Огнян Герджиков: Не разбирам фиксацията в главния прокурор и спецправосъдието

Не знам защо управляващите предполагат, че така лесно могат да направят смяна на главния прокурор, каза още той

Огнян Герджиков
Огнян Герджиков Източник: bTV

"Аз дълбоко не разбирам фиксацията в главния прокурор и специализираното правосъдие. Все едно това е съдебната реформа. Аз това абсолютно не го разбирам", каза бившият служебен премиер Огнян Герджиков.

 

"Не знам защо управляващите предполагат, че така лесно могат да направят смяна на главния прокурор. Простата аритметика показва, че това много трудно може да стане. Това ще е един удар във въздуха", смята Герджиков.

 

"Главният прокурор е административен ръководител. Прокурорите са тези, които могат да повдигнат обвиненията. Моето обяснение за фиксацията с главния прокурор е, че той се свързва с досегашното управление на ГЕРБ и фигурата на Бойко Борисов", коментира Герджиков.

 

Помолен да коментира думите на главния прокурор Иван Гешев, че управлението иска да бори корупцията с изрезки от вестници, Герджиков каза, че "ако е тъмно, корупцията ще вирее". И продължи: "Корупцията трябва да се осветлява, ако е тъмно, тя ще вирее. Ако се осветлят нещата, няма да вирее лесно. Навсякъде има корупция, въпросът е да бъде максимално минимизирана".

 

Относно коментарите срещу специализирането правосъдие, че не работи ефективно, Герджиков каза, че е изненадан, защото реално Народното събрание работи най-неефективно. "Нашият парламент непрекъснато си пише слаба оценка. Приема днес един закон, след 2 месеца прави изменение и допълнение и така. Дайте да го затворим този парламент щом работи толкова зле", каза Герджиков.

 

Той коментира и готвените промени в Конституцията. "Какво налага тази промяна? Нашата Конституция е сравнително прилична. Това непрекъснато желание да се променя дава нестабилност и като образ на България пред света. Трябва да внушаваме стабилност в законодателството", допълни бившият премиер.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени