НАТО брани членовете си от Русия - подробности за плановете на Алианса за отбрана в случай на руско нападение

НАТО започва увеличаване на подразделенията с тежко въоръжение, способни да водят продължителни и ожесточени боеве

Войски на НАТО
Войски на НАТО Източник: Pinterest

Секретните отбранителни планове на НАТО в случай на руско нападение са с обем 4400 страници. В тях детайлно е разписано какво трябва да направи Алианса в отговор на руската заплаха. Както пише германското издание Bild - главнокомандващият на войските на НАТО в Европа при възникване на заплаха от изток ще има възможността да взема решения без предварителни консултации. 

 

В тези планове на Германия е отредена ключова роля. Общо 300 000 военни трябва да се в постоянна повишена бойна готовност, в това число 35 000 от Бундесвера. Планира се да се разположат повече военни на източния фланг. Според документа, Германия отговаря за отбраната на Литва, Канада - за Латвия, Великобритания - за Естония, а САЩ - за Полша. 

 

Обсъжда се въпроса за за създаването на второ сухопътно командване на НАТО, но въпросът все още не е решен. Като негов център е предвидан град Висбаден. Там вече се намира огромна американска база. 

 

НАТО планира да увеличи защитата на подводните си комуникации от руски диверсии. Ще бъде създаден нов наблюдателен център в базата на военно-морското командване в Норууд . 

 

Членовете на НАТО ще трябва да инвестират в отбрана не по-малко от 2 % от своя БВП. НАТО активно ще се заеме с увеличаването на подразделенията въоръжени с тежки оръжия и способни да водят продължителни и ожесточени бойни действия. Ще бъдат усилени и системите за ПВО, ще се увеличат запасите от далекобойна артилерия и ракети.  

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени