Ново изследване извежда на първо място коалицията ГЕРБ-СДС 10 дни преди изборите

БСП е твърдо на пето място, с малко над 6 % подкрепа

За коя партия ще гласувате на парламентарните избори на 2 април
За коя партия ще гласувате на парламентарните избори на 2 април Източник: Социологическа агенция "Насока"

Десет дни след началото на предизборната кампания сред твърдо решилите да гласуват ГЕРБ-СДС (с 24.8%) има минимален превес от 0.7% пред основния си опонент "Продължаваме промяната-Демократична България" (с 24.1%). Това показват данните от национално представително изследване на социологическата агенция "Насока" по поръчка на "Булевард България". Проучването е проведено сред 1200 пълнолетни граждани у нас между 7 и 14 март 2023 година.

 

Очертава се интрига и за третото място, за което спорят ДПС и Възраждане. Двете формации са с близки електорални дялове – ДПС е с 13.2%, а ДПС – с 12.2%. Интригата допълнително се заплита от факта, че значима част от вота в чужбина (който няма как да бъде отчетен по социологически път) се насочва именно в полза на тези две политически сили. 

 

На пета позиция е БСП с 6.2% от твърдо решилите да гласуват. Български възход са с 4.3%. Останалите политически сили, към момента, са с ниски шансове за представителство в 49-то Народно събрание. Най-близо до 4-процентовата бариера са Левицата с 3.1% и ИТН с 3%. 

 

3.6% от решилите да гласуват посочват, че на 2 април ще отбележат "не подкрепям никого" в интегралната бюлетина. Техният дял е отчетен при изчисляването на избирателната активност, но не участва в разпределението на изборните резултати.

 

Близо три четвърти (74%) от гласувалите за ГЕРБ-СДС на предишните избори (2 октомври 2022 г.) посочват, че и на предстоящия вот отново ще гласуват за тази коалиция. ГЕРБ-СДС губят позиции в София и в част от областните градове (където конкуренцията с ПП-ДБ е особено силна), но симпатизантите им към момента са по-мобилизирани от тези на основния им опонент ПП-ДБ.

 

Две трети (65.7%) от гласувалите преди пет месеца за Продължаваме промяната и малко над три четвърти (75.5%) от бившите избиратели на Демократична България на предстоящия вот ще гласуват за новото обединение ПП-ДБ. Новосформираната коалиция ПП-ДБ привлича гласове и от бившите избиратели на ИТН, както и от останалите по-малки формации от т.нар. "партии на протеста".

 

ДПС е запазило най-висок дял от своите бивши избиратели. 88% от гласувалите за тях през октомври м.г. заявяват, че ще ги подкрепят отново.

 

Възраждане се откроява като една от малкото формации, мобилизирали подкрепа в своя полза в периода след октомври миналата година. В коренно различна ситуация е БСП, при която дори на този ранен етап се отчита спад в електоралната подкрепа. Вътрешните противоречия от конгреса на БСП отпреди месец и конфликтите след него водят до отлив на привърженици, които се преориентират в различни посоки.

 

С появата си, Левицата задълбочава ерозията в електоралния дял на социалистическата партия.

Възраждане може да разчита на 80.7% от вота на гласувалите преди за формацията, а БСП – на едва половината от бившите си избиратели. 

 

Машинно гласуване

41% от интервюираните одобряват връщането на смесеното гласуване, а 39% - не го одобряват, тъй като го приемат за отстъпление от мерките, които гарантират честността на вота.

Гласуването на машина е по-предпочитано от избирателите на ПП-ДБ (88%), на Възраждане (73%), на Български възход (70%), както и на ГЕРБ-СДС (59%), докато половената от гласоподавателите на ДПС и на БСП посочват, че възнамеряват да гласуват с хартиена бюлетина.

 

Активност

46.4% от интервюираните заявяват, че със сигурност ще гласуват на предсрочните парламентарни избори на 2 април 2023 г. 33.7% декларират, че със сигурност няма да гласуват, 9.8% посочват, че се колебаят за кого да гласуват, а 10.1% – че се колебаят дали да гласуват.

 

Паспорт на изследването

Методика на регистрация: пряко стандартизирано face-to-face интервю (PAPI)

Методика на извадката: Квотна извадка с обем 1200 респондента, реализирана на няколко стъпки. Квотите са изчислени въз основа на данните от преброяването 2021 г.

Респондентите са разпределени пропорционално на размера на населените места, в гнезда с приблизително равен обем. Населените места са типологизирани в три категории: областни центрове, други градове и села. Определени са населените места и броя на гнездата в тях, пропорционално на броя на избирателите (на възраст +18). В извадката най-напред са фиксирани областните центрове, а след това по случаен начин са избрани малките градове и селата в съответната област. Вътре, във всяко гнездо, се балансира полово-възрастовото разпределение, съгласно данните на НСИ от последното преброяване.

Извадката възпроизвежда структурата на популацията по местоживеене, пол и възраст.

Период на теренната работа: 7 – 14 март 2023 г.

Още от "Мнения и анализи"

ISW: Кремъл сменя Пригожин и ЧВК "Вагнер" с Кадиров и неговия спецназ

Ако твърденията на Кадиров, че разполага със 7000 военнослужещи в Украйна, са близки до истината, неговите сили няма да могат да провеждат успешно множество значителни настъпателни операции

Прочетете повече прочетете повече

Анализатор: В условия на война, в която България е вражеска за Русия страна, за шефове на спецслужбите под патронажа на

Щом партиите ни сами не могат да градят държавност, а все пак искаме да сме европейци, не ни остава друго, освен да минем на ръчно управление от Брюксел, пише Веселин Стойнев

Прочетете повече прочетете повече

Сенатор Линдзи Греъм, обвинен от Кремъл в русофобия: Готов съм да застана пред съда в Хага. Заедно с вас!

Ще нося като почетен знак заповедта за ареста ми, издадена от корумпираното и неморално правителство на Путин, написа сенаторът-републиканец от Южна Каролина в Twitter

Прочетете повече прочетете повече

Журналист: Очевидно са задействани всички възможни нива за руска хибридна атака у нас – от обикновения изпълнител Руди Г

Целта е максимална дестабилизация на България и всички власти, до степен да продължи България да е удобна в този толкова критичен за Русия момент

Прочетете повече прочетете повече

Проруските групи са риск за "стабилно нестабилната" България, сочи доклад на "Фрийдъм хаус"

Подновената инвазия на Москва срещу съседа ѝ даде да се разбере, че ЕС е единствената им жизнеспособна възможност за политическа и икономическа солидарност

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени