Николай Василев: В мътната вода се пропиляват милиарди. И пак питам какво стана с 9 млрд. лв., които се изхарчиха за 9 дни

"Парите на държавата не са свършили съвсем и то, защото имаше 20 годни на добра финансова стабилност и имахме излишъци, но тази епоха приключи преди година и половина. Трябва правителство, което да спре безумието от последните 1,5 години" - казва той

Николай Василев
Николай Василев Източник: НДСВ

Бившият вицепремиер Николай Василев коментира в БНТ темата: "Свършиха ли парите в Държавата"?


"Това е най-тежката тема, парите не са свършили съвсем и то, защото имаше 20 годни на добра финансова стабилност и имахме излишъци, но тази епаха приключи преди година и половина. Напоследък ни управляваха хора които мислят че колкото повече дългове се вземат и се харчи, е по-добре. Никой не мисли за утрешния ден, това че нацията и децата ни ще задлъжнеят. Никой не мисли по този въпрос" - коментира Василев. 


"Какво му е извънредното на ситуацията?" - пита той и продължава: "Преди 25 години държавага беше в голяма криза, когато заплатите бяха по няколко долара. Сега, скоро средната заплата ще достигне 1000 евро до една година Безработицита клони към нула, това не е криза. Сега има криза с войната, с инфлацията, но това не е огромна рецесия. Ако няма редовни правитества и никой не поема отговорност, може да стане още по-голяма криза".

 

"Държавата е по-добре да се управлява без дефиците и дългове, в момента няма нужда от това. Преди година публичният дълг беше 23 млрд, сега е над 36 млрд, ще стане 50-60 млрд, това е финансова катастрофа" - смята икономистът. 


Декември ще има ли пак преразпределяне на пари?


"Очаквайте го, в мътната вода се пропиляват милиарди. И пак питам какво стана с 9 млрд лв които се изхарчиха за 9 дни. Таблица правиха, когато Правитеството им падна. В тази таблица имаше данни кои ведомства са изхарчили парите, а не за какво. Ако на вас ви дадат такава таблица, как разбирате за какво са изхарчени парите? И там дори - в таблицата, липсваха 600 млн.лв. в тотала.

 

Призовавам да изкарат сегашните министри тази информация. Как успява едно чисто ново правителство до Коледа да изхарчи толкова много пари, къде са обществените поръчки. Тези милиарди които бяха отделени в отделни фондове те изхарчени ли са? Тези 2 години бяха фискално безотговорни, и това трябва да спре", казва Василев. 


Служебният  министър на финансите предупреди за сложна ситуация?


Николай Василев: Истината е това, което каза служебният финансов министър. Тя предвиди дефицит от 11 млрд лв, това е безумие, и се надявам да има управление коего да спре това безумие. Ще я докараме до вдигане на данъците До там ще ни докара това прахосване на милиарди. 


Планът за възстановяване?


"Безвремието от година и половина доведе до забавяне на Плана. Тези пари  - 1,5 млрд. ги чакахме миналата година. Не дойдоха, но прогнозата ми е, че ние големи проекти няма да изпълним и тези пари ще отидат за запълване на дупки - ако някой се чуди как плащаме пенсии, ами от дългове и от тези пари.

 

Добре че не дойдоха парите миналата година, че щяха да изчезнат през декември както и другите 9 млрд. По-голямата част от хората смятат, че е по-добре да има правителство, отколкото никакво. Служебните правитества не водят никъде. Това е авариен ремонт. Големите задачи не могат да се решат от поредица от избори и служебни правитества.

 

Да погледнат по-глобално към големите проблеми. Всички искаме идеални цели с идеални партньори, това е невъзможно. Какво се случва с войната? България изостана с превъоръжаването. Проблемът с енергията? Много по-добре е да има редовно правитество за да има резултати, инфлацията не се бори с приказки и с таван на цените, а с конкуренция, инвестиции и повишаване на доходите.

 

Затова не разбирам предишното правителство защо реши да замрази МРЗ. Ама то всичко при тях беше такова. Бюджетът е голям проблем, ако ще харчи на поразия – няма да има подкрепата ми" - заяви той.

 

Според Николай Василев за следващите 50 години най-големият ни проблем е демографията и смята, че има ценности които трябва да обединят политическите субекти- западната ориентация на страната, борбата с кризите и реформи, които липсват. 


Коалиция стана синоним на нещо лошо?


"Много отдавна работих 8 години само в коалиционни правителства. Тогава НДСВ и БСП бяха различни във визиите си, но Симеон имаше следния израз: "Нямат никакво значение нещата, които след 5 години няма да имат никакво значение" - и е така. Държавата влезе ли в ЕС?
Виждате ли прилики със сегашното положение?


От всяка ситуация има положителен изход. Сега може да има успешно правителство с първия мандат, с втория и с който и да е. Най-лошото е да тръгнат на нови избори. Партиите трябва да знаят, че избирателите им няма да ги изритат, ако влязат в коалиция, но ако не влязат - да.

 

ИТН напуснаха предишното правителство, защото не беше добро. Беше въпрос на време" - смята Василев.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени