Новата отбранителна стратегия прогнозира: Нова "желязна завеса" и риск от глобална ядрена ескалация

Проектът за нов стратегически документ е разработен от експертна група на Министерство на отбраната в координация с други ведомства

Министерство на отбраната
Министерство на отбраната Източник: Zonanews

Агресията на Русия спрямо Украйна и погазването на международното право са показали, че нито една държава от ЕС и НАТО не са в безопасност и че териториалната им цялост и суверенитет са застрашени.

 

В същото време въоръжените сили трябва да имат по-активна роля в информационната среда, включително и медиите, за да може да се противопостави на дезинформацията и пропагандата.

 

Това са основните акценти в  проекта  за нова Национална отбранителна стратегия, която е публикувана за обществено обсъждане.

 

"Непровокираната агресия на Русия срещу Украйна наруши принципите и нормите на международното право, сериозно подкопа европейската архитектура на сигурност и промени факторите, които допринасяха за стабилна и предвидима среда на сигурност в Европа. Повишените глобални и взаимосвързани рискове и заплахи не изключват възможност за посегателства и нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на страна членка на НАТО и ЕС", е записано в документа.

 

Действащата към момента стратегия е с времеви хоризонт до 2020 г., а проектът за нов стратегически документ е разработен от експертна група на Министерство на отбраната в координация с други ведомства.

 

Новата стратегия ще има хоризонт 10 години. 
В нея се предвижда,  независимо от изхода на войната в Украйна, Русия да запази "своите амбициозни цели за поддържане на военен паритет със западните държави и утвърждаването ѝ като велика сила", което ще продължи в геополитическото противоборство между Русия и НАТО.

 

Стратегията предвижда повишаване на опасността от глобална военна и ядрена ескалация, с възможност за политико-икономическо и конвенционално противоборство със Запада и ускоряване на надпреварата във въоръжаването. Според стратегията под икономическия натиск на пазарите над Русия, както и заради политическия натиск, ще бъде издигната нова "желязна завеса". Отговорът на Русия ще бъде провокиране на недоволство в отделни държави членки на ЕС и НАТО чрез информационно-психологическо, политическо и икономическо въздействие.

 

Напрежението ще доведе и до денонсиране на стратегически договорености и отказът за сключване на нови, което ще продължи да повишава напрежението между водещите ядрени сили в света, с реална опасност от прерастването му в нова надпревара в ядреното въоръжаване, предвижда още документът.

 

Изкуствен интелект, армия и медии
Стратегията залага на развитие на високите технологии във Въоръжените сили, като все повече ще се разчита на системи за обработване и разпространение на информация, базирани на изкуствен интелект. В същото време стратегията поставя и цел на въоръжените сили, които ще подпомагат, участват и осигуряват комуникационните дейности, като по този начин противодействат на дезинформацията и пропагандата от страна на държавни и недържавни субекти.

 

Отбелязва се също значението на публични прояви с участието на въоръжените сили, което ще допринесе за повишаване на "гражданската устойчивост". В този смисъл се предвижда въоръжените сили да правят анализ и оценка на информационната среда и работа всички медии и потребители на информация, така че да не се допуска информационно въздействие, дезинформация, партийна пропаганда, както и реч на омраза на основата на раса, религия и пол.

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени