Нинова срещу БСП: Рунд последен

С унищожителни критики в медиите излязоха Атанас Мерджанов и Георги Търновалийски. И техните позиции бяха за незабавна оставка на Нинова и ново партийно ръководство

БСП-район Изгрев
БСП-район Изгрев Източник: Zonanews

Ще подкрепим правителство на "Има такъв народ". Това изречение на Корнелия Нинова ѝ отвори още един фронт, отново вътрешен. Не защото принципно има нещо лошо в тази идея, а защото то беше изречено рано в събота, преди срещата с общинските и областни ръководства и цяла седмица преди свиканото заседание на Националния съвет на БСП, коментира в свой анализ за Actualno.com Евелина Гечева. То предстои в събота и до голяма степен ще покаже доколко в БСП има здрав политически разум и дали партийната имунна система не е напълно срината. 

 

Корнелия Нинова в червено
Корнелия Нинова в червено Източник: Zonanews

Да заявиш подкрепа за правителство, без да е взето партийно решение, не е стъпка, която на "Позитано" толерират. БСП не е ГЕРБ и Румен Овчеров не е Цветан Цветанов. Затова и реакциите не закъсняха. Реагираха знакови фигури - на първо място сред тях Овчаров. Той припомни как още преди 4 години е предупреждавал Нинова да не си отваря фронтове на всички страни. И че нейната задача е била да консолидира БСП, а не да я хвърли в перманентни вътрешни конфликти. По същото време остра реакция имаше и от Кирил Добрев, който директно призова Нинова да се оттегли, да се извини и да се сложи край на "братоубийствените войни". "Корнелия Нинова вкара БСП в тотална идейна безпътица. Тя ни вкара в този капан и беше целенасочено и осъзнато. Бяха отрязани и последните съпротивителни сили във формацията, за да се оттласне към бъдеще." С тази тежка присъда коментира следизборната ситуация проф. Захари Захариев - един от дългогодишните стожери на БСП, който дори сравни Нинова с Тодор Живков.

 

Кирил Добрев
Кирил Добрев Източник: БСП

Подобна позиция за изборните резултати изрази и друг уважаван социалист и управленец - Костадин Паскалев. Според него, най-логичната постъпка на един лидер, претърпял изборен крах, е да подаде оставка. Сред острите критици на Нинова е и Анжел Вагенщайн, който за преобладаващата маса социалисти си остава човек с авторитет и влияние. С остър коментар в социалните мрежи се включи и Велислава Дърева. Нейната дума тежи сред социалистите, още когато нямаше такова понятие като "инфлуенсър". "Няма как да прочистиш БСП от социалистите! БСП е НАШАТА партия, с която ти нямаш нищо общо! Българските социалисти, Нинова, не са козичките на баба Дора, които мрат да ги гушкаш, да ги цункаш и да се снимаш с тях! No pasaran! И затвори вратата на "Позитано" от външната страна!”, изригна Дърева.

 

И ако всички тези авторитети могат да се определят като известна още преди изборите опозиция на Нинова, то Крум Зарков сложи черешката върху тортата. Един от най-изявените млади социалисти не се поколеба да реагира публично на своя лидер за изказването в стил Борисов - ще подкрепим Слави и толкоз. Без партийно обсъждане, без никакъв разговор дори с близкото обкръжение. Той окачестви заявката на Нинова за подкрепа на Слави като "непремерена", което, преведено от неговия възпитан и дипломатичен изказ на обикновен български език означава "този път тя наистина сгази лука". Според Михаил Миков, който не крие негативното си отношение към Нинова, Зарков и Янаки Стоилов са се обявили за оставка на Нинова веднага след изнасянето на изборните резултати.

 

Корнелия Нинова и Янаки Стоилов
Корнелия Нинова и Янаки Стоилов Източник: Zonanews

С унищожителни критики в медиите излязоха Атанас Мерджанов и Георги Търновалийски. И техните позиции бяха за незабавна оставка на Нинова и ново партийно ръководство. Весела Лечева, която на изборите изпревари по лични преференции дори Нинова, също не се поколеба да изрази остра позиция: "Очаквам да признае за грешката си и при формиране на предизборния щаб, за който лично предупредих, че вътре няма хора, които имат опит и знаят как се печелят избори. Очаквам да признае и това, че всички органи бяха избрани на един-единствен принцип – лоялност към председателя. Очаквам да спре търсенето на "врага с партиен билет".

 

Очаквам и като лидер на европейска демократична партия, да поеме персонална политическа отговорност за провала на тези избори", каза Весела Лечева. Очевидно тези очаквания не са само нейни и пожарът на "Позитано" тепърва ще се разгаря. На младите около Нинова им се падна да живеят в интересни времена, а за по-старите това е поредното дежавю. Изглежда Нинова има само един път и той е крачка назад. Отстъпление, преосмисляне и отрезвяване. Влезе ли и в този рунд - да се бие отново със собствената си партия, вместо пореден, той може да е последен - или за нея, или за партията, или и за двете страни.

 

Още от "Мнения и анализи"

Радомир Чолаков: ПП-ДБ измислиха тази схема с шорт-листа, за да се отнеме правото на президента да назначава кабинет

Ние от ГЕРБ-СДС имахме едно единствено предложение и то беше: въвеждане на принципа за непрекъсваемост на законодателната власт, тоест, Народното събрание да не се разпуска, пише той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени