Намесата на Кремъл - в Украйна, Сърбия, Армения, според ISW

Вашингтонският Институт за изследване на войната не счита, че Русия има настоящия военен капацитет или намерение да заплаши който и да е член на Алианса в този момен

Кремълска пропаганда
Кремълска пропаганда Източник: Instagram

Вероятното превземане на Маринка (Донецка област) от Русия е ограничена руска тактическа победа и не показва някакъв оперативен значим напредък. Освен, ако руските сили не са подобрили драстично способността си да извършват бързо механизирано движение напред, което не показват признаци да са направили.

 

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу се срещна с руския президент Владимир Путин на 25 декември и заяви, че руските сили напълно са превзели Маринка (непосредствено западно от град Донецк). Украинският главнокомандващ генерал Валерий Залужни призна, че украинските сили са се изтеглили частично от Маринка, но все още действат в северните покрайнини.

 

Материали, публикувани на 25 декември, показват, че руските сили са напреднали в северните части на Маринка. ISW счита, че вероятно контролират по-голямата част, ако не и цялата Маринка. Все още не е видял доказателства към 26 декември. Путин твърди, че победата ще позволи на руските сили да изтласкат украинските бойни части от окупираха град Донецк. Това пише Институтът за изследване на войната (ISW) за състоянието на фронта в Украйна.

 

Много руски блогъри признаха превземането на Маринка като тактическа победа и твърдят, че това ще позволи на руските сили да проведат настъпателни операции към селища до 15 км западно от Маринка през следващите седмици и месеци. Руските сили се опитват да превземат Маринка от 2014 г. до началото на октомври 2023 г. Както руски, така и украински официални лица признаха, че боевете напълно са унищожили Маринка, малко селище с население от около 9 000 души преди началото на войната.

 

Руските сили наскоро показаха липсата на тези способности в неуспешни механизирани атаки за превземане на Авдеевка, Донецка област, които доведоха до още загуби на бронирана техника. Това накара руското командване да премине към наземни атаки с тежка пехота. Бързата маневрена война също изисква боеспособни механизирани части, а руските части до голяма степен са от слабо обучени и по-малко ефективни части на Донецката народна република (ДНР).

 

Локализираните настъпателни операции обаче все още оказват натиск на много места по фронта в Източна Украйна и могат да доведат до постепенен тактически напредък на Русия. Залужни заяви, че задържането на територия е важно, но че украинските сили дават приоритет на запазването на личния състав. Залужни вярва, че руските сили могат да повторят това, което се случи в Бахмут през следващите два до три месеца и ще принудят украинските да се оттеглят.

 

Руските сили превзеха Бахмут през май 2023 г. след месеци на постепенни тактически успехи по време на градската настъпателна операция на групата "Вагнер". Което обаче след това доведе до огромни руски загуби, включително ефективното унищожаване на ЧВК след неуспешния въоръжен бунт. Руските сили провеждат подобни изтощителни наземни атаки в локализирани настъпателни операции в цяла Източна Украйна, макар и не в мащаба, който "Вагнер" направи по време на битката за Бахмут.

 

На 26 декември Украинските сили извършиха успешен ракетен удар, който унищожи кораб на руския Черноморски флот (ЧФ) и повреди пристанищната инфраструктура в окупираната Феодосия, Крим. Украински военни служители съобщиха, че самолет на украинските военновъздушни сили е нанесъл удар по десантния кораб "Новочеркаск". Снимки показват, че по-голямата част от него е изгоряла и потънала. Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че е "претърпял щети, докато е отблъсквал украинския удар".

 

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат заяви на 26 декември, че украинският удар вероятно също е засегнал и други близки руски кораби. Игнат отбеляза, че единствените ракети, които притежават украинските сили и които са способни да нанасят удари на далечни разстояния, са ракетите SCALP и Storm Shadow, т.е. тези видове ракети са били използвани при удара.

 

Игнат също така заяви, че руските сили продължават да използват различни системи за противовъздушна отбрана с малък, среден и голям обсег и че украинските пилоти използват специфични тактически техники, за да гарантират, че максимален брой удари достигат целта си.

 

Министърът на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс заяви, че украинските сили са унищожили 20% от руския черноморски флот през последните четири месеца. ISW продължава да счита, че украинските удари са принудили руската армия да премести флота трайно в източната част на Черно море.

 

На 26 декември руските сили удариха гара в град Херсон, където цивилни чакаха евакуация. Украинският президент Володимир Зеленски и украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко потвърдиха за атаката. Украинските медии публикуваха кадри, показващи разрушенията след удара и съобщиха, че обстрелът е убил най-малко един и ранил четирима.

 

Руските сили нанесоха въздушни удари срещу Украйна в нощите на 24 срещу 25 декември и 25 срещу 26 декември. Украински военни източници съобщиха, че през нощта на 24 срещу 25 декември руските сили са изстреляли 31 дрона Шахед-131/136 срещу Украйна от нос Чауда и Балаклава, окупирания Крим, ракета Х-59 от посоката на Запорожка област и Х-31П противо -радарна ракета от посока Черно море.

 

Украинските сили унищожиха 28 от "Шахедите" и двете ракети. Украинското правителство продължава мобилизацията в дългосрочен план. То внесе предложенията си за промените във военната служба на Украйна на 25 декември. Те включват намаляване на наборната възраст за мобилизация от 27 на 25 години, освобождаване на военнослужещи след служба от 36 години месеца, при условие че няма украинска криза с работната сила или голяма ескалация на бойното поле, и позволява на военнослужещите на фронта да се сменят на всеки шест месеца.

 

Украинският главнокомандващ генерал Валерий Залужни отбеляза на 26 декември, като заяви, че войната се развива според собствените си закони и че ситуацията по фронта зависи от действията на руската армия. Украйна не може да предвиди как ще изглежда войната след пет-шест месеца.

Държавите-членки на Евразийския икономически съюз (ЕАИС) и Общността на независимите държави (ОНД) се срещнаха по време на поредица от срещи в Санкт Петербург на 25 и 26 декември. ЕАИС подписа пълномащабно търговско споразумение с Иран на 25 декември, заменяйки временно споразумение, одобрено през 2019 г.

 

Арменският президент Никол Пашинян присъства особено на срещата, след като през последните няколко месеца се въздържа да присъства на еквивалентни събития на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) на фона на влошаващите се руско-арменски отношения. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Пашинян и руският президент Владимир Путин ще имат възможност да говорят по време на срещите. По-късно бяха заснети да разговарят.

 

Руските власти се възползваха от продължаващите протести в Сърбия срещу сръбския президент Александър Вучич, за да обвинят западните страни за причиняването на нестабилност в Сърбия, която Русия възприема като дългосрочен европейски съюзник. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че неуточнени "трети страни", включително от т.нар. западна коалиция, която подкрепя Украйна, се опитват да провокират безредици в Сърбия.

 

Руски източници, включително руският посланик в Сърбия Александър Бокан-Харченко, обвиниха Запада в опит да свали правителството на Сърбия и преследване на "сценарий на Майдан", като в Украйна през 2014 г., която доведе до отстраняването на прокремълския президент Виктор Янукович и която последователно характеризират като западна хибридна война срещу Русия. Руското информационно пространство вероятно ще продължи да използва протестите в Сърбия, за да вбие клин между Сърбия и Запада.

 

Известен руски блогър, свързан с Кремъл, твърди, че Финландия се превръща във втора Украйна, предполагайки, че Русия поддържа бъдещи идеологически и териториални цели, които далеч надхвърлят войната. Блогърът заяви на 26 декември, че САЩ вече имат достъп до общо 35 военни бази във Финландия, Швеция и Дания, включително финландска база, която е на 137 км от руската граница. Въпреки скорошното присъединяване на Финландия към НАТО, ISW не счита, че Русия има настоящия военен капацитет или намерение да заплаши който и да е член на Алианса в този момент. Но вижда поводи за безпокойство относно дългосрочните цели на Русия.

 

Превод: News.bg

Още от "Мнения и анализи"

Асим Адемов: Мутренските подходи са били винаги използвани в общините, управлявани от кметове на ДПС

Моето искане към вас е да освободите не само страха в партията ви, а и страха в управляваните от вас общини, заявява евродепутатът от ГЕРБ-СДС към Доган

Прочетете повече прочетете повече

ISW: НАТО ще помогне на Украйна да спечели войната на изтощение срещу Русия

Избрани военни бази на САЩ в Европа въведоха повишени нива на готовност в отговор на засилените руски диверсионни и хибридни операции срещу съюзници от НАТО през последните няколко месеца

Прочетете повече прочетете повече

Горан Благоев: Новият патриарх, възпитаник на двама бивши агенти на ДС, не може да удовлетвори моите нужди като вярващ

Вярата, която е изстрадана, когато други са я предавали за постове и облаги, няма нищо общо с вярата, декламирана като държавна идеология

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени