разходи, постигнати от преговарящите, т.е. дава повече. Последното ще принуди правителството, ако се сформира да влезе директно в харчове, обещани от друг, за да не изглежда по-лошото.

 

Големият въпрос обаче е, че въпросните харчове никак не са обезпечени в настоящата ситуация. На служебното правителство не му пука, защото не то ще търси средства за едни, вземайки от други, или пък ще взема още и още заеми (през времето на двете служебни правителства заемите само за 2-3 месеца станаха 7 млрд. лв. при пълна неизвестност накъде точно са поели).

 

Но на обявилите се сами за почтени, много им пука. Първо, с нахлуването на най-старите кадри от ДС, а заедно с тях и управлявалите целия преход олигарси – като експерти на преговорите, аурата не само на почтеност, но и на независимост, бързо взе да помръква.

 

Второ, ако реализират намеренията, вкарани от служебния кабинет в щедрите обещания, това ще ги изправи още първия ден в конфликт най-вече с бизнеса, в името на който уж дойдоха. По-лошо – дори с част от кръговете, довели ги на власт, за да преразпределят паричните потоци в "правилната" посока.

 

ДБ и ИТН изригнаха срещу този номер още сутринта, но ПП и БСП стоят, и се ослушват. Отказват към момента да коментират, когато им бъде зададен пряк въпрос. Явно там нещата са по-оплетени икономически и политически, та чакат допълнителни инструкции. Това не може да продължи дълго, защото ще им се наложи да избират страна и ако този избор не е в съгласие с ДБ и ИТН, или няма изобщо да има правителство, или ще е не за година дори, а за 3-4 месеца.

 

Чакаме да видим ответния удар, или предупреждение. Става все по-любопитно. Никой сериал не може да стигне завързаните сюжети на родната политика, при все, че основните герои са известни за наблюдаващите процесите.

Още от "Мнения и анализи"

Социолог: ГЕРБ-СДС може да си позволи да играе на ръба на скалата

Защо започнаха преговорите от дамския екип? Ако си спомняте, през 2014 г. Борисов имаше същата стратегия при разговорите с Реформаторския блок. Той показа, че търси консунсус и конструктивност, добави Димитър Ганев

Прочетете повече прочетете повече

Росен Йорданов: Популистки партии от опозицията, които разпространяват слухове за мигрантите, си играят с кибрит до купа

Според него на такива въздействия се поддават млади хора с колебание в самочувствието, в самооценката, "защото най-чувствителни на тази тема са младите хора, които не са информирани"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени